用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2   [複製鏈接]

chun媽 發表於 20-6-6 23:11
上星期的選科講座中,Maths panel head話數學科cut off score最好係  M1: 110/200 分, M2: 140/200分
...
M1 M2 個 cutoffs 真係好寬鬆,4班 M,並冇 M1/M2 比例前設,可以是 1班M1/3班M2, 或2班M1/2班M2, 相信冇同學因為不准讀M2而被逼讀M1

小鹿揀學校 發表於 20-6-7 10:01
M1 M2 個 cutoffs 真係好寬鬆,4班 M,並冇 M1/M2 比例前設,可以是 1班M1/3班M2, 或2班M1/2班M2, 相信冇同 ...

我識得個高年級家長,她兩個仔都係揀M1,❨其中一個去年入左medi❩,她只說M2 好難,而喇沙的數學卷,非一般中學的數學卷,真係好易打沉自信。

小鹿揀學校 發表於 20-6-7 10:01
M1 M2 個 cutoffs 真係好寬鬆,4班 M,並冇 M1/M2 比例前設,可以是 1班M1/3班M2, 或2班M1/2班M2, 相信冇同 ...

是有同學揀M2但入 M1

chun媽 發表於 20-6-7 10:11
我識得個高年級家長,她兩個仔都係揀M1,❨其中一個去年入左medi❩,她只說M2 好難,而喇沙的數學卷,非一般 ...

也有同學中四讀咗一個學期M1覺得太淺轉返去M2

CPLA 發表於 20-6-7 12:09

估唔到咁有彈性

CPLA 發表於 20-6-7 12:09
可以轉返去M2,但冇得轉返去G班吧.....

小鹿揀學校 發表於 20-6-7 13:38
可以轉返去M2,但冇得轉返去G班吧.....

冇得轉班㗎喇,轉來做乜?!

CPLA 發表於 20-6-7 15:33

冇得轉班㗎喇,轉來做乜?!
多d friends, SBA lab 搵 partner 多d 選擇….

小鹿揀學校 發表於 20-6-7 16:03
多d friends, SBA lab 搵 partner 多d 選擇….

其實G班唔一定多D friend, 而且SBA lab 係冇得自己揾 partner, G班選科options 少,切勿因為想同friends 一齊或因為想入G班而選嗰幾科。要考慮一下自己考大學嘅目標學系,衡量下修邊幾科可以喺DSE 攞高D分。

CPLA 發表於 20-6-7 16:24

其實G班唔一定多D friend, 而且SBA lab 係冇得自己揾 partner, ...

講得好,讀書是個人的。
要衝量哪一科選修能取得高分,也是入U的策略

CPLA 發表於 20-6-7 16:24

其實G班唔一定多D friend, 而且SBA lab 係冇得自己揾 partner, ...
說得很有道理…
但小孩的心態,易受環境氛圍、朋輩的影響,個個都揀班唔揀科,但這亦可成為奮鬥的推動力,我仔phy/chem/bio 能力可以,成績亦亮麗,全在級三甲以內,.惟一我覺得佢應揀M1,因佢對 engine 冇興趣,讀M1比較省力,但佢要揀班,就由他自已決定好了.....

小鹿揀學校 發表於 20-6-7 17:49
說得很有道理…
但小孩的心態,易受環境氛圍、朋輩的影響,個個都揀班唔揀科,但這亦可成為奮鬥的推動力, ...

咁如果PCB都級三內,我覺得可以選G班,萬一M2 成績不如理想,最多做唔成超級狀元 ,而且只計半科,唔讀 engine 冇相干。G班去馬

回覆樓主:

我都猶豫緊揀M1定M2,請教各位如果女孩子唔打算讀engine,咁係咪讀M1定M2都無乜分別?哪科較易取高分?哪科較花時間?

saetang 發表於 20-6-8 09:28
我都正猶豫緊揀M1定M2,請教各位如果女孩子唔打算讀engine,咁係咪讀M1定M2都無乜分別?哪科較易取高分?哪 ...

純粹以數據分析

LSC
         M1:M2
5**    10% : 15%
5+     65%:  72%

全港
         M1:M2
5**    2.4% : 3.6%
5+     29.6%:  38.3%

單看數據 M2好似易攞高grade啲, 不過,分男女後好似女仔M1成績好啲。

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_5.pdf

朋友女兒讀Phy, CHEM, BIO,(學校只能揀三科), 她很長進, 剛考完DSE, 就話自修M2,知道M2的重要性

chun媽 發表於 20-6-8 14:09
朋友女兒讀Phy, CHEM, BIO,(學校只能揀三科), 她很長進, 剛考完DSE, 就話自修M2,知道M2的重要性 ...

以前有個jm的孩子入唔到學校嘅M2班,自己又好想讀,知道就算學校唔會幫孩子報考M2亦要响出面學習M2自學,由於有修讀M1或M2嘅學生對"主科數"有直接幫助,結果孩子嘅主科數攞到個5*,孩子話最大幫助嘅係主科數嘅MC部份,對提升做MC嘅"速度和準成度"都好有幫助,考完MC真係感覺到自己啱咗幾多架!

回覆樓主:

似乎學M2比學M1有利喎  

saetang 發表於 20-6-9 10:12
似乎學M2比學M1有利喎

不。M1M2對升大學的計分比重一樣。可按孩子的喜歡而選擇想讀M1定M2。

pistachio 發表於 20-4-19 17:09
回覆 saetang 的帖子

我女上年畢業phy拎5**, 我覺得佢阿sir教得ok喎。
可否請教一下你女認為應該如何衝量是否適合選修PHY? 謝謝!

saetang 發表於 20-7-15 13:46
可否請教一下你女認為應該如何衝量是否適合選修PHY? 謝謝!
阿女話唔想背咁多野咪唔修bio。 而佢數學一向都keep住全級25名內。佢認為只要數學好,修phy都應該無問題。因為佢唔討厭計野,但討厭背野。

saetang    發表於 20-7-20 13:29
‹ 上一主題|下一主題