用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇嘅中文書/劇
樓主: S-Kwok
go

初中生睇嘅中文書/劇   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-4-15 21:41
我仔小六停課咁耐,差不多睇晒全套金庸,差碧血劍及連城決,宜家睇緊連城決,碧睇左少少話冇興趣,係唯一 ...

講起呢D大6小說,我都系家中長者睇我才認識,長者都睇曬你所講的小說,推介俾我睇,但我無乜耐性

由2020年4月9日至6月8日止,Now E 將免費提供超過9000小時的串流內容,涵蓋新聞、電影、劇集、綜藝娛樂及體育,供全港市民收看。用戶只需下載 Now E 應用程式,並輸入代碼「NowFree」,便可隨時隨地免費盡享有關內容。

用戶可透過 Now 新聞台及 Now 財經台,取得有關2019冠狀病毒的最新資訊及世界各地的重要新聞外,更可欣賞多元化的優質電影,包括於 Now 爆谷上畫的人氣亞洲作品《與神同行》第一及第二集及《炸雞特攻隊》,又或於 MOViE MOViE PLAY 細味品嚐國際得獎名作《冷戰戀曲》及《小偷家族》。

NowJelli 紫金國際台提供雲集中港台韓巨星的華語綜藝娛樂節目,而 Now 劇集台收錄粵語配音的人氣亞洲劇集,包括由木村拓哉主演的日劇《教場》及韓劇《醫生耀漢》。此外,用戶亦可透過今次 Now E 的優惠,收看由 Viu Premium 提供改編自英國劇集《Doctor Foster》的人氣韓劇《夫妻的世界》,及 ViuTV 的自家製作《二月廿九》

src: yahoo

S-Kwok 發表於 20-4-16 07:16

武俠小說真係實在太遙遠。 何紫呢類散文都係學校 ...

三國有冇試過?找些短的,之前library 我借過些二百頁左右的picture / bridge books (每一個故事幾頁),都ok

老師建議女兒(小六)看現代文,她看了呼蘭河傳(蕭紅作品精選集),睇緊朝花夕拾(魯迅作品精選集)。

b3410    發表於 20-4-16 12:12

fefemom 發表於 20-4-16 10:15
老師建議女兒(小六)看現代文,她看了呼蘭河傳(蕭紅作品精選集),睇緊朝花夕拾(魯迅作品精選集)。 ...
總覺得魯迅作品很辛辣,中學生會喜歡嗎?

b3410 發表於 20-4-16 12:13
總覺得魯迅作品很辛辣,中學生會喜歡嗎?
我都唔知呀女感受到幾多,不過佢寧願讀魯迅都唔睇朱自清

b3410    發表於 20-4-16 15:51

fefemom 發表於 20-4-16 10:15
老師建議女兒(小六)看現代文,她看了呼蘭河傳(蕭紅作品精選集),睇緊朝花夕拾(魯迅作品精選集)。 ...

太好了,我阿女小學時叫佢睇,理都無理我。

little_yolky 發表於 20-4-16 14:29
太好了,我阿女小學時叫佢睇,理都無理我。

我相信我仔都唔會睬我,睇下佢受唔受三體。 仔問有冇啲好似修煉咁嘅故事睇。 佢試過詩魂,但唔鍾意。

S-Kwok 發表於 20-4-16 17:02
我相信我仔都唔會睬我,睇下佢受唔受三體。 仔問有冇啲好似修煉咁嘅故事睇。 佢試過詩魂,但唔鍾意。
...

同一個作者都唔鍾意?你阿仔都好揀擇下喔

莫言《紅高粱》、《豐乳肥臀》,台北人(我係睇唔明亦冇興趣,不過有同學初中睇)、狼圖騰、草房子、金粉世家(翻版紅樓夢)、鏡花緣、穆斯林的葬禮(我覺得唔錯,但的確算不上「非常好、有深度」)、流浪地球(2 年前好 hit)

我比較鍾意睇有「知識性」,但好多都一係就講以前戰爭、文革,一係就翻譯小說。好難落手。

1998Ruby1998 發表於 20-4-16 18:17
莫言《紅高粱》、《豐乳肥臀》,台北人(我係睇唔明亦冇興趣,不過有同學初中睇)、狼圖騰、草房子、金粉世 ...

你意思係有知識嘅小說,但又唔係科普書?我自己都會有咁嘅偏向,亦鍾意睇啲可以刺激反思嘅小說,或者真人真事。

有冇睇過屍骨的餘音、存骨房、為了活下去、擁有七個名字的孩子、熔爐?

little_yolky 發表於 20-4-16 17:22
同一個作者都唔鍾意?你阿仔都好揀擇下喔

咪係囉,所以好頭痕。

S-Kwok 發表於 20-4-16 19:12
咪係囉,所以好頭痕。

C6介紹你睇少年廚俠,阿大介紹你睇西遊記、衛斯理同聊齋。

S-Kwok 發表於 20-4-16 19:11

你意思係有知識嘅小說,但又唔係科普書?我自己都會有咁嘅偏 ...

如果用英文書黎解釋,咁我就鍾意 Memoirs of a Geisha, Anna Karenina,電影就金雞、歲月神偷。

自傳都啱睇,但我鍾意遠離我少少嘅題材,想透過凡人眼中看其他國家/行業。之前本 Nothing to Envy 我好鍾意。但又唔鍾意大喜大悲情節,我只係想觀察個世界,有啲似打機 open world 咁。啲中文書好多都講革命、戰、武俠。我口味好狹窄下。

最近睇/教 The Summer of the Swans,感覺好深刻、特別。

1998Ruby1998 發表於 20-4-16 20:13
如果用英文書黎解釋,咁我就鍾意 Memoirs of a Geisha, Anna Karenina,電影就金雞、歲月神偷。

自傳都啱 ...

原來我同你嘅口味都好似,我以為只有我咁冷門,memoirs of a Geisha同Nothing to Envy 我都有睇呀,不過我英文係有限公司,只係睇中文版  。
我成日都會揾好多唔同嘅書睇,但講得上我鍾意睇嘅唔多,好多睇唔到一半就放棄咗。

IloveJJ 發表於 20-4-16 20:47
我都鐘意《熔爐》……個男主角呀!

有冇睇鬼怪?

little_yolky 發表於 20-4-16 19:50
C6介紹你睇少年廚俠,阿大介紹你睇西遊記、衛斯理同聊齋。

謝謝
可以比多幾個選擇阿仔 唔知邊本會係中籤得獎者

S-Kwok 發表於 20-4-16 20:51
原來我同你嘅口味都好似,我以為只有我咁冷門,memoirs of a Geisha同Nothing to Envy 我都有睇呀,不過我 ...

所以好難搵到一本書我係好鍾意可以沉迷到。
唯有用紀錄片頂住癮先  

S-Kwok 發表於 20-4-16 19:11

你意思係有知識嘅小說,但又唔係科普書?我自己都會有咁嘅偏 ...

屍骨的餘音,為了活下去我女都睇過,屍真係比較學術性,所以阿女少少失望,以為較多case睇,好似Bone咁。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題