用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好   [複製鏈接]

小朋友係11月女仔細B ,今年讀緊一間學卷K1 幼稚園

因為講野唔叻,所以返學唔係咁開心,有表達過學校無人同佢玩唔開心咁。

做事亦欠缺自信,試過因為俾人取人笑畫線唔靚,而拒絕做,係屋企甚至試過把功課掉入垃圾筒。

今年有幸取得民生K1 & LH K2 (新校) OFFER,

十分煩惱如何選擇。

揀民生好處: K1 變大B , 有機會重拾自信。龍校可減少升學壓力

唔好處: 大左一年,女仔好介意。 萬一唔係讀書材料,大左又讀得唔好,

間學校又咁谷,又傳統,唔太有愛心,我怕小朋友心裡難受‧

LH 好處: 唔駛變大B ,考到直私機會大左,可選讀新派直資,感覺較輕鬆。 LH 好似教學模式好好,無咩見人投訴。

壞處: 小朋友係細B , 可能會繼續無自信。課程唔淺,小朋友未必應付到。

點揀好…….

16    0    0    0

想了解下樓主,現讀既學券幼稚園,係咪較深?一般學券唔係較淺咩?
同埋,今年K1只讀左3個月左右,停課期間小朋友表現如何?

如果回顧成個K1, 小朋友進度都係爭D不妨比佢讀多年K1

回覆樓主:

唔深架。
唔係課程問題,數數字,A至Z phonics,簡單認字佢都okay

主要係小手肌
同待人接物既問題多d。

回覆樓主:

依2,3個月。。算係鼓勵下overcome仲畫線條,最少唔抗拒,但仲未寫到字,J ,L 筆順仍然未掌握,油顏色就進步左。

加上我home office ,說話明顯進步左,大致可表達自己諗法,複雜既描述就未係好得。
都係有d9唔搭8。

因果關係,就成日亂作d理由,好攪笑。

回覆樓主:

repeat k1

Lh 啲同學唔係流的,基本上都極大機會勁過你原本學卷果間的小朋友。 你比你小朋友上k2 佢的同學又勁過以前, 好難攪

朋友囡本身係11月細b,做超大考k1時無特別好offer ,結果k2試插班LH(非新校),成功左。老師開學初已打來問朋友有無給囡囡出去學畫畫,說她小朋友畫畫唔得,小手肌唔太好。她囡已是超大b,但感覺學校要求都高,插班後都要好努力追進度,家長要跟得貼,唔係邊有咁理想的考小成績。

回覆樓主:

依排home office 。。可以教佢好多野
但真心返工,放工返來
真係好難跟到咁多野

但想問清楚,佢係大B repeat k1 ,定細B 插班k2

我會揀K1 民生
小朋友可重建自信
家長又唔使太大壓力。
好同意樓上vickling 觀點,LH揀得的學生唔差,可能大B多。而且LH都唔係包生仔,你K2入,對比N讀起的,出去面試直私未必著數太多。由K1民生開始,起碼龍校,女仔乖乖地,又跟學校進度,升小唔使公海同人爭

回覆樓主:

thanks ,大家既reply

我仲諗緊LH 收得
會唔會都用盡方法幫個小朋友
但我聽完大家講
係咪都應該靠自己多d?

其實我另一個諗法係就咁讀上去,轉happy school or 唔轉照讀,但咁就預左大抽獎。

repeat 好似有風險,
照讀上去都有風險(emoji)

回覆 whylikeu 的帖子

朋友一心做超大B,N班已是超大B,K1再試考其他學校無特別好OFFER,K2插班讀時都係超大B啊!近來停課,朋友都係HOME OFFICE,她說跟學校課程都唔輕鬆既! 朋友N-K1間學校也是私幼,語境不錯!但考小成績當然無LH咁好啦!
民幼都有收11月細B,但我知道也有跟唔到課程的會收到老師的電話,提醒家長跟跟...
其實學校課程唔算深,但有時細B發展階段不同,初時可能跟得辛苦點.
但也有另一朋友囡做超細11月B讀券幼,本身返學好開心,老師關愛,無咩外補,最後考到聖心私小..
不過她說考小時壓力都好大,現在也擔心升小銜接的問題.....
校網靚可搏抽獎,但朋友都係努力考小先,考唔到先諗抽獎

回覆樓主:

民生,做大B自信心大啲,升民少也好好

KatieSo11 發表於 20-4-14 14:09
回覆 whylikeu 的帖子

朋友一心做超大B,N班已是超大B,K1再試考其他學校無特別好OFFER,K2插班讀時都係超大B ...

睇嚟妳最後㨂咗MS喎⋯⋯

whylikeu 發表於 20-4-14 13:30
thanks ,大家既reply

我仲諗緊LH 收得

或者調轉頭咁講,LH收得你讀插班,通常係小朋友學習能力上有一定能力,聽聞青衣總校收既插班生係好勁,亦好難爭,但坦白講,新校插班通常易好多(無意冒犯)。
唔知你期望學校會用盡咩方法幫個小朋友,但我幾肯定學校無補課/補底班,基本上幫小朋友盡快適應/跟上學習程度係家長自己既責任(即係靠自己),每個主題有評估表,如果家長覺得有需要跟,就自行跟進(學校提供很多資源輔助家長)。
睇番樓主對小朋友既描述,做超大MS穩陣好多,除非已有back up plan。(如樓上所言,讀LH無包生仔,年年也有考小無offer既人)

選MS K1 做超大b有自信心 ms教學好

LH要入公海 大人細路壓力都大
又唔一定有好offer 亦多變數會影響表現

回覆樓主:

多謝大家嘅意見。

如果我本身唔係諗住要啲咩學校。

只係想小朋友開開心心。

大家覺得 邊一間學校可以做到呢。
因為見好多朋友為咗升小好大壓力。 有搵學校嘅壓力。 有適應小學嘅壓力。

見大家都建議我揀民生,
其實我係猶豫緊, 係咪要個小朋友重讀一年。
小朋友而家表現 的確係一般般, 欠缺自信 同容易放棄, 係我最煩嘅 一樣嘢。

想問大b喺民生度係咪真係好common。
有冇小朋友 因為做大b而好唔開心。

LH課程深,小朋友通常講野好叻,又有自信
無自信嘅會俾讀學卷更有壓力
為何轉?

icanhear 發表於 20-4-14 18:05
LH課程深,小朋友通常講野好叻,又有自信
無自信嘅會俾讀學卷更有壓力
為何轉?

LH都要睇邊間,青衣同大角嘴以外的分校都好一般。一時間分校開得太快,未過磨合期,老師不穩定,影響教學質素。

之前係民生上PLAYGROUND, 見到K1課室有貼出班內有幾多人邊月生日, 印象應該班內大B 偏多. 多人11月到3-4月生日.

回覆 icanhear 的帖子

即係唔係教到叻,係本身收左d叻。
‹ 上一主題|下一主題