用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇嘅中文書/劇
樓主: S-Kwok
go

初中生睇嘅中文書/劇  

b3410 發表於 20-4-19 14:00
ipad啦,我覺得ipad 屬於中學生必備物品之一ipad, kindle, 手提電腦,手機,各有用途,都需要有。
...

agree, 仔跟學校買咗部Chromebook上堂,本身我哋有iPad, 有時冇帶Chromebook 返屋企,就會用 iPad 代替,Kindle喺呢個疫情突顯咗佢嘅用途,街都唔洗出就可以買到書睇, 老公已經想買多部Kindle,唔洗我同仔輪住用。

S-Kwok 發表於 20-4-19 14:12
agree, 仔跟學校買咗部Chromebook上堂,本身我哋有iPad, 有時冇帶Chromebook 返屋企,就會用 iPad 代替,K ...
HKTVmall 訂一部,送貨上門

IloveJJ 發表於 20-4-19 11:27
英文劇好呀!可以學到口音和地道英語,這些對日常運用好有用呢!為何不看呢?
...

她們說劇情無聊     

b3410 發表於 20-4-18 16:19
小學人文類不多,不過細女剛剛上過一個debate都唔錯。你幫細仔快D再搞過啦。大仔中學再加入都可以,我大女 ...

想請教可否pm debate的資料? 謝謝

IloveJJ 發表於 20-4-19 15:27
我因為疫情,屋企老公同兩個仔都要手提電腦,所以就問細佬借咗部apple Mac pro, 發覺流暢過自己部lenovo好 ...
我睇書主要用kindle/紙書。好少用ipad 讀書。

ipad用來上網課,睇片。手提電腦也是上網課,不過如果多打字就用電腦。

mac book的確好用好多,不過也貴很多。仔因為學校用,所以用慣,我都係習慣用Windows. 如果用mac book, 整日搵唔到野。

IloveJJ 發表於 20-4-19 15:17
Chromebook又係咩嚟?

說穿了是notebook ,學校指定嘅

IloveJJ 發表於 20-4-19 15:21
我都買咗陶妖
不過我見中學生精讀,冰心,魯迅嗰啲全部hyread有,咁又好似值得買喎!
用ipad係 ...

手機真係細,話說我前幾日喺hyread借咗本黑獄第6330天獄中秘聞,嘩! 啲字細到呢,唔係睇唔到嘅,但真係細囉。

有時都會好矛盾,有啲書hyread有得借,但又覺得好值得買,然後...咪又忍唔住囉 我見你推薦曹文軒中學精讀,即刻喺hyread借咗,電子圖書館真係好。

iPad可以裝hyread, pdf format嘅圖書,字體(emoji)能調較大小,epub就可以了。

IloveJJ 發表於 20-4-19 15:27
我因為疫情,屋企老公同兩個仔都要手提電腦,所以就問細佬借咗部apple Mac pro, 發覺流暢過自己部lenovo好 ...

會呀!近排我用多咗iPad, 對眼真係會攰好多

回覆樓主:

其實大家係點樣揾網上小說呢 有固定網站睇嗎? Kindle又睇唔睇到呢?我只識好讀網

IloveJJ 發表於 20-4-19 17:37
我而家就係呢度矛盾,見hyread中學生精讀,同埋冰心魯迅蔣勳都有,但用ipad睇又傷眼,唔知點好?

用防藍 ...

2年前仔喺理大驗眼時,我有問視光師,佢嘅回覆係其實無醫學證明藍光係有護目嘅作用。

如果你只係想擁有嗰幾本精讀,咁不如買實體書啦。

我自己好鍾意去hyread揾書睇,仔學校亦可透過hyread喺網上借書睇,我自己亦有用iPad睇片上網,而且依家仔都會用佢做功課,所以就算壞咗,我都係會買返部iPad。

其實電話、平板、notebook都傷眼,唯有提醒自己、仔睇一陣就望下窗外景物及使用時保持適當距離。

S-Kwok 發表於 20-4-19 17:30
其實大家係點樣揾網上小說呢 有固定網站睇嗎? Kindle又睇唔睇到呢?我只識好讀網
...

http://gen.lib.rus.ec/
搵英文書

IloveJJ 發表於 20-4-19 15:21
我都買咗陶妖
不過我見中學生精讀,冰心,魯迅嗰啲全部hyread有,咁又好似值得買喎!
用ipad係 ...

阿大話,唔好睇咁多精讀啦,影響閱讀興趣喔!

IloveJJ 發表於 20-4-19 20:40
點解呢?點解會影響閱讀興趣呢?

阿大咁講,我咪講返你聽。