用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一睇什麼英文書好?
樓主: addicted
go

小一睇什麼英文書好?   [複製鏈接]

qpalzm 發表於 20-4-16 18:42
只因英文作為second language, 一般要求的程度無咁高, 所以D人先覺得易啫.

重有咩係英文好好多唔同定義,  ...

Thank you very much. 謝謝大家的回覆!你哋會點伴讀?以前我會用finger指著word by word. 現在我應該點?he can read but only if I ask him to read, but he enjoys I tell him a story rather than he reads on his own ... I’m now set a rule that he should read sth on his own , then I will tell him a story or read with him every night . ESP now no school and test, I want him to spend more time in reading ... 其實我每晚有同佢講故事,但唔知點解佢好似都唔係好會主動睇書。ort 1-9 finished  before p1... but when I asked him to read on his own this afternoon, he also likes to take those books ...  

回覆樓主:

這個series 都適合K3至初小睇。

apap08 發表於 20-5-7 19:15
這個series 都適合K3至初小睇。

Thanks

我女9月升小一
睇緊Geronimo

qpalzm 發表於 20-4-16 07:53
Magic Tree House寫住5+添,有幾多個香港小朋友5歲睇得明?

我小朋友接近5歲睇MTH, 最近停課同媽媽谷傾起,都唔少k3睇緊。其實呢套真係用字好淺白,但真係要克服無乜圖呢個心理關口。

addicted 發表於 20-5-7 19:11
Thank you very much. 謝謝大家的回覆!你哋會點伴讀?以前我會用finger指著word by word. 現在我應該點? ...
我覺得首先要調整自己心理, 接受並非每個人都可培養閱讀興趣。
我大細兩個同一環境長大, 但閱讀方面的特質就好唔同, 好早幼稚園個時就見到。個時伴讀, 大個個唔會好大興趣, 空閒永遠唔會自己攞起本書。相反細個個要你講完一本又一本, 口水乾埋都唔放過你, 又自己攞學校D書出黎睇, 仲扮老師講故事。

唔鐘意自己睇又想人地讀, 可能有兩個原因。第一係佢好需要安全感, 好享受親子閱讀。第二簡單D講就係有條懶筋, 唔想自己做想人地做囉。

不過了又唔駛太灰嘅, 始終閱讀係會有成效。最少我大個個咁款都做緊高兩級的閱讀理解練習(當然不代表佢有高兩級的英文能力)。而且最近佢雖然唔特別喜歡但無抗拒睇書, 有時叫佢做練習佢會問可唔可以揀睇書, 我覺得已叫有效果。

P1女, 這個假期睇晒4套
"My Weirder School"

奇怪點解冇乜人提Bigfoot Boy呢套書?今日喺圖書館借咗一本返嚟俾女試下,佢出奇地幾鍾意(因為佢喺比較難接受新事物嘅人)。我睇過內容都幾吸引,漫畫型式。但係我check幾個網站都冇乜家長提起呢本書。請問有冇人睇過?

回覆樓主:

請問我小朋友已經小一,呢拎係屋企我會安排佢睇d圖書,英文我比佢睇ORT level5左右,但我發覺佢只睇圖畫,都唔睇文字。而我同佢伴讀想佢聽下我讀d字佢好似好唔集中咁。我應該由佢自己讀定keep住伴讀佢聽???
謝謝

katyiplee 發表於 20-7-21 12:25
請問我小朋友已經小一,呢拎係屋企我會安排佢睇d圖書,英文我比佢睇ORT level5左右,但我發覺佢只睇圖畫, ...
之前的lev 3,4 看了否?反應如何?

MrBeast 發表於 20-7-21 13:04
之前的lev 3,4 看了否?反應如何?

感謝你回覆先

我之前level 4都係伴讀,因為字比較少,佢都肯讀比我聽。

係咪我太執着要佢讀呢?
因為呢排佢只可以留係屋企,我要返工。所以要求佢自己睇左先。
我時夜晚臨瞓前同佢再睇,先發覺佢好似唔係太認真睇。

katyiplee 發表於 20-7-21 13:15
感謝你回覆先

我之前level 4都係伴讀,因為字比較少,佢都肯讀比我聽。
朗讀有其作用,不過大部分小朋友唔喜歡。
呢個階段有幾個可能性,覺得難、對故事冇興趣、想你繼續讀比佢聽(怕佢識讀後你會停)。你不防直接問佢,小一應可以溝通到,唔洗估估下

回覆樓主:

我剛問過佢,佢覺得d字難左同埋佢都想我讀比佢聽。佢係鍾意d故事既。
但無奈我要返工,未必每日都抽到時間同佢讀。而且佢日頭空閒時間有好多。點先令佢有自己睇既動力呢

katyiplee 發表於 20-7-21 13:54
我剛問過佢,佢覺得d字難左同埋佢都想我讀比佢聽。佢係鍾意d故事既。
但無奈我要返工,未必每日都抽到時間 ...
我大個個小二升小三, 我係捉住佢讀比我聽的。我平日都盡量放工返屋企, 可以有最少20分鐘睇英文書。選擇適合程度的書好重要, 而佢需要成功感, 我比D四年級閱讀理解佢都做到咪讚下佢, 佢兒家好快可以做五年級了。 另外用phonics比佢試下拼字啦, 係有幫助的。

我已接受現實佢係唔會主動攞書出黎睇, 但佢兒家唔抗拒睇我覺得ok架啦, 真係唔係個個做到書蟲呢。

qpalzm 發表於 20-7-21 15:26
我大個個小二升小三, 我係捉住佢讀比我聽的。我平日都盡量放工返屋企, 可以有最少20分鐘睇英文書。選擇適合 ...

佢學過phonics架,但唔係好運用到。你小二讀小四既level,好勁呀。

我每日放工返去已經要對功課,再食飽飯沖埋涼就睇一陣書。中文書又要睇,英文書又要睇。真係唔知顧得邊樣。

點解個個都話可以3,4歲自己睇書,我果個真係無可能  

我都明我個仔想我讀書比佢聽係想我陪佢。但係呢個之外,佢真係唔會自己拎書讀呢

katyiplee 發表於 20-7-21 16:14
佢學過phonics架,但唔係好運用到。你小二讀小四既level,好勁呀。

我每日放工返去已經要對功課,再食飽飯 ...
雙職家長無時間的確係一個好大的敵人, 我地只能盡力而為。你指"個個"係EK的"個個"啫, 一般小學肯定唔係個個係咁啦。以EK標準, 高小睇Harry Potter係常識吧? 但一般高中生睇 HP都會有好多唔明囉。
唔駛去到咁極端, 每日keep住閱讀, 做高一兩級閱讀理解唔係難事。

睇書呢D天生架, 我細個個k2升k3相反, 朝早一起身已經走黎話要睇書。無人理佢個時會自己攞D書出黎自己讀下。

qpalzm 發表於 20-7-21 19:20
雙職家長無時間的確係一個好大的敵人, 我地只能盡力而為。你指"個個"係EK的"個個"啫, 一般小學肯定唔係個個 ...

明白,多謝你既講解。希望每日小小既努力,可以聚沙成塔

katyiplee 發表於 20-7-21 16:14

我每日放工返去已經要對功課,再食飽飯 ...
只可盡能力做,平時唔夠時間可在假期加碼,不要偏埋一邊就得。
前人教路,你讀到故事緊張關頭借加e去廁所,話返來繼續,佢ready 的話自然會自己睇。

回覆 katyiplee 的帖子

>>.我都明我個仔想我讀書比佢聽係想我陪佢。但係呢個之外,佢真係唔會自己拎書讀呢

不只是讀書,他想和你在一起。因此,你要幫助他發展閱讀習慣. 大聲朗讀對K - P3一開始每天15分鐘,會挑選有趣的書. 首先,我們會朗讀對話,因為通常對話很有趣。我會朗讀非對話文字. 幾個月後,每人讀一段
閱讀一兩頁後,我會停下來,說閱讀時間結束。如果故事有趣,他們自己繼續閱讀. 需要時間.

回覆樓主:

可能都係我操之過急。佢可能未ready 自己讀,我就逼佢。我會再抽多少少時間讀比佢聽先。thx a lot
‹ 上一主題|下一主題