用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
go

Phy vs Bio & M1 vs M2  

女兒S3, 即將選科, 數學成績不錯(級1X), 學校可供選擇3X + M1/M2, 現已決定會選Chem + Econ, 但猶豫Phy or Bio & M1 or M2? 請教各位應如何選擇? 求意見, 先謝!

saetang 發表於 20-4-15 12:17
女兒S3, 即將選科, 數學成績不錯(級1X/12X人), 學校可供選擇3X + M1/M2, 現已決定會選Chem + Econ, 但猶豫P ...

我諗最緊要睇將來想升讀嘅科目,如諗住讀理科/工程,當然physics比較好,但如諗住向醫護介發展或成為xx治療師,咁就選bio。不過讀bio背嘅字比較多,要睇小朋友諗法,我個仔就喺唔想背字諗住選物理唔選生物。

回覆樓主:

phy chem econ M2
chem Bio econ M1
妹妹豬 齊來做個好朋友)

cheungoli 發表於 20-4-15 15:24
我諗最緊要睇將來想升讀嘅科目,如諗住讀理科/工程,當然physics比較好,但如諗住向醫護介發展或成為xx治 ...

我女暫時未有特別喜好甚麼大學學系,佢都係唔鍾意背嘢,所以佢好似想揀Phy,但我又聽聞多數女仔讀Phy麻麻,故我想建議佢選Bio

zitaeric 發表於 20-4-15 15:25
phy chem econ M2
chem Bio econ M1

請教Phy跟M1又如何?

回覆樓主:

如果對數學的理論比較有興趣,那麼比較適合讀M2 。
但如果只對數學應用有興趣,那麼比較適M1。
Phy + M1/M2 也可以

回覆樓主:

請問阿囡學校是不是用整體成績名次優先次序揀科?

回覆樓主:

如果佢數好,phy chem m2
比較好

zitaeric 發表於 20-4-15 15:58
請問阿囡學校是不是用整體成績名次優先次序揀科?

Yes

zitaeric 發表於 20-4-15 16:00
如果佢數好,phy chem m2
比較好

我女校內數學成績不錯,唔知係咪因為佢讀女校,冇機會同班男仔比下去,加上,聽聞M2比M1難好多,故感覺選M1較M2穩陣

saetang 發表於 20-4-15 12:17

女兒S3, 即將選科, 數學成績不錯(級1X), 學校可供選擇3X + M1/ ...

如果囡囡"數學"好,而且又喜歡數學,見她又打算選修M1或M2,估佢應該十分愛數吧!咁!物理科應該感興趣過生物科,選喜歡的科目讀會好DD。

回覆樓主:

我個F2,都唸緊 bio chem econ 日文,所以中三要好努力,希望順利選到心儀科目

我女 都係 f3 , 冇揀 bio 將來唔可以揀語言治療,個女冇興趣 ,所以睇黎應該 讀 phys , Chem, econ, m2

saetang 發表於 20-4-15 16:25
我女校內數學成績不錯,唔知係咪因為佢讀女校,冇機會同班男仔比下去,加上,聽聞M2比M1難好多,故感覺選M ...

M1或M2,好睇你囡囡喜歡"代數程式"多DD吖?還是喜歡"統計"範疇多DD?因為見你也有打算修讀"經濟",M1比較配合經濟或BAFS。

回覆樓主:

我同意11樓所講有興趣會讀好啲,尤其宜家好多知識可以喺youtube搵到。我見我個仔都會上網睇吓高班嘅數,唔明都有youtuber幫忙解釋。

YmOra 發表於 20-4-15 17:18
如果囡囡"數學"好,而且又喜歡數學,見她又打算選修M1或M2,估佢應該十分愛數吧!咁!物理科應該感興 ...

佢暫時的確鍾意Phy多過Bio,S3上學期嘅Phy成績亦好Bio,但我聽講S3嘅成績是不能作準的,而且Phy去到中五開始難, 到時可能就會冇興趣  

zitaeric 發表於 20-4-15 17:21
我個F2,都唸緊 bio chem econ 日文,所以中三要好努力,希望順利選到心儀科目
...

S2唔駛咁快諗,始終要等S3試讀過先會知

Chowying 發表於 20-4-15 17:26
我女 都係 f3 , 冇揀 bio 將來唔可以揀語言治療,個女冇興趣 ,所以睇黎應該 讀 phys , Chem, econ, m2 ...

你女啲數學如何?聽聞選Phy要數好,但我唔知係咪真!

saetang 發表於 20-4-15 17:55
佢暫時的確鍾意Phy多過Bio,S3上學期嘅Phy成績亦好Bio,但我聽講S3嘅成績是不能作準的,而且Phy去到中五開 ...

Phy好特別,尤其係女孩子就更加要有一開始就"喜歡"的行為才好考慮選修物理,如果只是從是否响中三應付得嚟嘅能力作判斷就會有風險,因為,個人認為Phy缺少喜愛會無動力讓學生作出不斷"尋根究底"的求學精神,未必可以取得高分。

saetang 發表於 20-4-15 18:00
你女啲數學如何?聽聞選Phy要數好,但我唔知係咪真!

數學不太差, 我唔擔心佢應付唔到。 反而係physics, 佢自己話要讀, 我有啲驚驚呢, 但又唔能夠表現出嚟
以往一直有咁講話讀physics要數學好, 舊制 a level其實都唔係真係要咁多, 而家dse聽聞都只係用小小姐, 當然我覺得, 數學好個人邏輯好自然 physics 都唔會太差