用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2  

pistachio 發表於 20-4-19 19:21
回覆 YolandaTam 的帖子

剛才問阿女,佢都話老師堂堂鬧人, 但佢教得阿女明。 阿女仲話, 係咁鬧到佢得5**,都 ...

多謝師姐。咁佢哋當年係咪經常半班至大半班人唔合格要重測㗎?我女佢哋就係咁,集體怕咗呢科,士氣低落。

YolandaTam 發表於 20-4-19 21:03
呢位 Jim 係小女師妹家長,唔係聖家

哎呀!又攪錯帖子,這是第二次了。哩排真係覺得老咗好多,成日攪錯嘢!!等我Delete先!

YmOra 發表於 20-4-19 21:35
哎呀!又攪錯帖子,這是第二次了。哩排真係覺得老咗好多,成日攪錯嘢!!等我Delete先! ...

唔緊要啦,休息多啲冇事㗎啦!智者千慮 必有一失,唔駛介懷。
(我近來都發現自己老花深咗又難集中精神

YmOra    發表於 20-4-19 21:46

October. 發表於 20-4-19 20:56
我太天真,以為是但一樣。

如果,校長求其推薦,D大學從此唔再信任中學校長咪仲衰。

不過,其實我都有DD好奇,既然有實力校長才推薦,自己都應該攪得掂,咁咪白白浪費咗個推薦位。

阿女話最初中四收phy只有24人, 到最後得18人考dse。阿女話佢都係岩岩合格炸, 阿sir係考深左。 佢話學校的試卷係大部份深過dse, 佢幫師妹補習phy, 師妹都話佢地經常唔合格。

pistachio 發表於 20-4-19 21:41

阿女話最初中四收phy只有24人, 到最後得18人考dse。阿女話佢都係岩岩合格炸, 阿si ...

噢咁都放心啲,等我俾阿女睇吓等佢冇咁驚先。多謝晒。

YmOra 發表於 20-4-19 21:41
如果,校長求其推薦,D大學從此唔再信任中學校長咪仲衰。

不過,其實我都有DD好奇,既然有實力 ...
推薦成績標青較易,間間學校都有,要運動傑出+成績標青就難好多。

October. 發表於 20-4-19 22:15
推薦成績標青較易,間間學校都有,要運動傑出+成績標青就難好多。

pistachio 發表於 20-4-17 14:04
回覆 saetang 的帖子

我個女就係對bio無興趣, 無修這科。但佢最後讀左醫科, 擔心緊佢愈來愈無興趣讀。 ...

請教你女高中無修Bio,後來讀醫,那是否跟得好辛苦?Year 1是否要學番高中嘅Bio?

October. 發表於 20-4-19 22:15
個男仔係Band 1A中學,球類校隊隊長,成績大約全級頭15名
而家入到Poly都係校隊打波

October.    發表於 20-4-20 12:35

hugub 發表於 20-4-19 12:20

很多校是留phy chem bio 3x 給中三頭40名學生去爭取以後中六的成績更理想。没有爲同学的理想出發!

saetang 發表於 20-4-20 10:07
請教你女高中無修Bio,後來讀醫,那是否跟得好辛苦?Year 1是否要學番高中嘅Bio?
...
佢用多左時間來背生字, 睇人體圖, 佢話少少辛苦。

saetang    發表於 20-4-21 13:32

hugub 發表於 20-4-19 09:30
以工程科為例係,Jupas冇特別要求,只係要求phy, chem, bio, combine science , 但其實大學有暗weighting,  ...

你仔仔好有決心,好清楚自己的路向,真好!
好多年青人去到中六jupas揀科,都唔知自己想點 當年我大仔就係表表者

回覆樓主:

我知道在香港的大學,讀engineering, M1同M2 ,是沒有分別的。
聽聞去外國,如英國,讀engineering, 有話有些U只睇M2, 是嗎?請問有無jm可以求證?

chun媽 發表於 20-6-5 10:13
我知道在香港的大學,讀engineering, M1同M2 ,是沒有分別的。
聽聞去外國,如英國,讀engineering, 有話有 ...

參考以下例子

UCL

https://www.ucl.ac.uk/prospective-students/international/hong-kong

Applicants for degree programmes where mathematics is required, a level 5* will be required for the compulsory Mathematics element and a minimum of level 5 for the extended algebra and calculus extended element (the calculus and statistics extended component will not be acceptable for these subjects)

而基本上工程都係要mathematics的,亦即係要有埋m2

不過間間大學唔同
我見劍橋係要further mathematics的college先至要有m1/m2
我是護書簿

losoco 發表於 20-6-5 11:03
參考以下例子

UCL
謝謝資訊,朋友女女報讀的英國大學的工程,就係要M2,但我仔學校話英國大學的工程,大部分都睇M1,故有此一問。如果有能力,都係揀M2,好似着數D

chun媽 發表於 20-6-6 07:29
謝謝資訊,朋友女女報讀的英國大學的工程,就係要M2,但我仔學校話英國大學的工程,大部分都睇M1,故有此一 ...

喇沙7班之中有4班可選m2
即係超過半數人
咁需唔需要同學在中三的數學科成績達到某個標準才批准選m2?

我是護書簿

losoco 發表於 20-6-6 11:13
即係超過半數人

中三時數學老師話數學科級140內可選M, 70內可選M2, 但其實都有少量數學級70內㨂M1

losoco 發表於 20-6-6 11:13
即係超過半數人

上星期的選科講座中,Maths panel head話數學科cut off score最好係  M1: 110/200 分, M2: 140/200分

chun媽 發表於 20-6-5 10:13
聽聞去外國,如英國,讀engineering, 有話有些U只睇M2, 是嗎?請問有無jm可以求證? ...
若有志於 engine 發展,就唔好理甚麼 "M1同M2 ,有沒有分別",一條心揀 M2 啦,打好基礎,又學以致用