用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2  

回覆樓主:

其實現今最多人選嘅組合是否依然係 Phy+Chem+Bio+M2  

saetang 發表於 20-4-17 10:04
其實現今最多人選嘅組合是否依然係 Phy+Chem+Bio+M2

這個反而係最少人的選擇

YmOra 發表於 20-4-17 10:34
這個反而係最少人的選擇

那最紅組合應該是甚麼呢

saetang 發表於 20-4-17 11:11
那最紅組合應該是甚麼呢

紅唔紅就唔知,學覇組合就知

學覇組合:Chem, Bio, Econ(+M2)

Chem係膽,Econ搶分

YmOra 發表於 20-4-17 09:12
前輩,你好呀!小妹想請教下你,Chem是否真係理科三寶中百搭做膽的科目,不應缺少這科嗎?身邊 ...

你這問題使我聯想起早年常聽到的,入醫科必需Chem,這使人覺得Chem是很重要的。但事實上,Chem是不是"膽"?看近年來考DSE的人數,Bio是較Chem多的,那.....

個人認為,以課程來看Chem是較Phy/Bio易處理(或者是較中庸),Chem有部分計算的題目,如Molarity,Reaction rate,這些祇需要基本數學技巧;需要記的部分是有theory的而不是強記。對愛操練的香港學生,Chem較易取分。在DSE成績,Chem的L3+%是稍較Phy/Bio高的。

所以,高中選科時,揀Chem是較不易中伏。至於應不應該缺少Chem,這視乎你將來的發展吧。

saetang 發表於 20-4-17 10:04

Phy/Chem/Bio 也有SBA,工作量是很多的。

M2的Syllabus比M1大。

JUPAS來計分數M1=M2,除非要讀Engg',Chem/Bio/Econ/(M1)無咁辛苦。

不過,我大女是修Phy+Chem+Bio+M2的。

YmOra    發表於 20-4-17 12:54
2jkidsfather    發表於 20-4-17 12:43

nicolemummy 發表於 20-4-17 11:16

個個學霸都走去搶分,競爭咪反而大左?

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 12:21
你這問題使我聯想起早年常聽到的,入醫科必需Chem,這使人覺得Chem是很重要的。但事實上,Chem是不是"膽" ...
說得好

LingChiBaBa    發表於 20-4-17 12:51

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 12:21
你這問題使我聯想起早年常聽到的,入醫科必需Chem,這使人覺得Chem是很重要的。但事實上,Chem是不是"膽" ...

先多謝你的回覆。我認同chem屬理科中較"中庸",難易度介乎生物和物理之間,但不知道會否因為這原因而有使學生人人都以此為"膽"配?!如果係嘅話,我都覺得好,總好過响不知情之下drop走chem而影響升大學選科的"彈性"。知你對大學選科了解,故想從你的角度看看chem對大學選科會否著數DD呢?thx.thx

YmOra 發表於 20-4-17 09:12
前輩,你好呀!小妹想請教下你,Chem是否真係理科三寶中百搭做膽的科目,不應缺少這科嗎?身邊 ...
物理治療 / 職業治療 要 Phy & Bio
放射治療 就 Phy + Chem & Bio

不是嗎?

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 12:31

我以前的年代,Phy/Chem/Bio/A.Maths係最多人讀嘅組合。e+... ...

nicolemummy 發表於 20-4-17 11:16

我早前聽過最紅組合係Phy+Chem+Econ+M2, 但可能已經唔update了?!

saetang 發表於 20-4-17 12:52
物理治療 / 職業治療 要 Phy & Bio
放射治療 就 Phy + Chem & Bio

但,這些學系以外不知仲有無係以chem為主,不知道是否建議唔drop為佳呢?!

YmOra 發表於 20-4-17 12:47
先多謝你的回覆。我認同chem屬理科中較"中庸",難易度介乎生物和物理之間,但不知道會否因為 ...

在EK,不少網友擔心Phy,例如S3的課程和高中差很遠,數學要很好才搞得掂...。Bio又怕血及器官 (呢樣係我細女)。

但又想最少揀一科理科無咁蝕底,咁Chem咪剩底嘅choice。

YmOra 發表於 20-4-17 12:56
我以前的年代,Phy/Chem/Bio/A.Maths係最多人讀嘅組合。e+... ...
...

HKCE同DSE唔同喎!

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 13:02
在EK,不少網友擔心Phy,例如S3的課程和高中差很遠,數學要很好才搞得掂...。Bio又怕血及器官 (呢樣係我細 ...

言下之意,chem唔多唔少都會係有些人以此為第3個x之選吧!咁!drop咗佢嘅話,選科會較少選擇嗎?你女兒無drop科嗎?thx.thx

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 13:04
HKCE同DSE唔同喎!

但升到中六有讀過A.Maths嘅九成九都會讀埋"高等數學",我嗰年代係喎!

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 12:31

你大女讀晒Phy+Chem+Bio+M2, 好叻呀
可唔可以分享下你大女是否數強? 高中 Phy, Bio & M2 呢幾科, 有甚麼最難克服嘅地方? 有冇drop到邊一科? 有否後悔選咗邊D科? 謝謝!

October. 發表於 20-4-17 12:39
個個學霸都走去搶分,競爭咪反而大左?

唔知呀。孩子前日講

saetang 發表於 20-4-17 12:57
我早前聽過最紅組合係Phy+Chem+Econ+M2, 但可能已經唔update了?!

可能孩子讀女校唔同吧