用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主,我睇晒post啦!其實你要了解下小朋友意願,可以直接問下佢,或者比到啲啟示你。

另外,得你同老公了解佢既優缺點。如果係社交、學習態度比較難處理,其實轉校未必係治本既方法。最終嗰問題唔係民生or LH 唔適合,而係性格問題。如果係咁,會唔會反而揀好左一間學校之後,再搵啲情緒處理or 社交既class 去上下呢?

我本人幫黎緊升K 既女女揀左龍幼。自問非勤力家長,真係無乜心力考小。呢點反而要你同老公好好傾下。考到好小學既小朋友,父母都好難好佛系。

KatieSo11 發表於 20-4-16 23:10
可以呀 面試只1 round
朋友12月收到offer好開心
因為應該收好少外校生

咁你朋友囡囡真係叻呀!因為坊間都話聖心小係盡收聖心幼。

仲有一點,小學target happy school既學校,咁中學呢?我認識唔少媽媽,就係小學揀happy school, 升中又要考返DDE, 大人細路都痛苦...

回覆樓主:

多謝你既提醒。。
與人相處,反而係最重要既問題

依個係想做大B既主要原因
如果佢依家係開心有自信
我都唔想佢重讀

回覆樓主:

我直接問過佢
佢揀佢依家果間

不過未停課前,佢有表達過想轉校的

Dollys 發表於 20-4-16 19:38
總人數: 449人

九龍塘小學 31

應該係總人數572人,449人入讀直私,直私率係 449/572 = 78.5%,而民幼基本9成升直私。至於妳問民小應該排喺邊度,佢有直屬B1A中學,有出過DSE狀元,校際常客,最常用嚟比較嘅係培正,咁你認為應該排喺邊度?如果講硬件,民幼雙班主任(1 pure net +1 local)加PTH老師每日on duty,校園範圍同設施非一般私幼可比。唔知呢D資料有冇對你嘅定位有幫助呢?

yee123480 發表於 20-4-15 22:21
呢個講法第一次聽,但係你都可以咁講嘅,我那一屆就基本所有係考唔到冇辦法轉去龍先至留向LH,成功考到都走 ...

妳果屆嘅家長好正常嘅決定啫,唔通GH,SPK,SH, PC, MS 等等K1收你你唔讀,等到考小一時先至再去挑戰人地剩低果十零廿個位?

monodad 發表於 20-4-17 00:29
應該係總人數572人,449人入讀直私,直私率係 449/572 = 78.5%,而民幼基本9成升直私。至於妳問民小應該排 ...
民幼升民小率為民小收生額85%,
即大概民幼既6成左右
民幼9成入直私?請問邊到o黎既數據?

培正,中文小學既top,
將民小同一間中文小學比較,結論係?

Dollys 發表於 20-4-17 01:01
民幼升民小率為民小收生額85%,
即大概民幼既6成左右
民幼9成入直私?請問邊到o黎既數據?

邊度嚟?你當民小係津校?民小收8成民幼生,再有其他學生選擇出面嘅直私,冇9成都多過LH嘅唔夠8成掛?咁閣下相唔相信GH, SPK, PC, RC, SH有超過LH嘅直私率呢?

monodad 發表於 20-4-17 00:50
妳果屆嘅家長好正常嘅決定啫,唔通GH,SPK,SH, PC, MS 等等K1收你你唔讀,等到考小一時先至再去挑戰人地剩 ...

GH,SPK,SH,PC
MS可以同以上學校比較?

GH,SPK,SH傳統名校,PC最好的中文小學,
以上幾間都升小率高。

MS,3xx幼生,民小收8成學額後,都還有1xx人要出公海。
如果要預計出公海,入龍有何著數?
何以見得這1xx人入讀直私?有何數據?

Dollys 發表於 20-4-17 01:10

唔可以比較?唔係掛?建議你去睇下各間中學嘅school report再發表,BTW, 驚你唔知,話你知點計,民小P1開6班,當每班收40人,預留85%俾民幼生,即係6 X 40 X 85% = 204人waiting 生再可喺公開收生階段考入原校,梗係唔只60%啦。

monodad 發表於 20-4-17 01:19
唔可以比較?唔係掛?建議你去睇下各間中學嘅school report再發表,BTW, 驚你唔知,話你知點計,民小P1開6 ...
民幼3xx人,民小204位留比民幼生,如何是8成?

Dollys 發表於 20-4-17 01:10

你唔係當得LH嘅學生考到直私,其他村幼同龍幼就連二線直私都考唔到嘛?

Dollys 發表於 20-4-17 01:21
民幼3xx人,民小204位留比民幼生,如何是8成?

你有朋友喺民小讀,問下人地最終有幾多民幼生一齊升上去先講啦⋯⋯

Btw, 我女讀過民幼,又讀過SPK,GH, SH, RC都有offer,我覺得絕對有得比較喎,相比之下亦唔係好多間龍幼比佢有明顯優勢添

monodad 發表於 20-4-17 01:21
你唔係當得LH嘅學生考到直私,其他村幼同龍幼就連二線直私都考唔到嘛?
...

無數據即係估計!當然各學校一樣可以考到直私,但絕不能"當"
我不是LH家長,只係客觀分析了解。

Dollys 發表於 20-4-17 01:27
無數據即係估計!當然各學校一樣可以考到直私,但絕不能"當"
我不是LH家長,只係客觀分析了解。
...

咁你可能要客觀分析埋各間中學同小學嘅學術及整體排名先可以客觀咁了解學校之間有冇得比較喎⋯⋯

monodad 發表於 20-4-17 01:23
你有朋友喺民小讀,問下人地最終有幾多民幼生一齊升上去講啦⋯⋯

民小收85%學額民幼生。
民小學生大部份來自民幼十分正常。
但民幼有3xx人,204人外如何解答其他人何去何從?

Dollys 發表於 20-4-17 01:30
但民幼有3xx人,204人外如何解答其他人何去何從 ...

第一)其實已經答咗你最後唔只204人升民小,第二)民幼生一樣可以考入LH生考入果類一、二線直私,什至神校等等

其實用龍幼同LH 去比較根本就唔合理,LH 並非龍幼,要比都用非龍幼去計啦!同埋每個人各有所需,唔係個個一定想讀龍幼嘅,我覺得揀適合小朋友就可以啦。

Dollys 發表於 20-4-17 01:30
但民幼有3xx人,204人外如何解答其他人何去何從 ...

唔係間間幼稚園都需要將升小成績公告於世先至證明到學生嘅直私率嘅,就算高主教幼稚園都可以接近9成直私率,只不過人地只係作校內資料俾家長參考,而唔係對外宣告啫⋯⋯唔信搵有關家長攞嚟睇下啦⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題