用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一睇什麼英文書好?
go

小一睇什麼英文書好?  

小一睇什麼英文書好?

addicted 發表於 20-4-14 04:12
小一睇什麼英文書好?

小朋友開始自己睇書未?還是要伴讀?

睇開或伴讀緊咩書?

LeeCC 發表於 20-4-14 06:57
小朋友開始自己睇書未?還是要伴讀?

睇開或伴讀緊咩書?

Thank you !! 已開始自己,我昨晚有爬文,可能vocab唔夠,會skip 字(正常?)如我哋叫佢讀給我聽,及但他不是喜歡看書的小朋友,每次要叫,要提。做完功課問我有咩要做rather than 自己睇書呀咁。我有晚上講故事及伴讀,最近就因停課夜瞓,我兩三日才講一次,因為巳經12am...ORT, he likes it very much, finished1-9, he do sometimes take it and read again.   I can’t find any books he likes yet,,,, I bought trees house but he seems find it hard and no pictures.

IloveJJ 發表於 20-4-14 11:12
睇晒ORT 1-9級未?

Yes ORT , he likes it very much, finished1-9, he do sometimes take it and read again. I can’t find any books he likes yet,,,, I bought trees house but he seems find it hard and no pictures.

IloveJJ 發表於 20-4-14 11:12
睇晒ORT 1-9級未?

Recently I bought I wonder why and talked to him, he found interesting but only we read to him

addicted 發表於 20-4-14 12:28
Thank you !! 已開始自己,我昨晚有爬文,可能vocab唔夠,會skip 字(正常?)如我哋叫佢讀給我聽,及但他 ...

一年級,還好有童真,可以自己睇一些多字的繪本,dr suess有幾本稍多字的,可以睇下roald Dahl 的enormous crocodile

搞笑的可以睇13storey tree house系列

最緊要系保持閱讀的興趣,讓他享受閱讀的樂趣,唔好追求睇幾深,識幾多字

可以試下Mercy Watsons

ORT Stage 9之後, 我覺得Magic Tree House連接幾好, 好快可以輕鬆完成. 佢勝在D字重複比較多, 明顯係學生字用.

Geronimo Stilton一般初小太難, 佢有D idioms 同 phases不特止, 仲要係變種版. 連原句都未見過, 又點會明呢?

Magic Tree House同Geronimo Stilton都有一本講pyramids, 兩本都有sarcophgagus, hieroglyphs呢D較難的字, 但Geronimo Stilton重有D pharaohs D名, 我自己都要查完先知點讀.

其實課外書黎講, the Bible 同 poems / nursery rhymes都係好好讀物.

IloveJJ 發表於 20-4-14 20:12
點解我仔睇唔明Magic tree house, 但又明Geronimo既?

我嗰陣都係,老鼠記者我明,但 Magic Tree House 唔識,所以只係睇左 Lions at Lunchtime,後來做書僮先睇多一本 Shadow of the Shark。老鼠記者就睇左好多本 (最鍾意啲後面地圖嗰版)。

我諗主要原因係老鼠記者裡面多圖幫助理解,用字都生動。Magic Tree House 一個 chapter 都唔知有冇一幅圖。

香港啲書真係好貴吖  

回覆樓主:

印象仲仔仔英文都唔錯。可以上網睇下 KS1 KS2 Reading List (5-7 歲、7-11 歲)。KS 係英國 Key Stage 1 Key Stage 2,揀嘅書都有唔同類型唔同作者,都係高質故事書,每間學校/每年都會唔同,再望下香港有冇得買/借/網上有冇得睇。

點解我仔睇唔明Magic tree house, 但又明Geronimo既?
你個case應該係佢選擇去睇邊本鐘意啫, 同本書的語文程度無關。
我大個個佢人太hea, 佢唔會主動睇書, 唔mon住佢肯定求其scan完就當睇左。我兒家方法係叫佢逐句讀比我聽, 有唔識我解, 順便練埋口語同改正佢發音, 所以佢睇幾多我睇幾多, 我完完全全知道每本書的每一隻字。

佢(=我)睇左4本Geronimo Stilton同5本Magic Tree House, 我好肯定前者比後者深。

當然如果小朋友有興趣睇,梗係比佢自由選擇啦。

跟據聰明仔爸之前所說,ort 的數量是不夠transit to chapter book( 全文字), 我會建議多些picture books, eg usborne young reader

因為你個唔係初小吧。

IloveJJ 發表於 20-4-15 12:57
無關係吧?佢話緊邊本深邊本淺喎!

我都覺得係老鼠深。你阿仔唔係睇唔明magic tree house,係唔想睇啫!我阿細咁既程度都睇得明,你阿仔唔會唔明。

little_yolky 發表於 20-4-15 12:59
我都覺得係老鼠深。你阿仔唔係睇唔明magic tree house,係唔想睇啫!我阿細咁既程度都睇得明,你阿仔唔會 ...
Geronimo Stilton除左用字較難之外, 佢個sense of humour都唔易掌握。例如利用cheese, cat, mouse等的聯繫黎造出句子的變種係佢其中一項特色。如果只係睇左表面的意思, 而get唔到背後的hurmour, 我唔話係真正睇得明Geronimo Stilton.