用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2  

skywalker167 發表於 20-4-16 19:16
bio, chem ,phy 甚至部分數學都應該有
但不一定有
有D醫療科大學一開學第一個sem就human anatomy, human p ...
「關於醫療科,如果本身中學已經對bio無興趣,就不建議大學讀醫療科」~ 昨晚, 我都有同我女討論過呢個問題, 佢話佢其實又唔係話極之討厭Bio, 只不過佢較喜歡Phy, 但又唔想全選3科理科, 故在二選一嘅情況下, 就想選Phy多於Bio而已 (因佢認為自己讀Phy會較讀Bio有把握)

YmOra 發表於 20-4-17 13:06
言下之意,chem唔多唔少都會係有些人以此為第3個x之選吧!咁!drop咗佢嘅話,選科會較少選擇嗎 ...

Drop唔drop科我覺得要估算drop咗同唔drop各科成績有幾大改變,對想讀嘅大學學科有乜影響。

例如,drop咗1科,剩低嗰2X係咪一定都有L3+?
又例如想入PolyU放射,Chem x10而Econx5,咁Chem攞L3(3x10=30)高分過Econ攞L5(5x5=25),drop唔drop好呢?

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 13:30
Drop唔drop科我覺得要估算drop咗同唔drop各科成績有幾大改變,對想讀嘅大學學科有乜影響。

例如,drop咗1 ...

明白。即係都唔可以"懶",要先了解自己想選讀咩大學課程,再決定是否可以drop科chem。

好多謝你的意見呀!thx.thx

關於醫療科收生
可以看返polyu 網站
https://www8.rs.polyu.edu.hk/rsm ... ies/index_id_2.html
物理治療
There is no compulsory subject requirement. Preferred elective subjects for the programme include:
    Biology
    Physics
    Combined Science with Biology and Physics

https://www.polyu.edu.hk/hti/en/ ... iography-55403.html
放射學
There is no compulsory subject requirement. Preferred elective subjects for the programme include:
    Extended modules of Mathematics; and
    All single and combined Science subjects.

以放射學為例
不一定要求一定要有phy或者bio或者M1/M2
不過呢D科系收生計分formula會乘得好大
裡面的確有D人中學無bio或者phy或者數學延伸單元
http://www51.polyu.edu.hk/eprosp ... admission-selection
詳細可以看呢度
如果你有讀weighting 最大的科目,能入讀的機會會大好多,亦相對容易D

2jkidsfather    發表於 20-4-17 13:44

saetang 發表於 20-4-17 13:10
你大女讀晒Phy+Chem+Bio+M2, 好叻呀
可唔可以分享下你大女是否數強? 高中 Phy, Bio & M2 呢幾科,  ...

大女數是不錯的。對她來說,應該是工作量太大,唔夠時間。

無drop科呀,最後也靠這些科目,中heavy weighting入U。

回覆 saetang 的帖子

我女數學中一至中三試過考頭十兩次, 十幾兩次,廿幾又兩次,  到選科,佢話唔鐘意bio多野背, 佢選phy數學底子好, 應該應付倒, 無咁辛苦。全級最初七十幾人讀,最後考dse好似得番三十幾人。佢選左phy,chem, econ

題外話,polyu有科醫療科叫MLS
https://www.polyu.edu.hk/hti/en/ ... -science-55408.html

Biology;
    Chemistry; and
    Combined Science with Biology and Chemistry.

呢科收生高過放射學的
可能都好著重chem
會適合一些比較不太喜歡對人但又想讀醫療的學生,例如我呢種人,因為其他醫療科都要求對人
但我知女仔通常都對人ok

但MLS學生都系正正常常,吾系D吾講野的人

我個女就係對bio無興趣, 無修這科。但佢最後讀左醫科, 擔心緊佢愈來愈無興趣讀。

pistachio 發表於 20-4-17 13:52

我女數學中一至中三試過考頭十兩次, 十幾兩次,廿幾又兩次,  到選科,佢話唔鐘意bio多 ...

成績唔好嘅同學drop咗都係好事,唔會拖低SBA分數。

saetang 發表於 20-4-17 13:22
「關於醫療科,如果本身中學已經對bio無興趣,就不建議大學讀醫療科」~ 昨晚, 我都有同我女討論過呢個問題, ...
如果有其他更加有興趣,我覺得中學都可以挖多D興趣
不需要太早定個自己,迫自己放棄讀更有興趣的科

而且如果又不是非常想讀醫療科的話
或者正系因為DSE讀左其他科,搵到適合自己的大學科目,錦會系好事

如果真系最後DSE考得好好,(因為自己有興趣應該讀得好D的)
而到時又想讀醫療科都可以讀到部分醫療科,
其實入到醫療科的尤其系食吾中weighting 都入到的人系好勁,可能無bio入到醫療科都應付到

pistachio 發表於 20-4-17 14:04

我個女就係對bio無興趣, 無修這科。但佢最後讀左醫科, 擔心緊佢愈來愈無興趣讀。 ...

你女無興趣讀醫科,但又揀咗嚟讀?

saetang 發表於 20-4-17 16:27
你女無興趣讀醫科,但又揀咗嚟讀?
因為同佢好friend 的幾個同學都讀醫, 佢又想一齊讀。

nicolemummy 發表於 20-4-17 11:16
紅唔紅就唔知,學覇組合就知  

學覇組合:Chem, Bio, Econ(+M2)

e....本來我小玉都是學覇喎!點知第一學期已經無依隻哥仔唱,希望幾年後我小林可以成為覇。

我仔讀 phy, chem, M2...我記得佢DSE操phy及M2卷時話做卷做上癮。。佢而家讀緊工程,其實M2真係比M1難,讀左M2之後會發現讀M1係完全冇難度

有某d大學工程科收生M1,M2計一科,算抵玩

saetang 發表於 20-4-15 17:55
佢暫時的確鍾意Phy多過Bio,S3上學期嘅Phy成績亦好Bio,但我聽講S3嘅成績是不能作準的,而且Phy去到中五開 ...
其實Phy唔太難,可以放心。。反而M2至有樽頸位,我仔中四不停話要drop M2...但過到樽頸位就話梗係唔drop啦,呢科抵讀

YmOra    發表於 20-4-18 19:08

hugub 發表於 20-4-18 18:46
我仔讀 phy, chem, M2...我記得佢DSE操phy及M2卷時話做卷做上癮。。佢而家讀緊工程,其實M2真係比 ...

講的很好。介唔介意分享下你囝囝有無drop科呀?thx.thx

冇drop呀,DSE考哂phy, chem, M2... 考到543...佢心心不忿第二年再retake maths 及 M2..想挑戰下core maths 攞粒星及提升M2 grade... 結果Core都係5..而M2就由3升5

YmOra    發表於 20-4-18 23:20

講下工程科,原來島大話就話requirement phy level 3以上,但原來冇level 4係唔收

冇M1 M2入到去就要讀多科 math 1011...

回覆樓主:

想問下polyu 3寶係咪一定要有bio?

tavia_yy 發表於 20-4-18 21:51
想問下polyu 3寶係咪一定要有bio?
PolyU無必需科,衹有Preferred subjects。PolyU所有醫療系,Bio都係Preferred subject。

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements