用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一睇什麼英文書好?
樓主: addicted
go

小一睇什麼英文書好?  

qpalzm 發表於 20-4-15 13:49
Geronimo Stilton除左用字較難之外, 佢個sense of humour都唔易掌握。例如利用cheese, cat, mouse等的聯繫 ...

Geronimo Stilton以前小朋友係非常中意睇,幾乎成套睇晒,中文版都睇咗1X本,連佢家姊出嘅都追埋~

幾年後佢嘅comments,唔適合用嚟學英文,佢嘅內容好多字並非英文字,易學錯生字~

qpalzm 發表於 20-4-15 13:49
Geronimo Stilton除左用字較難之外, 佢個sense of humour都唔易掌握。例如利用cheese, cat, mouse等的聯繫 ...

可能原文唔係英文,所以唔同國家既幽默感東方人get唔到。不過,我反而覺得明白字面意思都OK,阿女話齋,好書佢會返睇,唔同時間,睇既嘢會多咗。所以,阿女小學睇既中文書比較深,但我唔會阻止佢,亦唔會discourage佢話佢睇唔明。小朋友有時同你講書既內容,咪就可以乘機指導下。

正如Roald Dahl既書,有人小學睇,但好多中學係reader,中學生同小學生get到既嘢唔一樣。

mcl203 發表於 20-4-15 17:30
Geronimo Stilton以前小朋友係非常中意睇,幾乎成套睇晒,中文版都睇咗1X本,連佢家姊出嘅都追埋~

幾年 ...

學英文都係睇英文原文書好D,即係學中文唔會睇翻譯小說一樣。

little_yolky 發表於 20-4-15 18:45

我小朋友睇英文架,成套係睇英文,睇到鍾意到中文都睇咗拾幾本,中文果啲一早已經睇咗英文~~~

little_yolky 發表於 20-4-15 18:45

我學中文真係睇翻譯小說,因為有啲句子我知英文點表達但去中文就寫唔返個感覺。

不過睇書係娛樂同吸收課外知識,唔係學英文,有好英文係睇書之後嘅成果。所以話睇書學英文唔太正確。

little_yolky 發表於 20-4-15 18:43
可能原文唔係英文,所以唔同國家既幽默感東方人get唔到。不過,我反而覺得明白字面意思都OK,阿女話齋,好 ...
gs 印象中是italian, rd 我伴讀過最簿的一兩本,肯定是童書,厚的就唔清楚。
原則上我不反對看深一些的書,只要是小朋友喜歡/不抗拒,而不是父母中了ek毒就得

同意,同樣地劇我們都是聽original lang sound track, 0願看字幕

1998Ruby1998 發表於 20-4-15 20:17
我學中文真係睇翻譯小說,因為有啲句子我知英文點表達但去中文就寫唔返個感覺。

不過睇書係 ...

我深信你既中文水平係⋯⋯

little_yolky 發表於 20-4-15 21:48
我深信你既中文水平係⋯⋯

廢到冇得救  

不過總好過乜書都唔睇,勉強睇又冇癮

little_yolky 發表於 20-4-15 18:43
可能原文唔係英文,所以唔同國家既幽默感東方人get唔到。不過,我反而覺得明白字面意思都OK,阿女話齋,好 ...
睇咩書有時都講性格, 我大個個, 唔識唔明唔會問, 無興趣就東張西望, 叫佢睇D難D書(除非我解說)即係睇完等於無睇。
細個個仲係幼稚園, 明顯動機高得多, 唔怕試唔怕問唔怕錯, 又鐘意認叻, 佢性格就係鐘意睇難D的書。

一般初小小朋友而言, Geronimo Stilton無疑太深, 讀呢D有機會令佢失興趣。

qpalzm 發表於 20-4-15 23:19
睇咩書有時都講性格, 我大個個, 唔識唔明唔會問, 無興趣就東張西望, 叫佢睇D難D書(除非我解說)即係睇完等於 ...

其實,我無幫佢哋揀書,不過C6係買書狂,屋企燕瘦環肥乜類型書都有,佢哋鍾意睇乜就攞乜睇。不過,明顯家姐鍾意睇歷史、神話、古典小說;阿妹鍾意科學嘢。

醒目開學勳章

qpalzm 發表於 20-4-15 23:19
睇咩書有時都講性格, 我大個個, 唔識唔明唔會問, 無興趣就東張西望, 叫佢睇D難D書(除非我解說)即係睇完等於 ...
其實Geronimo Stilton target for 7-10歲,初小生先啱睇

https://www.scholastic.com/parents/books-and-reading/book-lists-and-recommendations/series-characters-authors/celebrate-12-fabumouse-years-geronimo-stilton.html

bobbob 發表於 20-4-16 00:18
其實Geronimo Stilton target for 7-10歲,初小生先啱睇
Magic Tree House寫住5+添,有幾多個香港小朋友5歲睇得明?

little_yolky 發表於 20-4-15 23:38
其實,我無幫佢哋揀書,不過C6係買書狂,屋企燕瘦環肥乜類型書都有,佢哋鍾意睇乜就攞乜睇。不過,明顯家 ...
歷史、神話同聖經都係好野,要學好英文缺一不可。不過呢D我會自己睇完查晒D地名人名點讀先同佢睇, 以免教錯佢讀音。
我都鐘意買繪本,最鐘意係救世軍尋寶,問題係D書越黎越多。所以小說兒家係圖書館借, 唔駛咁多書係屋企度。

咁我果位又真係呢個年歲睇嘅,其實,睇書都係小朋友自己揀好,要岩佢興趣~~~

9-10歲係P4-P5喔。

qpalzm 發表於 20-4-16 07:53
Magic Tree House寫住5+添,有幾多個香港小朋友5歲睇得明?

我諗佢係話外國人,英文native果D。

little_yolky 發表於 20-4-16 08:57
9-10歲係P4-P5喔。

G Stilton 真係可以初小睇嘅,當然視乎小朋友程度,好多圖畫~

mcl203 發表於 20-4-16 08:36
咁我果位又真係呢個年歲睇嘅,其實,睇書都係小朋友自己揀好,要岩佢興趣~~~
...
初小時可引導小朋友試不同的書,慢慢等佢發展自己興趣,不過要中英並重

MrBeast 發表於 20-4-16 09:36
初小時可引導小朋友試不同的書,慢慢等佢發展自己興趣,不過要中英並重

中英並重,難。佢初小係一套套咁睇,自己揀書睇,中文書少看嘅。是旦,一向唔信中文可以差到好離譜,只要小朋友知道呢科一定要合格,唔會放埋一邊。直至現在,似乎仲係適用~~~