用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好  

新校唔太值得

回覆樓主:

都明白大家既意見
我諗學之園真係未必適合
或者要讀真係要大B k1 讀起

咁大家點睇repeat 1年做大B呢?

其實我知民小係較傳統型,
唔知我理解為死做爛做,
抄寫好多岩唔岩。

是否值得repeat 1年去讀呢?
雖然我明白,如果咩都唔做
好大機會要大抽獎。

回覆樓主:

要諗清楚。女女大個左會唔會因為超大B而唔開心,大同學一年

回覆樓主:

同朋友分析過
如果讀得好,應該無咩野後悔

如果讀得差,應該會十分後悔

我仲未知佢會讀成點
(emoji)

回覆 whylikeu 的帖子

如果樓主嚮往LH ,會唔會睇下讀返K1 ,咁應該最貼近你想要既野 (定係新校無K1)?
如果揀LH K2,  老實講,你考小既時候,競爭既對手唔係同校LH 生,係全香港既小朋友,由n開始有部份已經磨緊刀, 你小朋友而家呢個stage 要好努力追,你係咪ready?

如果最後未如理想,要大抽獎,校網如何?

我覺得而家呢個世代,超大B都好普遍,應該唔使太擔心!

超大b都普遍,最緊要小朋友是否喜歡新環境。其實民幼也不是全部可以升小既,如果升唔到即未必適合讀民小,到時仍可去抽獎或考其他直私。其實如果不喜歡民小,也不用勉強去選,只要覺得小朋友做細b都跟到或寧願抽獎唔後悔就得。

如果唔係十分期望入神校,MS 比較好。龍校唔駛煩。
我有朋友的仔仔讀SC, 佢經歷完考小後,都話龍校好。
其實都想問, LH 真的十分好?有無用家可以分享下。

我小朋友今年都係LH 星匯收左K2插班, 上午CE.  因為搬屋所以轉過去. 而家佢都係讀緊私幼, 一樣係多功課, 初初都有擔心壓力大, 有時啲野講極都唔明好擔心, 但有時訓一個覺又覺得佢好似大左, 理解能力好左咁. 所以我覺得不要太過擔心小朋友會否壓力太大, 反而唔好俾壓力自己. 我小朋友N班K1都唔多講野,怕醜, 最近忽然開蘢雀咁. 選你自己喜歡既教學模式學校, 小朋友適應力係強既.

回覆樓主:

多謝大家既意見。

我就猶豫緊做大B , 我先生就想佢做,可能男人無諗到咁多女兒心事,做決定可以灑脫d。

如果做大B , 民幼是否好地方呢,民幼課程係咪都唔容易呀?

坦白講睇左好多人分享民小,都講民小係十分硬谷,其實我對依樣係有d反感。如果3年後想考播道果類直資,係咪都唔容易架?

回覆樓主:

其實佢認知能力算okay
N班前已諗到A至Z,
phonics 音都記到
中文認字都okay

反而係守規則弱d
成日叫佢做野都會拖拉
唔太識同人相處
始終好自我

所以我地諗諗下
民幼岩唔岩佢呢

whylikeu 發表於 20-4-15 08:13
N班前已諗到A至Z,

如果不大懂守規則 民幼這種學校會更幫到佢。而且民幼學術和語境都好,看不到有什麼理由要選LH。

朋友女舊年升小,讀LP LH,她女乖巧又學術唔錯ga,學校很好有埋面試training,老師comment一直都好正面。但小朋友考小臨場好緊張,發揮唔到正常水平,結果考直私成績不理想。她抽到第一志願,藍田津小,但想讀直私多d。她初時都好徬徨,派位後都有試考民小(因較遲公開收生)但無offer。後來播道有第二輪收生,她再apply(本身reject),最後都收左。雖然不是她最心儀,但她都總算讀到有中學的直資,因為經歷過考小,升中唔想煩。播道其實好近我屋企,但我沒想過考,所以人人喜好不同。考小因素也很多,要一定學術,但性格同樣重要,小朋友仲細,大左又唔同,不用太擔心。

回覆樓主:

多謝大家

我諗我個女都係適合做大B
佢性格其實幾out going
不過因為能力較弱
無咩機會俾佢

其實讀N 時,佢個班係細B 班
差異無咁大時,佢做野好主動
老師仲讚佢留心上堂,記性好
有問題問佢,佢通常都識答。

所以升k之後,反而有所倒退
比n 時更固執,更容易放棄

如果繼續升,雖然幾年後差距可能收窄,但成個歷程既性格塑造,我係最擔心。

其實我好心儀禮賢,聽講好有愛,但最後覺得學術淺
所以K1 只報左民生
有諗過報k2 插班
但相信老問題仍然係到

依家係擔心民生,岩唔岩佢

回覆樓主:

初初諗住mix埋班大既小朋友上堂
會學野快d
但估唔到佢會仲差左

真係唔同人唔同性格

回覆 whylikeu 的帖子

民生升小只得6成.........如果升不到,有何打算?

回覆樓主:

可以考下直資

升唔到都無辦法
痳大抽獎囉

回覆樓主:

應該不止6成痳?

KatieSo11 發表於 20-4-15 09:01
朋友女舊年升小,讀LP LH,她女乖巧又學術唔錯ga,學校很好有埋面試training,老師comment一直都好正面。但 ...

民小真係好難考得入。

whylikeu 發表於 20-4-15 08:13
N班前已諗到A至Z,

你女女好叻。
可以分享一下,女女MS interview 的情況嗎?
Thanks

whylikeu 發表於 20-4-15 09:18
多謝大家

我諗我個女都係適合做大B

另一option可考慮同LH申請轉K1做超大,LH由K1讀起應該好好多