用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-4-14 14:14

出年全部親生仔嘅成績出咗,到時睇下你仲有乜嘢講!
Quote:  出年全部親生仔嘅成績出咗,到時睇下你仲有乜嘢講! Unquote

這番說話,其實帶有挑釁性,敬希日後注意注意。

IloveJJ 發表於 20-4-14 14:31
睇你個表,並沒有DBS數據,那怎樣得出只有尖子成績好的結論呢?

其實點先算尖子?

cornelius 發表於 20-4-14 14:37
Quote:  出年全部親生仔嘅成績出咗,到時睇下你仲有乜嘢講! Unquote

這番說話,其實帶有挑釁性,敬希日後 ...

唔使太認真,閣下認為hkpapa852所講嘅頂癮嘢其實都帶有挑釁性,咁又需唔需要日後注意注意呢又?

IloveJJ 發表於 20-4-14 14:31
睇你個表,並沒有DBS數據,那怎樣得出只有尖子成績好的結論呢?

留意下DBS以下數字, 尤其近兩年既變化:

4+
5+
5*+
5**

4+ 可以同邊間比較?
5+, 5*+同5**又可以同邊間比較?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fresh001 發表於 20-4-14 14:39
其實點先算尖子?

尖子係指成績較好既好生, 普遍係有能力入3大

基本上評估方式係. 呢批人大部份科目都係可以攞到5+, 所以學校5+比例越高, 尖子數量理論上會多D.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 20-4-14 14:49
我唔明喎!可以直接講嗎?

DBS 既4+, 持續只係維持係聖言一樣既水平, 但近兩年既5+, 5*+同5**, 竟然由聖言既水平, 提升到LSC/QC既水平

咁即係, 好大機會係集中攪好咗一班學生既成績

Soundervolt 發表於 20-4-14 14:44

唔使太認真,閣下認為hkpapa852所講嘅頂癮嘢其實都帶有 ...
我只以事論事,說出己見,我也多次剷過papa兄,你若維持自己說法,我也無話可說,只會心感遺憾之餘,並看清個別會員的為人。

cornelius 發表於 20-4-14 15:04
我只以事論事,說出己見,我也多次剷過papa兄,你若維持自己說法,我也無話可說,只會心感遺憾之餘,並看清 ...
唔駛勞氣, 我同 Soundervolt 都算係舊相識, 大家熟先會咁講嘢啫!

Soundervolt    發表於 20-4-14 15:18

cornelius 發表於 20-4-14 15:04
我只以事論事,說出己見,我也多次剷過papa兄,你若維持自己說法,我也無話可說,只會心感遺憾之餘,並看清 ...

一邊話頂癮,一邊當開玩笑嘅說話就感憾,用一把申縮尺去所謂看清不同會員,明白晒點樣看清耶!

Soundervolt 發表於 20-4-14 15:10
一邊話頂癮,一邊當開玩笑嘅說話就感憾,用一把申縮尺去所謂看清不同會員,明白晒點樣看清耶!

...
若你一開始給人感覺是開玩笑,多好!自問手中把尺未有變。

多謝papa兄的好意。

hkpapa852 發表於 20-4-14 15:08
唔駛勞氣, 我同 Soundervolt 都算係舊相識, 大家熟先會咁講嘢啫!

你真係多fans! 所以唔使再話要諗橋呃like!

反而想睇2020 DSE 考成點, 究竟在艱難打逆境波時,  "勤" 係咪有"功", "The Fear of the Lord is the beginning of wisdom" 真係長出智慧, "Faith and Works" work 唔 work, "篤信力行" 行唔行到去終點 ...
今年的大嬴家, 一定要搵關公寫靚篇 speech, 講我校停課也不影響成績, 老師繼續關懷學生, 陪伴學生面對 DSE  云云.

雲牛 發表於 20-4-14 15:29
反而想睇2020 DSE 考成點, 究竟在艱難打逆境波時,  "勤" 係咪有"功", "The Fear of the Lord is the beginn ...

阿仔話寧願返學,internet schooling仲chur過返學...

IloveJJ 發表於 20-4-14 15:33
DBS只有總5+,並沒有分佈,其實無從得知是否集中在某一些人。

可以做個簡單估計,如2018-2019年DBS有149人考DSE,人均考6.6科,相信叻個班一定考7或以上。

5+總數係398, 除以7科計係約有可能有56人集中攞晒5+既成績,即係全部既 37.6% 學生。

再睇番整體4+既比例,又真係得 ~62% (63.4%) 人攞到

醒目開學勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

簡直係ek才子呀

‹ 上一主題|下一主題