用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)  

cornelius 發表於 20-4-14 14:37
Quote:  出年全部親生仔嘅成績出咗,到時睇下你仲有乜嘢講! Unquote

這番說話,其實帶有挑釁性,敬希日後 ...
其他男校理科成績好強,YWC文理都見得人,其實好難得。

請問hkpapa852,
其實男仔平均成績是否低過女仔?而且相距好遠?

mavh 發表於 20-5-20 08:53
男仔平均成績係低於女仔,尤其語文科。
差距多少真係唔肯定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mavh 發表於 20-5-20 08:53

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_5.pdf

考評局的網站有列出各科男/女生的成績比率.  以中, 英, 通識這三個必修科為例, 取5**的女生比率均比男生高.

hkpapa852 發表於 20-5-20 08:58
男仔平均成績係低於女仔,尤其語文科。
差距多少真係唔肯定

多謝你的回覆!只係好奇,好似間間男校都咁struggle, 啲5** 去咗邊?係咪走晒去女仔度?

厲害呀,謝謝分享!

中文,英文,真係女仔高分好多!

hkpapa852 發表於 20-4-14 11:31
另外幾間男校於2016-2019年度DSE成績對照:

睇唔到呀
哲哲寫真 哲哲私相集

醒目開學勳章 王國長老

mw7183 發表於 20-7-6 12:28
睇唔到呀
睇唔到圖?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mw7183 發表於 20-7-6 12:28
睇唔到呀
睇唔到圖已經通知左管理員 check 咩事
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

2019-2020年度B1男校DSE成績:

尚欠KC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-1 12:58
QC 好勁
整埋女仔?

hkpapa852 發表於 20-12-1 12:58
九華同聖言歷年來 F. 1 intake 應該不俗, 成績是否應再好一點 ??

IYY 發表於 20-12-1 18:06
九華同聖言歷年來 F. 1 intake 應該不俗, 成績是否應再好一點 ??
以九華既名氣同 intake,表現的確比預期差。
聖言既表現反而印証咗一件事,就係觀塘區內小學生既語文水平似乎普遍都唔夠好。(因為語文科成績不理想既情況,係觀瑪,聖傑靈甚至藍田聖保祿都見到)

回覆 hkpapa852 的帖子

將軍澳嘅迦密景嶺宣基英文DSE成績比觀塘區b1中學好

christy2011 發表於 20-12-1 20:40

將軍澳嘅迦密景嶺宣基英文DSE成績比觀塘區b1中學好

好多家長到今時今日都唔相信,東九TKO一帶,除保一外,成績較好的官津B1同B2中學都係TKO

SPC進步好大,已經超過SJC!不過可能尖子流失去咗其他學校?

男校中文真係麻麻,數學普遍強勁!

DBS有尖子,負責拎**,補底就冇。

收不到將軍澳區最top學生嘅景嶺,dse英文比順利/st. cat /官瑪好

IloveJJ 發表於 20-12-2 11:14
TKO 好多中產家庭遷入,呢啲家庭對教育一般較有要求,好多都俾小朋友去九龍塘讀名幼,誇區讀小學中學,相 ...
TKO既小學 - 將天, 馮晴, 水平其實已拋離九龍市區大部份官津小學
東九DSE成績最穩定又最出個一間官津學校 (保一以外), 係TKO. 最好既B2中學, 又係位於TKO