用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 20-4-18 22:11
PolyU無必需科,衹有Preferred subjects。PolyU所有醫療系,Bio都係Preferred subject。

http://www51.pol ...

明白,唔該晒

hugub 發表於 20-4-18 19:55
冇drop呀,DSE考哂phy, chem, M2... 考到543...佢心心不忿第二年再retake maths 及 M2..想挑戰下core maths ...

好有鬥心呀!我估如果M2早DD過咗個樽頸位嘅話就可以响第二年好大有機會取星。不過,唔緊要啦!e+入到大學,讀到喜愛的學系已經好好了。唔介意嘅話,想多請教一下,當年你囝囝選擇大學課程時,是不是好多課程不一定需要科chem來做(膽)主要計分的科目,是不是用phy亦可以替代取分,意思係學系大多數以phy/chem/bio是彈一科也可以成為"優先考慮科目"嗎?至於計算"乘上比重值"亦是一樣是彈邊科也可以有着相同"常數值如乘2"嗎?不一定需要用chem成績,可以用phy或bio之成績嗎?

唔好意思,咁多問題,小妹對大學課程仍是一名初初哥。thx.thx

hugub 發表於 20-4-19 08:23

先謝謝你的回覆

你這個例子中,phy是唯一需要考量的評核準則,故chem或bio未有機會用作替代計分响此課程。

以你的經驗,多唔多以chem為考量之科目的同時亦有phy或bio,且可以以phy或bio作為替代chem去計算該課程。

YmOra 發表於 20-4-18 23:18
好有鬥心呀!我估如果M2早DD過咗個樽頸位嘅話就可以响第二年好大有機會取星。不過,唔緊要啦! ...
以工程科為例係,Jupas冇特別要求,只係要求phy, chem, bio, combine science , 但其實大學有暗weighting, 我有硏究UST都係比較重視phy, M1, M2
Poly三寶我分享下,我契仔視光學畢業,DSE修phy, chem BAFS, M2 ..冇bio.. 佢勝在best 5有27分食正加乘分入到,但professor要求佢year 1 第一個sem完之前要自修好dse bio既課程,否則唔會聽得明。。

另一case poly放射原來有condition offer唔講唔知呀,我朋友個仔被校長推薦參加左校長推薦計劃,5月份poly及UST有interview, 放榜前一日收到condition offer, 放射dse只需332233 best 5 17分jupas 放A1就必收仲有獎學金,呢個仔叻呀,放榜日校長上台話原來佢仲有UST生物工程科既獎學金,結果佢考左best 5 28分入左poly放射

其實我比較鐘意初中已經分開Phy, chem, bio來教既學校,d學生真係好快有target科目,我仔中二已經分別試哂phy, chem, bio...中二已經決定到係選修phy, chem,m2...中三已經決定大學係讀工程,原本想讀poly飛機工程,但中五就話想讀UST mechanical engineering, 可惜第一次dse中文破腳入唔到u,結果用一年讀左個mechanical HD..就係呢一年學埋m1 及工程科既material, 非常有用,retake完其望就更高,因為佢interview時答問題答得好好(因為hd有讀工程野),好有信心jupas可以入到更高排名既大學,今年又話決定畢業後要去英國讀Master, 所以呢年青人我地永遠摸唔透, 只要佢地揾到目標就得

YmOra 發表於 20-4-19 08:38
先謝謝你的回覆

你這個例子中,phy是唯一需要考量的評核準則,故chem或bio未有機會用作 ...
有呀讀Science科好重視Chem... 中大4601 science, HKU science其實都比較重視chem

YmOra 發表於 20-4-19 08:38
先謝謝你的回覆

你這個例子中,phy是唯一需要考量的評核準則,故chem或bio未有機會用作 ...
我諗Chem真係好百搭有好多科chem都用得著,理科真係chem行先有著數,其實chem 一d唔難讀,仲以我個仔為例其實佢考DSE真係非常有信心chem有level 5, 反而phy冇信心,但結果竟然係chem得level 4...

hugub 發表於 20-4-19 09:30
結果佢考左best 5 28分入左poly放射
  ...

你分享好好呀。
請問你朋友仔入左poly放射,elective 係邊幾科?

hugub 發表於 20-4-19 09:30
以工程科為例係,Jupas冇特別要求,只係要求phy, chem, bio, combine science , 但其實大學有暗weighting,  ...

好有參考價值的經驗呀!多謝你的分享!

睇見你囝囝一步一步前進,亦一步一步成長成熟又有打算,確係好多媽咪嘅期盼。

即是話,有些學系縱言無寫優先邊D科目,但亦要有定心理準備入到U嘅Y1都需要修讀番中學沒修讀過的學科,如"視光學",由於與眼球有關,就有需要有物理和生物知識,故如果無修過bio嘅就有需要响大學第一年修讀番。

另外,十分認同你講嘅响初中就有物理、化學和生物讀係可以讓學生更早知道自己的路向,响另一邊帖子得知原來直資"基崇"中一已經有理科三寶讀,當中也有如你囝囝般的例子,一早就可以訂定出個人的路向。實在係好事,中學應該效法。

hugub 發表於 20-4-19 09:39
有呀讀Science科好重視Chem... 中大4601 science, HKU science其實都比較重視chem

但,沒有chem嘅可否以phy或bio取代攞分。中大4601得嗎?thx.thx

hugub 發表於 20-4-19 10:37
我諗Chem真係好百搭有好多科chem都用得著,理科真係chem行先有著數,其實chem 一d唔難讀,仲以我個仔為例其 ...

我就係想真正研究下chem嘅重要性有多高,故好想向你哋D過來人"取經"。

October. 發表於 20-4-19 10:42
你分享好好呀。
請問你朋友仔入左poly放射,elective 係邊幾科?
Phy, chem, bio M2

真實大學讀咩科真係要睇選修科,如果冇高中底子入到去真係要讀返架,仲辛苦

Chem百搭到醫療醫護科,究研科,科技,工程都用行著,而家好興既SGS認證,個個都係要有chem 底。。環境保護既究研又係要chem...

saetang 發表於 20-4-15 16:09
Yes

選了也無用,是學校選您,不是您選科目,很多升中四的同學,都有此教訓!

YmOra 發表於 20-4-19 10:59
但,沒有chem嘅可否以phy或bio取代攞分。中大4601得嗎?thx.thx
...
JS3636 poly物理治療就睇重英文,phy, bio

Mikeyuen 發表於 20-4-19 11:52
選了也無用,是學校選您,不是您選科目,很多升中四的同學,都有此教訓!
...
我有句話係我仔中二時我同佢講
"肯讀書就你揀科,唔肯讀就科揀你"

我而家都頭痛緊,我家有位小姐今年中三,仍然hea下hea下咁,暫時只知夠排名讀chem..仲有2x唔知可以點揀,當事人話geog冇興趣,中西史唔想讀,econ bafa讀極唔明,eng lit冇合格過,都咪話唔頭痕

hugub 發表於 20-4-19 12:11
我有句話係我仔中二時我同佢講
"肯讀書就你揀科,唔肯讀就科揀你"

既然文/商科冇興趣,咁咪揀晒Phy、Chem、Bio囉?

saetang 發表於 20-4-19 12:58

既然文/商科冇興趣,咁咪揀晒Phy、Chem、Bio囉?
phy, chem , bio 呢個3x配搭要全級考頭20名至揀得,我家小姐級名次過100..死未

獨立選Chem就睇chem + 英文 呢科應該冇問題
Phy 就睇phy + maths 得30個位有d難度

hugub 發表於 20-4-19 13:12
phy, chem , bio 呢個3x配搭要全級考頭20名至揀得,我家小姐級名次過100..死未

獨立選Chem就睇chem  ...

咁Chem + Bio都唔錯丫?
‹ 上一主題|下一主題