用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好   [複製鏈接]

yee123480 發表於 20-4-15 20:11
呢個講法第一次聽,但係你都可以咁講嘅,我那一屆就基本所有係考唔到冇辦法轉去龍先至留向LH,成功考到都走 ...

我親戚都咁講,佢果屆考到龍果批PN完左大部分都會走,考唔到的留底。 都明白的,大家翻工已經好多野做,都唔想咁多野煩,考小確實有壓力。

hariet909 發表於 20-4-15 21:31
我親戚都咁講,佢果屆考到龍果批PN完左大部分都會走,考唔到的留底。 都明白的,大家翻工已經好多野做,都 ...

呢個係現實情況

Why 大左一年,女仔好介意

Dollys 發表於 20-4-15 16:36
LH無信心考到直私的,才會轉走去龍,所以k1流失率係低。
入傳統直私率,以入讀兩拔+spcc為例:灝景16/119 ...

其實另一個角度去睇,讀LH嘅家長本身就係targert 直私,所以入直私率高係當然嘅事。同樣地九龍塘私幼升直私嘅比率亦唔會比LH低,但龍幼同私幼唔同,本身已經有直私小學,升直私係理所當然嘅事,龍幼生只會考更高嘅直私神校,否則直上已經係B1路,何需再去咗一D冇中學嘅私小再玩多轉?所以
根本報都唔會報。以572畢業生13個入SPCC為例,龍幼升神校比率亦唔會比私幼低(山上私幼除外),所以選擇學校莫再以升小比率去量度,應該以適合小朋友嘅教育模式作依歸。

Dollys 發表於 20-4-15 16:36
LH無信心考到直私的,才會轉走去龍,所以k1流失率係低。
入傳統直私率,以入讀兩拔+spcc為例:灝景16/119 ...
呢個講法第一次聽,但係你都可以咁講嘅,我那一屆就基本所有係考唔到冇辦法轉去龍先至留向LH,成功考到都走晒

yee123480 發表於 20-4-15 22:21
呢個講法第一次聽,但係你都可以咁講嘅,我那一屆就基本所有係考唔到冇辦法轉去龍先至留向LH,成功考到都走 ...

基本上所有留低既LH學生係因為考唔到龍幼無法轉走,此說法未免有點誇張,唔係所有LH PN學生都會考龍幼,而且我認識有家長有龍幼offer但最終都係選擇留低。
當然,另一位家長話LH轉走果班係無信心考到直私先轉,亦都係有點嘩眾取寵。
轉唔轉龍幼根本係家長好個人既選擇,唔明點解要同學生能力扯上關係,轉到龍幼就叻d? 選擇唔轉又一定係能力差?

hariet909 發表於 20-4-15 21:31
我親戚都咁講,佢果屆考到龍果批PN完左大部分都會走,考唔到的留底。 都明白的,大家翻工已經好多野做,都 ...
跟據你所講,留得反係到,都係考不到龍幼,
但直到考小時,都有咁高既入一線直私率。

證明學校教法好,對嗎?

wg_ann 發表於 20-4-15 22:29
基本上所有留低既LH學生係因為考唔到龍幼無法轉走,此說法未免有點誇張,唔係所有LH PN學生都會考龍幼,而 ...
對的,我有寫只係我嗰屆我班家長係

Dollys 發表於 20-4-15 22:35
跟據你所講,留得反係到,都係考不到龍幼,
但直到考小時,都有咁高既入一線直私率。
留得返喺度未必係考唔到龍幼,我都有聽其他朋友分享,可能龍幼唔夠吸引都會留返喺度,選擇龍幼同LH同LH教得好唔好係唔相等,如果唔係聯繫小學嘅話(當然≠ 100%) ,就咁比較當然L H硬件係好好多

如果樓主放棄LH,選擇民生的話,我朋友一定會好開心。她就係等LH call waiting 中。

piglover 發表於 20-4-16 08:36
如果樓主放棄LH,選擇民生的話,我朋友一定會好開心。她就係等LH call waiting 中。
...

妳朋友waiting 緊K2? 新校K2都要wait?

回覆 Dollys 的帖子

To be fair, just looking at the statistics posted on LH official website, the ratio of graduates getting into DSS / private schools and international schools are about 80% (not 90%). Many popular and famous private kindergartens can do that, not only LH.

回覆樓主:

我啱啱都有睇 statistics
其實好多直資同私校
都係二線嘅

培僑 音小 崇小咁

如果計返應該得兩三成banding
係高過民小

monodad 發表於 20-4-16 10:35

妳朋友waiting 緊K2? 新校K2都要wait?

Yes, 新校都要wait㗎。d人吹到LH無人讀,唔知咩心態。

回覆樓主:

可能係我講到阿囡太渣啦

其實當日我都唔知佢in左咩

whylikeu 發表於 20-4-16 12:06
我啱啱都有睇 statistics
其實好多直資同私校
都係二線嘅
總人數: 449人

九龍塘小學 31
宣道小學 6
聖芳濟各 17
蔡繼有 30
陳守仁 26
聖心 7
徳望 13
女拔 9
男拔 20
港同 26
St. Paul boys 7
Spcc 13
英華 31
培正 2
香港真光 1
以上239人

九真 2
真道 13
聖約瑟英文 9
聖瑪加利男女 9
福健 29
優才 31
培橋 22
播道 16
救恩 11
高主教 4
民生 1
以上147人。

其餘個d崇小,音小,聖類斯,圓玄,林文燦,陸慶濤,國際學校,海外升學等共63人無計!

民生係到應該放係邊到?

回覆樓主:

啟思小學1
拔萃男書院附屬小學1
播道書院2
優才(楊殷有娣)書院2
德望小學暨幼稚園1
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學,4
港大同學會小學1
國際基督教優質音樂中學暨小學1
九龍塘學校(小學部)1
保良局陳守仁小學2
保良局蔡繼有學校2
保良局林文燦英文小學3
保良局陸慶濤小學1
培僑書院2
德萃小學3
聖方濟各英文小學2
香港華人基督教聯會真道書院1
英華小學2
於海外升讀小學1

總數33

浸信會沙田圍呂明才小學4浸信
會呂明才小學2嘉諾
撒小學1中華
基督教會基華小學(九龍塘)1軒尼
詩道官立小學(銅鑼灣)1香港道教聯合會純陽小學1九龍城浸信會禧年小學2九龍塘官立小學1馬鞍山循道衛理小學1馬頭涌官立小學1保
良局蕭漢森小學1沙
田官立小學1聖
公會馬鞍山主風小學3培基小學
1大
角嘴天主教小學(海帆道)1油
蔴地天主教小學1總
數23

回覆樓主:

上面係迎海校
第一屆成績

即係插班學生既成續

其實就算唔係直私
都算係唔錯

KatieSo11 發表於 20-4-14 14:09
回覆 whylikeu 的帖子

朋友一心做超大B,N班已是超大B,K1再試考其他學校無特別好OFFER,K2插班讀時都係超大B ...

題外一問,聖心私小可以比外校生考?謝

可以呀 面試只1 round
朋友12月收到offer好開心
因為應該收好少外校生
她小朋友仲要係11月細b
‹ 上一主題|下一主題