用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇嘅中文書/劇
樓主: S-Kwok
go

初中生睇嘅中文書/劇  

b3410 發表於 20-4-18 16:19
小學人文類不多,不過細女剛剛上過一個debate都唔錯。你幫細仔快D再搞過啦。大仔中學再加入都可以,我大女 ...

想問下阿女2018-2019年以小學生身份獲取錄咗HKAGE.... 咁宜家中一,係可以小學/中學課程都報得or只可以報中學課程?

b3410 發表於 20-4-18 16:14
女仔開始鐘意研究命運有關問題

係喔!

gigayan 發表於 20-4-18 16:40
想問下阿女2018-2019年以小學生身份獲取錄咗HKAGE.... 咁宜家中一,係可以小學/中學課程都報得or只可以報 ...
報中學

IloveJJ 發表於 20-4-18 16:36
又研究下先,不過中學有咩証明資優架?我唔知有冇喎!
其實唔使證明,捱過screening program 就可以了。

b3410 發表於 20-4-18 17:37
報中學

Thanks

IloveJJ 發表於 20-4-18 18:01
我响博客來只搵到呢兩本,係咪你嗰兩本只有內地簡體版呢?
我依家都唔理簡體繁體,有就買。中學可以寫簡體字了。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-4-18 22:51
原來詩魂出了第四本《陶妖》,今晚訂了,同時訂埋觀念小學堂和法國宮廷,大把書睇了
...

陶妖阿大睇完了。

IloveJJ 發表於 20-4-18 23:27
咁你仲話你大女升中睇少咗好多中文書

的確係少咗好多

S-Kwok 發表於 20-4-18 13:00
最好緊係一半一半啦。漫畫列入中文書嗎?

我仔大多數時間睇英文書,除了漫畫及學校假期指定要交嘅中文閱 ...

我三個女兒都不看漫畫,也少看英文劇,只能執著書了。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-4-19 12:46
响香港公共圖書館睇ebook, 原來已咁update, 都唔錯!
有無人都係用平板睇書?
ipad啦,我覺得ipad 屬於中學生必備物品之一ipad, kindle, 手提電腦,手機,各有用途,都需要有。

IloveJJ 發表於 20-4-19 12:46
响香港公共圖書館睇ebook, 原來已咁update, 都唔錯!
有無人都係用平板睇書?

係囉,原來圖書館都好updated, 不過我等唔到陶妖,已入手。
的間中都有去hyread 睇下有咩書睇,唔知係咪我錯覺,我覺得疫情期間多咗書同updated咗。
我自己用iPad睇hyread, 尤其是圖書館好多書係pdf而非epud, 用手機睇啲字太細,年紀大,睇唔到