用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好  

CXW 發表於 20-4-17 01:34
其實用龍幼同LH 去比較根本就唔合理,LH 並非龍幼,要比都用非龍幼去計啦!同埋每個人各有所需,唔係個個一 ...

當然啦⋯⋯梗係要㨂適合小朋友嘅學校去讀,等如唔係讀直私就一定叻D一樣之嘛,硬係要攞D直私率出嚟比較間幼稚園嘅優劣都唔知為咩⋯⋯

monodad 發表於 20-4-17 01:33
第一)其實已經答咗你最後唔只204人升民小,第二)民幼生一樣可以考入LH生考入果類一、二線直私,什至神校 ...

第一) 從無數據公佈,升不上民小既百幾人會去邊!
第二) 既然無公佈數據,何去何從都只能靠估,可以估好,也可以估差。

我個人結論是兩頭不到岸。
1.)為安全又不是,只收民小學額的85%,即民幼總人數60%左右
2.)有遠大目標,又無理由選一間不會幫我去考小既學校。

Dollys 發表於 20-4-17 01:41
第一) 從無數據公佈,升不上民小既百幾人會去邊!
第二) 既然無公佈數據,何去何從都只能靠估,可以估好, ...
龍幼fans 同LH fans 根本諗嘅嘢係完全唔同,所以選自己認為對的就可以。

CXW 發表於 20-4-17 01:48
龍幼fans 同LH fans 根本諗嘅嘢係完全唔同,所以選自己認為對的就可以。

我這一刻還處於考n班階段,還未有資格當任何學校fans。但都想了解,何解龍幼家長會覺得龍幼無學校support下,難聽講出去考其他學校都怕俾學校知道,
會有別人一心直私為目標的結果?
為SPK,GH,SH等女龍而放棄名幼聽得多,因本身以上三間小學屬傳統名校。
PC雖然淺而且中文小學,但升小率高,而且係最top既既中文小學。

但MS,既不是傳統名校,也不是安全,其實十分矛盾。

Dollys 發表於 20-4-17 01:51
我這一刻還處於考n班階段,還未有資格當任何學校fans。但都想了解,何解龍幼家長會覺得龍幼無學校support ...

1)MS DSE成績不及SPCS 與GH相若而早就超越SH,自已去了解下

2)最top嘅中文小學並非PC,自已去搵答案

3)MS 成績體藝成就同學校配套加歷史如果唔算名校,咁全港好多直私你都唔駛考慮

4)穩唔穩陣見仁見智,已經講過高主教幼為例,高小收100個高幼生,80個waiting,最終9成人入讀不同直私,信不信由你。讀龍幼不等如無能力及準備去挑戰更上一層樓嘅直私小一

5)新手家長當然有許多事情需要了解及學習,擁有客觀及虛心聆聽嘅心會對你條路平坦D

祝你好運!

monodad 發表於 20-4-17 01:40
當然啦⋯⋯梗係要㨂適合小朋友嘅學校去讀,等如唔係讀直私就一定叻D一樣之嘛,硬係要攞D直私率出嚟比較間 ...

無錯,單純以考小成績去評論一間學校既優劣根本完全忽略了每間學校既獨特性,理應根據小朋友的性格特質及家長的期望去選擇一所合適的學校,讀左先發覺唔合適再轉校,恐怕已浪費左一年的光陰。

我覺得樓主應該先再了解一下自己小朋友性格,還有問問自己願意付出幾多心血及有幾進取。
我好同意以上家長講成功考入神校的小朋友非僥倖,家長背後一定幫助不少,加上小朋友性格也很重要,考直私的通常也比較out-going及presentable 一點,雖然這個LH真係有優勢,但interview 臨場反應表現係冇人預計得到。
我自己小朋友其實現在也在龍K1,自己本身也好鍾意LH,也有去考新校,有K2 offer,但覺得自己小朋友性格未必能夠在短短一年K2時間可以被train到去考更神的直私,其實K3初已經要去考了,始終轉去LH不能保證可以考到比一般龍校排位更好的直私,另一方面,讀龍的也有少部份會向外闖試考更高一層樓的學校。

民幼K1 interview 也不易,加上校舍配套,學費Ok,又有NET長駐班房,比其他龍優勝很多,現在也沒有一間龍可以100%,但大多數龍最後都可以做到約80%,又唔需要出去經歷考小一,其實值得考慮。

我小朋友不是大B, 但我覺得大B沒大問題,近年好多家長也會選擇小朋友做大B ,龍校中大B常見。

另外,我小朋友的龍校,也有由LH轉過來的,相信也是希望穩陣升小。

回覆樓主:

我小朋友也曾有龍校和LH offer,最後㨂了龍校,因了解小朋友是乖乖聽話類型,非aggressive ,怕最後連本來的龍小也入不到。我們便選擇左家長舒服plan的龍校。
也見過一樣offer 的家長會選LH ( PN 開始讀),可能他們的小朋友非池中物,那留LH 會合適。

若k2插班,家長要十分十分努力去追上程度。

好多小朋友係k offer king/queen, 都會有龍揀龍。而最後揀咩類型學校,真係要夫婦有共識。

以LH 考小成績計,係亮麗。但同意樓上有家長話,得K2一年時間,未必趕得切裝備好小朋友。

而pn 係LH 既家長,會因為SPK GH 等等龍校而放棄LH K, 亦非常合理。因為三年後,同勁多校外生爭剩餘學位,係好傻仔既事。

我亦識LH 用家,最後小學考到培小。對我既提醒係有龍揀龍。

亦係唔同幼稚園有唔同家長喜歡一樣。

whylikeu 發表於 20-4-16 23:42
多謝你既提醒。。
與人相處,反而係最重要既問題

做大b 係咪一定可以自信啲...真係好難講。因為你係打算轉去間都叻既幼稚園repeat K1.

哈哈,我唔敢講ms是否傳統名校,事實我同屆都有人放pc選ms,我自己也放棄了好穩陣的港島女龍offer或受歡迎的名幼offer,唔覺得ms比起來特別差。人人考慮不同。我自己亦好欣賞LH St cat KV等教學方法,課程設計等。選龍幼的想穩陣,又不一定是無遠大目標,考小除看幼稚園課程,也看小朋友性格,父母的教導等。考到神校或傳統名校或受歡迎直資,父母和小朋友資質亦好重要。去到k3亦有人選smc ,sfa,aps,db,st paul boy,hkuga......而棄ms小學offer,可以是喜歡小班活動教學,可以是想搏更高一層,不又代表ms小學差,當然亦有很多一心想上民小民中的,因為校舍配套佳,中學成績亦很不錯。同意父母最了解小朋友特質,都是想選最合適的學校而已。選名幼而放棄龍幼亦是,可能非心儀傳統學校,好喜歡cky tsl等較活潑的學校,有些又考慮轉國際學校,有些又好心儀神校,咁名幼考直私有一定優勢是當然的。

KatieSo11 發表於 20-4-17 12:06
哈哈,我唔敢講ms是否傳統名校,事實我同屆都有人放pc選ms,我自己也放棄了好穩陣的港島女龍offer或受歡迎的 ...

入ms幼,
重點係無得升小既四成人會去邊到?可以全部去哂兩拔,spcc
又可以全部無offer。

好難解釋到底為何選龍幼求安全,但條龍有百幾人收不返!

rickyhohoho 發表於 20-4-17 11:29
我小朋友也曾有龍校和LH offer,最後㨂了龍校,因了解小朋友是乖乖聽話類型,非aggressive ,怕最後連本來的 ...
民生家長如非aggressive,如何能夠在3xx人中成為能夠升上民小的204人?

回覆樓主:

其實選間適合小朋友的學校就可以
無求過升小百分百的龍校
而且覺得參考用家和前輩意見分享是重要的

KatieSo11 發表於 20-4-17 14:51

另外有一點想請教,如何選擇適合小朋友既學校?
還是為小朋友選擇父母想既學校?
因為好多家長,對學術好有要求,卻去讀淺既學校,之後外補。
又跟據樓上所講,為小朋友選擇入讀龍校,卻說會人望高處。
呢點確實是有矛盾位

KatieSo11 發表於 20-4-17 14:51

其實算啦,無謂再解釋,信則信,不信則不信,講解己經講解過,誰說龍幼不能有80-90%直私率請看下圖,迷信只有私幼生先會有直私offer者好難會令佢明白,畢竟直私根本唔會理你讀咩幼稚園,面試表現先係重點。

無錯(emoji)(emoji)

Dollys 發表於 20-4-17 15:01
另外有一點想請教,如何選擇適合小朋友既學校?
還是為小朋友選擇父母想既學校?
因為好多家長,對學術好 ...
我用我自己嘅諗法做例子,我係LH 家長,我考幼稚園完全冇考龍幼同津幼,一心考私幼求語境及學術但不想外補,小學目標直私,但唔代表我唔考龍小。我小朋友現K2 , 仍然0外補,滿意學校嘅教學。可能好多人覺得我奇怪,會考龍小但又唔入龍幼,但好多龍幼教淺但龍小好深,會追不上進度,所以讀幼時已經要外補,呢個我唔想。另外我target 都唔係龍幼上龍小嘅學校,所以我有呢個選擇。就正如我小朋友無讀playgroup 及PN , 但考LH 係正取入,好多人都驚訝,所以唔使太理會人地嘅批評,因為你最了解小朋友,做自己覚得對嘅方向便可。
以上只係我個人自己想法!

monodad 發表於 20-4-17 15:07
其實算啦,無謂再解釋,信則信,不信則不信,講解己經講解過,誰說龍幼不能有80-90%直私率請看下圖,迷信 ...
非直資及私立:
華仁 9
聖若瑟小學 6
香港嘉勒撒學校 3
油麻地天主教 2
馬頭涌官立 2
聖公會聖彼得小學 2
嘉勒撒聖芳濟各 2
聖保綠天主教小學 2
共28人

餘下:喇沙,天主教堂區,將軍澳天主教,聖瑪利,聖心津立部,聖家,北角衛理,宣基,軒小,北角官立,聖米迦勒,天神,每間各一共12人

總數:40人

另其他有8人,神秘的不計。

176人減去可能入dgjs又可不是的8人。
即168人減40人非直私=128人入讀直私。

成績確實好好!請問ms可不可以像高主教一樣參加大抽獎?