用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)  

hkpapa852 發表於 20-12-1 18:11
以九華既名氣同 intake,表現的確比預期差。
聖言既表現反而印証咗一件事,就係觀塘區內小學生既語文水平似 ...
以東九龍英中來說, 英文較好應該是保一, GHS 同東九匯基。
如以地鐵觀塘線起計: SKP -上智, 銘賢; KLT - LSC (MCS 如算九龍塘區就可計埋), 民生, 聖家; 這些學校英文都好。

IloveJJ 發表於 20-12-2 11:42
九華同SJC唔係收到好多SFA男生嗎?
細B 升中果陣, 我去九華 info day, 校長話 F. 1 intake 全屬 band 1; 而其中 85% 屬全港 top 20%; 入得九華全部係叻仔。

IYY 發表於 20-12-2 11:58
細B 升中果陣, 我去九華 info day, 校長話 F. 1 intake 全屬 band 1; 而其中 85% 屬全港 top 20%; 入得九華 ...
咁請問dse 成績in line with quality of intakes嗎?

73662710 發表於 20-12-2 12:22
咁請問dse 成績in line with quality of intakes嗎?
咁要問吓學校先知
我地只係甲人甲乙丙同丁

IYY    發表於 20-12-2 14:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KC 已有school report 但資料極小,可能要等到speech day 了

為食仔 發表於 20-12-2 16:35
KC 已有school report 但資料極小,可能要等到speech day 了

KC 同 QC 既DSE成績, 都唔會係 School Report 度搵到
今年SPC份School Report都係 cut 到只係得番入U率

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 20-12-2 15:15
我見SJC和英華都有呢啲比較表,响簡介會有Show出來,九華有嗎?

YWC 今年俾咗俾份DSE成績 breakdown 俾家長未?

IloveJJ 發表於 20-12-2 15:15
我見SJC和英華都有呢啲比較表,响簡介會有Show出來,九華有嗎?
SJC原來有份咁既嘢?
妳有冇SJC份嘢個capture圖?

IloveJJ 發表於 20-12-2 17:39
幾時係speech day!? 我記得嗰時係入學簡介會本小冊子有,唔知有冇記錯呢?
...
對, 以前 F.1 admission talk 果日本場刊同校長講的 ppt 都有公佈 DSE 分科成績。

IloveJJ 發表於 20-12-2 17:37
https://youtu.be/UldCKXLVZnk
响簡介會後面其中一位副校長,負責講解課程的,嗰時有出現,但我無詳細睇, ...

謝謝資料.

睇咗.

個兩幅增值圖, 係話同類intake既學校, 以及同區/全港中學, Best 5科目同英文科既增值比較

唔係太有參考價值 (至少呢一刻未諗到有咩用, 如果佢show中文科增值指標, 就會較有參考價值)

有時覺得d男校就好似以下幾類:
1. 黃金:貴金屬、有價值而且保值,特別是兵荒馬亂之時,無論幾時都有保證
2. 滙豐股票:香港上一代人的情意結,無論業績怎倒退,跌到得$42,仍鍾情及長線持有,總有不同的原因為它䕶航。
3. 騰訊股票:未被發掘時一開始股價$3.7 你唔買,之後業積好每年上升,股價升到$580好高,現在入場費好貴,想買都成本高。

為食仔 發表於 20-12-3 06:01
有時覺得d男校就好似以下幾類:
1. 黃金:貴金屬、有價值而且保值,特別是兵荒馬亂之時,無論幾時都有保證
...
咁邊間係1,2,3?