用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一睇什麼英文書好?
樓主: addicted
go

小一睇什麼英文書好?

qpalzm 發表於 20-4-16 18:42
只因英文作為second language, 一般要求的程度無咁高, 所以D人先覺得易啫.

重有咩係英文好好多唔同定義,  ...

Thank you very much. 謝謝大家的回覆!你哋會點伴讀?以前我會用finger指著word by word. 現在我應該點?he can read but only if I ask him to read, but he enjoys I tell him a story rather than he reads on his own ... I’m now set a rule that he should read sth on his own , then I will tell him a story or read with him every night . ESP now no school and test, I want him to spend more time in reading ... 其實我每晚有同佢講故事,但唔知點解佢好似都唔係好會主動睇書。ort 1-9 finished  before p1... but when I asked him to read on his own this afternoon, he also likes to take those books ...  

回覆樓主:

這個series 都適合K3至初小睇。

apap08 發表於 20-5-7 19:15
這個series 都適合K3至初小睇。

Thanks

我女9月升小一
睇緊Geronimo

qpalzm 發表於 20-4-16 07:53
Magic Tree House寫住5+添,有幾多個香港小朋友5歲睇得明?

我小朋友接近5歲睇MTH, 最近停課同媽媽谷傾起,都唔少k3睇緊。其實呢套真係用字好淺白,但真係要克服無乜圖呢個心理關口。

addicted 發表於 20-5-7 19:11
Thank you very much. 謝謝大家的回覆!你哋會點伴讀?以前我會用finger指著word by word. 現在我應該點? ...
我覺得首先要調整自己心理, 接受並非每個人都可培養閱讀興趣。
我大細兩個同一環境長大, 但閱讀方面的特質就好唔同, 好早幼稚園個時就見到。個時伴讀, 大個個唔會好大興趣, 空閒永遠唔會自己攞起本書。相反細個個要你講完一本又一本, 口水乾埋都唔放過你, 又自己攞學校D書出黎睇, 仲扮老師講故事。

唔鐘意自己睇又想人地讀, 可能有兩個原因。第一係佢好需要安全感, 好享受親子閱讀。第二簡單D講就係有條懶筋, 唔想自己做想人地做囉。

不過了又唔駛太灰嘅, 始終閱讀係會有成效。最少我大個個咁款都做緊高兩級的閱讀理解練習(當然不代表佢有高兩級的英文能力)。而且最近佢雖然唔特別喜歡但無抗拒睇書, 有時叫佢做練習佢會問可唔可以揀睇書, 我覺得已叫有效果。

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
P1女, 這個假期睇晒4套
"My Weirder School"

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊