用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 普通話評估或考試那種合適
go

普通話評估或考試那種合適

請提供下,普通話整體能力評估,準備下年小五去祼考,目的是用來評估下小朋友能力,對普通話口音要求佔分不高那一種,我諗類似最好是有聽說讀寫四方面那種評估,主要是想知道小朋友以目前能力,去估算到升中學習時,有沒有能力應付普通話教學。

wongtw 發表於 20-4-14 18:10
請提供下,普通話整體能力評估,準備下年小五去祼考,目的是用來評估下小朋友能力,對普通話口音要求佔分不 ...
普通話能力評估同寫無關,主要係考聽同講兩方面。其實只要問下小學老師,基本上都知道小朋友既普通話能力。

王家爸爸 發表於 20-8-17 16:47
普通話能力評估同寫無關,主要係考聽同講兩方面。其實只要問下小學老師,基本上都知道小朋友既普通話能力。 ...

讀K時已經識講普通話,聽講無問題,不過中文科仍較弱,主要是想知道小朋友在普通話評估下,理解力和寫作能有幾高,雖然普教中學很少,但偏偏我地個區就有一間。

wongtw 發表於 20-8-18 15:02
讀K時已經識講普通話,聽講無問題,不過中文科仍較弱,主要是想知道小朋友在普通話評估下,理解力和寫作能 ...
之前考過GAPSK,主要考,聽,讀,說話,唔會考寫作喎。唔知其他會唔會考。

b3410 發表於 20-8-18 20:30
之前考過GAPSK,主要考,聽,讀,說話,唔會考寫作喎。唔知其他會唔會考。 ...

謝,小朋友聽說普通話不差,但能力未知是否得心應手,諗住去考一下,分數不夠高的話就篩走間中學。

wongtw 發表於 20-8-18 15:02
讀K時已經識講普通話,聽講無問題,不過中文科仍較弱,主要是想知道小朋友在普通話評估下,理解力和寫作能 ...
同我兩個小朋友一樣,能講流利普通話(去大陸同台灣,好多人都以為佢哋係當地人),但係中文科弱,所以我一直都同網友話普通話好壞同中文好壞無關,普教中對中文能力無幫助。反而我出嚟做野先學普通話,中文無問題。如果想知道小朋友既中文理解力和寫作能力,其實隨便買本閱讀理解或者隨便出條作文題俾佢試作就得。

王家爸爸 發表於 20-8-20 11:35
同我兩個小朋友一樣,能講流利普通話(去大陸同台灣,好多人都以為佢哋係當地人),但係中文科弱,所以我一 ...
謝謝。