用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一睇什麼英文書好?
樓主: addicted
go

小一睇什麼英文書好?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-4-16 09:41

中英並重,難。佢初小係一套套咁睇,自己揀書睇,中文書少看 ...
i guess 因人而異,身邊有個例子看英文書多,但中文成績亦十分好,父母自己睇位

MrBeast 發表於 20-4-16 09:54
i guess 因人而異,身邊有個例子看英文書多,但中文成績亦十分好,父母自己睇位 ...

當然當然~~~

一係試吓Weird school, 我仔k3, 我同佢伴讀magic tree house 半本,少少興趣都冇,唔知係咪未理解,穿越時空,但Ort 又可以喎。

而家開始伴讀Weird school , 超鍾意,睇唔停,每日睇超過兩小時,唔知係咪男仔鍾意D曳嘢搞笑嘢(emoji)

mcl203 發表於 20-4-16 09:35
G Stilton 真係可以初小睇嘅,當然視乎小朋友程度,好多圖畫~

7-8歲咪初小囉。金庸都有小學生睇啦,我唔會懷疑既。

mcl203 發表於 20-4-16 09:41

中英並重,難。佢初小係一套套咁睇,自己揀書睇,中文書少看 ...

我原先都係咁諗,不過阿細真係令我學到好多,大開眼界

阿大中學後因為同學關係睇多咗英文,進步好多(因為起點低)佢因為小學既基礎,中文都可以,無抗拒。所以,又諗返,細個時打好對中文既興趣,大個再追英文,好似易D咁。一般相反既就中文好難追,好難愛上佢。

little_yolky 發表於 20-4-16 10:41

阿大中學後因為同學關係睇多咗英文,進步 ...

我又咁睇,普遍話英易中難,視乎視野角度,和自己/他人嘅要求。英易?去考吓啲外國試咪知囉~~~

mcl203 發表於 20-4-16 10:45
我又咁睇,普遍話英易中難,視乎視野角度,和自己/他人嘅要求。英易?去考吓啲外國試咪知囉~~~
...

我諗外國英文試都係易過中文,起碼英文唔駛考古語,又唔駛估作者諗乜

little_yolky 發表於 20-4-16 10:49
我諗外國英文試都係易過中文,起碼英文唔駛考古語,又唔駛估作者諗乜
...

各有各要求啦,一個First Language Vs 一個Second Language係同一場合評吓同一份卷同一標準評分咪知囉~~~

醒目開學勳章

qpalzm 發表於 20-4-16 07:53
Magic Tree House寫住5+添,有幾多個香港小朋友5歲睇得明?
magic tree house target age係 6-10歲, 同老鼠記者差不多

https://www.scholastic.com/parents/books-and-reading/book-lists-and-recommendations/series-characters-authors/magic-tree-house-series.html

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-4-16 08:57
9-10歲係P4-P5喔。
p4-5應該唔多啱睇啦

bobbob 發表於 20-4-16 13:23
p4-5應該唔多啱睇啦

啱,鍾意咪得囉。

little_yolky 發表於 20-4-16 10:41

阿大中學後因為同學關係睇多咗英文,進步 ...
只因英文作為second language, 一般要求的程度無咁高, 所以D人先覺得易啫.

重有咩係英文好好多唔同定義, 係咪考試成績好=英文好?

一種語言作為溝通工具, 其中包含歷史, 文化同宗教係裡面. 要真正學好, 唔係識晒D字咁簡單.

係呢個層面, 小一我推介nursery rhymes / poems.  我有本Mother Goose我自己都睇左幾年, 認真獲益良多.

qpalzm 發表於 20-4-16 18:42
只因英文作為second language, 一般要求的程度無咁高, 所以D人先覺得易啫.

重有咩係英文好好多唔同定義,  ...

其實你講既係適用於所有語言。考試好亦唔等如中文好,話就話大家中文native,叫大家唔講粗口,可能好多人依家啞咗了。中文表達能力好既都唔可以話好多,都係要經過訓練。如果話學好一種語文包括其歷史、文化,中文一定多好多。

little_yolky 發表於 20-4-16 19:22
其實你講既係適用於所有語言。考試好亦唔等如中文好,話就話大家中文native,叫大家唔講粗口,可能好多人 ...
你講開粗口, 我的確會睇cult films學下點講粗口, 起碼比人鬧都知咩事丫。
我唔係比較係本質上中文定英文難D, 我只係話, 係英語作為第二語言黎講, 由於要求的程度低D, 會造成英文比較易的觀感。

qpalzm 發表於 20-4-16 19:39
你講開粗口, 我的確會睇cult films學下點講粗口, 起碼比人鬧都知咩事丫。
我唔係比較係本質上中文定英文難D ...

我係比較緊兩者既本質。

你有無聽過D阿哥一句廿個字有1X個字都係粗口?如果唔俾佢講粗口,我諗佢會唔識講嘢

我仔K3, 如果有得復課,九月便小一。目前最愛的書是 全套Magic Tree House。

這套書雖然少圖,但英文用字很好;而且有趣生動;適合愛冒險故事的小朋友。Geronimo Stilton 也有看,但個仔「看」完十本後無再叫買。

書嘅喜好,人人不同。可以每系列買兩三本俾小朋友試閱再決定。

另外有一套叫Nate the Great; 我覺得程度合適; 比magic tree house 少字一點。可以考慮吓。

little_yolky 發表於 20-4-16 19:43
我係比較緊兩者既本質。

你有無聽過D阿哥一句廿個字有1X個字都係粗口?如果唔俾佢講粗口,我諗佢會唔識講 ...
如果比較中英文的本質, 我幾肯定係粗口層面(尤其同性有關及同鬧人有關), 英文的詞彙豐富好多。
呢D字句真係永遠學都學唔晒。

lambeanmama 發表於 20-4-17 09:17
我仔K3, 如果有得復課,九月便小一。目前最愛的書是 全套Magic Tree House。

這套書雖然少圖,但英文用字 ...

Nate the great 好好睇

qpalzm 發表於 20-4-17 10:12
如果比較中英文的本質, 我幾肯定係粗口層面(尤其同性有關及同鬧人有關), 英文的詞彙豐富好多。
呢D字句真係 ...

唔好學啦

LeeCC 發表於 20-4-14 12:43
一年級,還好有童真,可以自己睇一些多字的繪本,dr suess有幾本稍多字的,可以睇下roald Dahl 的enormous  ...

Thank you very much !  
‹ 上一主題|下一主題