用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-4-15 18:04
Phy好特別,尤其係女孩子就更加要有一開始就"喜歡"的行為才好考慮選修物理,如果只是從是否响中三應付 ...

我女就係話「喜歡」Phy,唔鍾意Bio,但我認為只有「喜歡」是不足夠讀好呢一科的!

其實有D醫療科不一定要求一定要有DSE bio,不過醫療科通常bio成績會有大比重,就算無DSE bio都有可能入到大學醫療科
不過講明先,如果無DSE bio入到大學醫療科會非常辛苦
但我個人覺得bio不容易考到非常好的成績,我自己走去玩dse bio考2年都只得lvl 5

以前舊制會考絕大部分理科的人都讀曬phy chem bio,而家dse只相當於會考難度加小小AL syllabus同題型,但難度接近會考
以前D人AL/大學理科都有會考理科底
但而家D人大學讀理科工科會出現完全無部份理科底的情況

關於DSE物理,我自己覺得,根本就同M2無關
都系關小量普通core math事,我自己數學奇差(Pure最多得U),但physics同chem過得去,完全不覺得因為數學不好而導致讀phy有難度
DSE phy識quadratic equation,對數、小量trigo同一D低form數學,比例果D就得,
只系要識得應用方程式,從公式知道D數會點變
最多如果知道甚麼是微積分例如曲線slope同底下的面積的概念已經足夠!!
就算DSE chem都會有D數學題,計equillibrium 同反應速度
以前我AL老師話果D系purely mathematics!! 但當然要求的只系識quadratic equation同對數果D

AL phy有微積分相關數學,但不是叫你計微積分,甚至不要求你識微積分,因為就算會考無AMath吾識微積分的學生都可以考AL phy
AL phy只提供一D用微積分derive出來的方程式,要求你識得代D數正確運用果D方程式去計就可以,完全沒有微積分運算過程!

總之中學phy同M2/Pure完全無關! 完全不同層次來,最多同core math有小量關係
讀core math讀得好好不一定可以handle到M2/Pure呢D高等數學!
完全吾系果回事
我認為除非你core math好差,差到可能最多lvl 4甚至更低,先會建議不要讀phy

saetang 發表於 20-4-15 19:54
我女就係話「喜歡」Phy,唔鍾意Bio,但我認為只有「喜歡」是不足夠讀好呢一科的!
...

純粹個人睇法,phy科女學生而言,平均可以留到最後唔drop走嘅只有大約7人左右,故我推算這7人是一開始就"喜歡"phy,當然drop離開嘅就一定有人有喜歡奈何能力問題唯有放棄,但係如果數好又喜歡物理嘅可以走到最後嘅屬於這7人的機會十分之大。

參考資料:2019DSE(第9頁)物理科數據
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_2.pdf#page=9

物理::
有開辦中學= 425間
女生報考數=2862人

即:::
平均每中學≒7人≒6.73≒2862÷425

YmOra 發表於 20-4-15 22:07
純粹個人睇法,phy科女學生而言,平均可以留到最後唔drop走嘅只有大約7人左右,故我推算這7人是 ...

非常感謝你的數據!睇到你啲數據分析,令我宜家更擔心我女選Phy

同埋,我突發奇想,何謂真正「數好」及何謂真正「喜歡物理」

Chowying 發表於 20-4-15 18:30

數學不太差, 我唔擔心佢應付唔到。 反而係physics, 佢自 ...

你女數學不太差,所以你唔擔心佢選M2?但就擔心佢選Phy?

cheungoli 發表於 20-4-15 17:29
我同意11樓所講有興趣會讀好啲,尤其宜家好多知識可以喺youtube搵到。我見我個仔都會上網睇吓高班嘅數,唔 ...

男仔選Phy應比女仔較放心

skywalker167 發表於 20-4-15 20:09
其實有D醫療科不一定要求一定要有DSE bio,不過醫療科通常bio成績會有大比重,就算無DSE bio都有可能入到大 ...

認同你所講「 Bio亦不容易考到非常好的成績」,所以我從來唔會諗究竟Phy定Bio邊科易讀啲,只會諗邊科適合啲

saetang 發表於 20-4-15 19:54
...

我囡係今屆DSE考生,佢都係女校,佢讀physics同M2。因為當時佢想讀Engine 同鍾意數。
Phys 有四個electives, 佢學校教E2 atomic world and E3 ,佢唔鍾意Chem ,所以讀E2好辛苦,最終自修E1 Astronomy.。佢話應該一早轉,唔駛讀得咁辛苦。原因 - 大部份內容同計數有關。所以喜歡一科都係原動力。
我囡S3鍾意代數多啲,所以傾向選M2。今年用家提及M1同M2都有教calculus,但計法唔同。如果能力夠,讀M2較好,而且M2可以幫助Econ同Phys理解部分課題(佢啲Miss 亞 sir講)。
我囡呢三年冇補數- Core & M2,但補足兩年Phys。用家讀Phys而數好係有着數,但唔係全部。
而上純自家內部溝通。
希望你女S4選到自己想讀的科目,順利入讀大學。

saetang 發表於 20-4-16 06:53

你女數學不太差,所以你唔擔心佢選M2?但就擔心佢選Phy?

數學 phys 都不太差, 不過中三成績唔作得準。

致於興趣,就算自己當年選科,當初同最後 鍾意嘅科目都未必一樣,佢話有興趣最多都係第日俾媽媽做擋箭牌,有咩事唔好賴我姐

Phys 問題純粹我個人感受,覺得如果唔明白嗰陣勤力係救唔到幾多,反觀,就算 係m2 勤力可補救,當然以前都有大把同學唔同意我嘅

所以我自己係唔會出聲左右個女,最多分析一下將來揀科有啲咩限制

另外我覺得 skywalker167 講得非常好

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 08:10
我囡係今屆DSE考生,佢都係女校,佢讀physics同M2。因為當時佢想讀Engine 同鍾意數。
Phys 有四個elective ...

感謝用家媽咪分享親身經歷!原來你女係今屆DSE準考生,你女今年經歷了不同的起起伏伏,真不容易呀!預祝你女考試順利!加油啊

saetang 發表於 20-4-16 06:43
非常感謝你的數據!睇到你啲數據分析,令我宜家更擔心我女選Phy  

同埋,我突發奇想,何謂真正「 ...

可否分享下,為何推算出平均數值為7人女學生會令你更擔心呢?

saetang 發表於 20-4-16 08:00
男仔選Phy應比女仔較放心

女孩子修讀"物理"不是估計中差過男孩子。

參考數據:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_5.pdf#page=4

物理::2019DSE
 男生:50.2%(4+);27.6%(5+)
 女生:49.3$(4+);25.6%(5+)

個人認為,女生考獲(4+)或(5+)之百分比與男生差不多,
女孩子係有實力修讀物理科的,其實明白jm擔心女兒未必讀得上,
但,又好難預知未來事,孩子是否適合讀好睇孩子自己本身對該科目
之喜愛與信心。努力!

YmOra 發表於 20-4-16 09:23
可否分享下,為何推算出平均數值為7人女學生會令你更擔心呢?
...

打錯, deleted!

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 08:10
Phys 有四個elective ...

想請教下,貴校可以自修方式後幫學生報考DSE物理嗎?

YmOra 發表於 20-4-16 09:49
想請教下,貴校可以自修方式後幫學生報考DSE物理嗎?

我囡有修Physics,除咗core 部份,每個學生要讀兩個electives。Physics 有四個electives選,我囡學校教E2 & E3,不過佢好唔鍾意E2,所以佢只係自修其中一個elective only。之前同亞sir溝通好,所以學校嗰邊絕對冇問題。

saetang 發表於 20-4-16 09:41

我估有開辦M2嘅學校理應會開一班(即約30人),但最後只有7個 ...

個人認為,以一班大約有30人計差不多,如果中學只開一班M2班圍數30人計,我估計有三分一人屬"女學生"即10人,最終能夠剩下7人嘅話,個人認為drop科程度不是那麼嚇人,反而覺得剩下之7人是一開始就"喜歡"物理的女孩子。不過,這是純個人觀察而矣!

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 09:58

我囡有修Physics,除咗core 部份,每個學生要讀兩個 ...

哦!咁幾好喎!我無想過如果遇到E1、E2...部份無興趣時可以以自修方法修讀另一範疇,你提供咗個好方法給我呀!資訊十分有用呀!謝謝你!

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 09:58

我囡有修Physics,除咗core 部份,每個學生要讀兩個 ...

想請教多少少,咁囡囡是否到外邊補E1嗎?thx.thx

saetang 發表於 20-4-16 09:41

我估有開辦M2嘅學校理應會開一班(即約30人),但最後只有7個 ...

不可以一概而論。我囡今屆班M2,是佢學校DSE有史以來,入讀人數最多,超過30,而dropping rate最低一屆,得兩個去到S6先drop。而M1今年入讀少,約20人,而差不多1/4人drop科。

YmOra 發表於 20-4-16 10:09
想請教多少少,咁囡囡是否到外邊補E1嗎?thx.thx

沒有,佢自修E1,因為補習姐姐間學校都冇教。佢唔肯定有冇理解錯誤或計錯數,會問返學校的老師。不過佢有兩個同學係出面補E1。一個私補,一個大班。不過佢都唔知邊間補習社。

不過坊間E1 exercise,非常少選擇。

‹ 上一主題|下一主題