用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間 ...
樓主: sunnymama2
go

自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間band1  

sunnymama2 發表於 20-4-14 13:03
學校過往的派位資料唔透明,只知級前10都有唔錯的學校。

咁你侄女係級10前中定尾?
如果係band 1的話, 區內band 1 位不夠, 最差情況都入到聖母或聖文德吧。

sunnymama2 發表於 20-4-14 13:02
係囉,侄女和佢老豆話甲部只填誇區

佢地好多都唔知個玩法係點!

那麼,你要叫女孩子的爸媽別放棄"甲部"抽入本區心儀中學之機會。

可能老師見德愛自行都落選所以保守啲,因好多人認為德愛是Band1尾Band2頭中學, 我估老師都怕估錯banding

chanti 發表於 20-4-14 13:08
咁你侄女係級10前中定尾?
如果係band 1的話, 區內band 1 位不夠, 最差情況都入到聖母或聖文德吧。
...

聖母,聖文德應該點排?兩間都沒有自己小學部上嗎?

請問熟悉可立中學嗎?呢間和以上兩間比又如何?

sunnymama2 發表於 20-4-14 13:05
可能老師驚估錯band?

因為自行後,收到msg 叫最多揀兩間band 1
老師叫最多揀兩間band 1,就表示老師仍然估係佢屬於band1。
如果你肯定區內唔夠band 1位,咁部份band 1 會被硬派去band 2。萬一個no.唔正,乙1/乙2既band1都派唔到,斷估同區band1位都應該派哂,咁乙3仲填band 1就派唔到,變成嘥左個機會,咁不如填間ok既band2。

我估老師意思係咁樣。

ak1020 發表於 20-4-14 13:20
可能老師見德愛自行都落選所以保守啲,因好多人認為德愛是Band1尾Band2頭中學, 我估老師都怕估錯banding
...

很久沒有了解"黃大仙區"中學,乜原來黃大仙區e+咁嚴峻,B1中學嘅"跌Band"情況那麼不理想,如早年就知道"可立"成績有下跌趨勢,e+就連"德愛"亦下滑了。真係有點意外

sunnymama2 發表於 20-4-14 13:28
聖母,聖文德應該點排?兩間都沒有自己小學部上嗎?

請問熟悉可立中學嗎?呢間和以上兩間比又如何?

理論上聖母及可立係2A, 聖文德2B.
可立係英中、聖母有部分班用中文教數;聖文德只開一班英文班。多數band 1 女仔都係先填心水, 保險線放可立, 再排聖母, 之後到聖文德。有些覺得聖母少位,放完可立就就放聖文德。

2 間聖字都有直屬及聯係小學,根據以往紀錄, band 2 生放乙一都入到,咁即係唔影響band 1 放佢係乙幾。

sunnymama2 發表於 20-4-14 08:40
即係發覺估錯band?

男定女,邊間小學排名約多少?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 20-4-14 10:26
咁慘, 級一都無自行收!

因為佢考的是LW +荃官 !  

熱媽 發表於 20-4-14 09:00
我睇未必係估錯,可能真係B1生,但係1b 自行果2間係1A,唔入亦非奇事,我朋友女級1(就算係2線校都肯定係B1 ...

LW有無入80名面試名單 ????

hkpapa852 發表於 20-4-14 14:07
男定女,邊間小學排名約多少?

女,獻主會×仁小學,兩次呈分級6

sunnymama2 發表於 20-4-14 20:16

原來係級6,咁應該不用擔心,好大機會係B1學生。

sunnymama2 發表於 20-4-14 20:16

響咁唔夠B1位既區分,自行唔應該搏咁盡啊!

little_yolky 發表於 20-4-14 21:16
響咁唔夠B1位既區分,自行唔應該搏咁盡啊!
呢間小學係KL3,無需擔心唔夠B1位。
學校又係想做靚首志願百份比啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-14 21:24

乜樓主又話黃大仙!

hkpapa852 發表於 20-4-14 21:24

獻主會×仁小學係KL4 喎, 不是獻主會喎。

chanti 發表於 20-4-14 21:31
獻主會×仁小學係KL4 喎, 不是獻主會喎。

呀!係喎,攪錯了。

其實黃大仙B1女生,最差都係入聖母之嘛。

hkpapa852 發表於 20-4-14 23:41
呀!係喎,攪錯了。

其實黃大仙B1女生,最差都係入聖母之嘛。

係喎,咁比樓主既conclusion 係咪, 不用在乙三放band 2.

chanti 發表於 20-4-15 00:00
係喎,咁比樓主既conclusion 係咪, 不用在乙三放band 2.
我一向都係叫各區B1同生盡填所有可選既B1中學先再填B2中學。

arman118    發表於 20-4-15 00:35

hkpapa852 發表於 20-4-15 00:04
我一向都係叫各區B1同生盡填所有可選既B1中學先再填B2中學。

題外話, 咁B2 是否一樣盡填所有可選既B2中學先再填B3中學?