用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CCKG vs SC
樓主: EdithCc
go

CCKG vs SC

EdithCc 發表於 20-4-16 09:39
回覆 Bighamster 的帖子

多謝你嘅意見,好中肯。我第一個考慮都係小朋友轉環境適唔適應,以你嘅經驗,小朋 ...

我見大家都適應好好。As I said,小朋友是否適應轉換環境,你作為媽咪應該最清楚佢性格。不過今年咁耐無返學,就算返原本間學校都同新校差唔多了。

其實N無入得到CCKG,家長和小朋友應該都係對自己有要求的,SC和CCKG邊間讀分別唔大。SC一樣有零offer,你介意唔介意呢?

我淨係可以講,我覺得老師好好,有愛心,學校注重閱讀,中文都唔差。但最後考到咩成績,家長絕對係最重要的,唔好神化學校。

其實我細果個都係SC,你問我K2轉唔轉,我都會答到時睇!

Yhenry    發表於 20-4-16 15:13

回覆 Bighamster 的帖子

好的,真係各有各好,我再好好諗下,thanks!!

我想問下大家知唔知CCKG 中文程度怎樣? 每天都有中文堂? 普通話又有無?

回覆 EdithCc 的帖子

讀晒兩間啦,上午返CCKG,下午返SC

Yhenry 發表於 20-4-18 10:43
回覆 EdithCc 的帖子

讀晒兩間啦,上午返CCKG,下午返SC

k2 就可以,但到k3 點都要取捨,sc 只得上午

想問女拔收生風格大變、係點變呢 ?

回覆樓主:

聽過入不到/冇入DG的小朋友去向:一個GH,兩個派位,一個K3去了IS。
另外識一個男仔入到DB, 不過佢daddy是校友。

Bighamster 發表於 20-4-16 10:14
我見大家都適應好好。As I said,小朋友是否適應轉換環境,你作為媽咪應該最清楚佢性格。不過今年咁耐無返 ...
唔好意思,突然間諗起想問,今年停課,cckg會有啲乜嘢支援比家長同埋小朋友?例如網上教學等等?

potato38 發表於 20-5-5 19:01
k2 就可以,但到k3 點都要取捨,sc 只得上午
真係會有人咁樣讀?咁學校知道會點?其實咁樣唔係會更加影響小朋友,完全冇得休息

EdithCc 發表於 20-5-17 00:17
真係會有人咁樣讀?咁學校知道會點?其實咁樣唔係會更加影響小朋友,完全冇得休息
...

真人真事,識人讀兩間幼稚園,最後入左spccps

局長仔都讀,佢想入咩都得啦!同意係背後發功更重要

我都識人讀兩間,後尾入了男拔

如果不是非君不嫁(即是一定DBDG),stay SC.

坦白, 今年DG明顯收小了CCKG 及維記既小朋友!

EdithCc 發表於 20-5-17 00:17
...

虎媽郭可盈谷女入名校返兩間幼稚園

https://www.ihktv.com/sudden-1001.html

返2間太辛苦啦,同埋咪無時間上興趣班,面試班?除非犧牲周未家庭時間上去

chan123123 發表於 20-4-14 22:34
一cckg 一個寶山,其實都係因為外面人對佢哋冇乜資訊所以神化咗。其實派得好嘅,絕對絕對係因為父母backgro ...

仲有間SKH都係, 表面上好多人入神校, 實際上N無家庭基本上無人入到

九龍塘陳太 發表於 20-5-21 22:12
坦白, 今年DG明顯收小了CCKG 及維記既小朋友!

DB, SPCC 都唔多

快樂火雞 發表於 20-5-22 09:17
仲有間SKH都係, 表面上好多人入神校, 實際上N無家庭基本上無人入到

正解

Cckg近年的確少了優勢,
若父母是神校舊生,可以一試;不過當然無絕對,識有個家庭,爸爸是舊生,兒子讀cckg, 2nd in 被彈埋鐘