用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2  

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 10:13

沒有,佢自修E1,因為補習姐姐間學校都冇教。佢唔肯 ...

明白晒你的資料好有用。thx.thx

YmOra 發表於 20-4-16 10:19
明白晒你的資料好有用。thx.thx

唔好客氣,純大家分享訊息。

YmOra    發表於 20-4-16 10:34

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 10:09
不可以一概而論。我囡今屆班M2,是佢學校DSE有史以來,入讀人數最多,超過30,而dropping rate最低一屆, ...

真係估唔到喎  

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 10:09
不可以一概而論。我囡今屆班M2,是佢學校DSE有史以來,入讀人數最多,超過30,而dropping rate最低一屆, ...

上屆物理科女生應考人數少咗約150人,
即是,大約少咗5%學生應考。
不過,今年是否仍然下跌就未知。

2019DSE:女生應考人數::2786人
2018DSE:女生應考人數::2933人

參考資料:
2019DSE::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_5.pdf#page=4
2018DSE::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat18_5.pdf#page=4

回覆樓主:

2019考生人數少左好正常,考生出生率從2000開始下跌,基本上科科都會跌。今年考生係2002年出世

回覆樓主:

如果DSE phy 係HKCEE深DD,我覺得phy無難度喎。HKCEE既phy都係+-X/

利申:phy攞A,但兩數只得B。

YmOra 發表於 20-4-16 10:31
上屆物理科女生應考人數少咗約150人,
即是,大約少咗5%學生應考。
不過,今年是否仍然下跌就未知。

之前同我囡講開M2同Phys幾多人考同攞星嘅問題。佢話唔係問題,因為而家去到攞星,先會睇攞’5’人數。唔同CE年代,要拉curve。所以肯讀,肯溫習嘅同學,冇4都有3。
我覺得佢講緊佢自己。

其實我覺得可以搵D高中的課程textbook或者其他野試看看
https://openstax.org/details/books/physics

以前我讀大學時有D課程系開比D中學無physics的人讀,不過系一個sem(即大約4個月內)讀曬中學大半個physics syllabus,真正未讀過Physics的人去讀呢D course都會好辛苦
當時個大學教授就介紹左去看Openstax書做參考書
Openstax是open source的textbook,可以免費成本pdf down來看,外國的syllabus
openstax除了physics外仲有好多其他科的textbook
但因為是外國syllabus所以可能內容有小量不同,例如多左D簡介相對論同其他modern physics之類的野
練習題的難度也可能不同
但大概學的內容都差不多
例如力學,熱學,光學,電學
可以看high school physics先,
看看適不適合先

YmOra    發表於 20-4-16 11:01

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 10:40
之前同我囡講開M2同Phys幾多人考同攞星嘅問題。佢話唔係問題,因為而家去到攞星,先會睇攞’5’人數。唔同 ...

十分認同呀!我亦是咁諗,肯溫習嘅即對phy或M2感興趣嘅學生,攞3或4係絕對無問題。身邊有些愛phy或M2的學生,有些初初係以取4為目標,無乜壓力下反而可以盡情没入學習,反而响後期評估自己有機會可取5或以上成績。

nicolemummy 發表於 20-4-16 10:37
2019考生人數少左好正常,考生出生率從2000開始下跌,基本上科科都會跌。今年考生係2002年出世
...

是的。出生率下降是直接影響報考人數,所以覺得樓上jm話今年佢學校多咗人選修是個別情況,我估計整體而言應該都係少咗人應考。

回覆樓主:

其實我覺得phy都有得勤力,因為可以做多啲past paper都幫到唔少考試

請問 M1 & M2 是否可算是一科elective? 謝謝!

回覆樓主:

這兩科通常不當一科,有些學系計半科。有錯請指正,我都不是太熟悉。

cheungoli 發表於 20-4-16 16:09

這兩科通常不當一科,有些學系計半科。有錯請指正,我都不是 ...

教局計以學習時數計M1M2係半科。

不過,以大學來看,一係就當佢1科,仲加重weighting, 一係就當佢無到。只有HKU 2-3個medicine有關既degree會將佢同compulsory part 加埋除1.5。

ILoveCinderella 發表於 20-4-16 13:48
請問 M1 & M2 是否可算是一科elective? 謝謝!

有些大學部份學系會計作一科選修科,詳細請看看下面的連結之pdf檔案,內列明了各大學對M1或M2之釐訂和不同學系對M1或M2之比重大約。

參考資料:
http://www.student.hk/site/?q=system/files/Part%20C_LR.pdf

ILoveCinderella    發表於 20-4-16 17:17

回覆樓主:

感謝兩位資料

ILoveCinderella 發表於 20-4-16 13:48

你要知道JUPAS嘅大學收生有General Entrance Requirements及Programme Entrance Requirements。

General Entrance Requirements 即一般常聽到的3322+33 (HKU/ CUHK/ HKUST/ POLYU/ CITYU/ HKBU)及3322+3 (LingU/ HKEDU/ HKOU) 這要求,CUHK/HKUST/POLYU/CITYU是將M1或2包括在這2個Elective要求內。  換言之,如修讀4C+X+M1或2,已經不乎合入HKU的要求。

Programme Entrance Requirements要看各Programme的要求。一般來說,理、工、商科也算M1/2為一個Elective的。

YmOra    發表於 20-4-16 18:06
ILoveCinderella    發表於 20-4-16 17:19

skywalker167 發表於 20-4-16 10:44
其實我覺得可以搵D高中的課程textbook或者其他野試看看
https://openstax.org/details/books/physics

感謝你的推介!

見你分享在大學內,有D課程系開比D中學無physics嘅人讀, 咁想請教你知唔知又有冇D課程系開比D中學無biology嘅人讀? 事關我女似乎唔太想高中選修Bio, 但佢又唔確定大學會否讀醫療科, 所以我都有呢方面嘅疑惑! 不過我女又覺得無理由為咗咁, 而夾硬要選擇唔鍾意嘅Bio & 放棄較有把握嘅Econ!

saetang 發表於 20-4-16 17:45
感謝你的推介!

見你分享在大學內,有D課程系開比D中學無physics嘅人讀, 咁想請教你知唔知又有冇D課程系開 ...

bio, chem ,phy 甚至部分數學都應該有
但不一定有
有D醫療科大學一開學第一個sem就human anatomy, human physiology
有D人無讀過中學bio,但好似無特別課程比他們讀
其實呢D科一般系比D大學學系需要某D理科底,但學生中學無讀過該科理科的人讀
呢D課程會系1-2個sem (一個sem 13個星期)讀完大半個DSE syllabus會教的野
(即系4至7個月的教學時間內讀人地讀一兩年的野)
之後會緊接住更深入的大學基礎理科課程(舊制AL同真正大學程度的課程)

中學無讀過的人真系會讀得好辛苦,但呢D課程有機會會有D中學有讀過該科的人讀(呢班人會拿A)
同我覺得無謂中學不想讀該科,大學反而走去讀需要果科的學系,
而且我個人覺得錦讀法個底子都不會好
數學除外,大學會有stat同calculus的基礎課程(好多大學學系都要讀)
關於醫療科,如果本身中學已經對bio無興趣,就不建議大學讀醫療科
醫療科非常多野背,除非你話對花花草草動物無興趣只對人體有興趣就除外
大學我覺得最緊要系看興趣 同 能力
大學讀自己無興趣的科,好無謂,亦不應該迫自己第時做自己不想做的工
如果大學讀自己無興趣的科,而第時又不做相關的行業,我覺得系浪費時間
大學看能力,因為有D科的數學好難,我覺得高等數學真系看有無數學天分
無天分的人會好辛苦,有天分有興趣會覺得非常輕鬆
我講的大學學科系除了數學系外,仲有物理系,同電子工程(不過通常工程都要求數學好)

不過有D大學學系都要求DSE必須要有某D相關科達到某個成績先收
所以要看清楚大學收生要求

LingChiBaBa 發表於 20-4-16 17:04
你要知道JUPAS嘅大學收生有General Entrance Requirements及Programme Entrance Requirements。

General  ...

前輩,你好呀!小妹想請教下你,Chem是否真係理科三寶中百搭做膽的科目,不應缺少這科嗎?身邊好似好多人响配搭上總是(化+生;化+物;化+生+物;化+經。。。)thx.thx