用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好  

回覆樓主:

由於已經脫離無聊爭拗關係,我姑且回覆一下民小嘅升小規定。(我只依稀記得,有錯請指正)

1)自行: 技術層面你係可以抽,但假如抽中要立刻決定要唔要,因為EDB會通知民小,但假如你唔等註冊日馬上去EDB放位,咁EDB係唔會通知民小。

2)大抽獎: 正取生不可(EDB會寄信俾你,信中會提及你已註冊民小,問你是否仍然想大抽獎,如你回信答是,EDB會通知民小你嘅決定)。

但後備生可以

3)叩門:絕對可以

4)私校: 可以

5)直資:可以

monodad 發表於 20-4-25 17:57
由於已經脫離無聊爭拗關係,我姑且回覆一下民小嘅升小規定。(我只依稀記得,有錯請指正)

1)自行: 技術 ...

簡單講,民幼有4成學生可以自行/大抽獎,因民小只能給與以上1xx人備取生資格。
這些學生要留待正取生放棄學位,
才有入讀民小機會。
無理解錯的話,讀民幼要隨時準備好出公海考學校。
哪麼民幼對備取生升學上,會有什麼協助?

Dollys 發表於 20-4-25 18:37
簡單講,民幼有4成學生可以自行/大抽獎,因民小只能給與以上1xx人備取生資格。
這些學生要留待正取生放棄 ...

其實你係真唔明定假唔明呀?

我清楚答你一次,民小係首輪預留85%小學學位俾民幼,備取生除咗有機會被call waiting之餘,之後再可以喺公開招生階段同外校生一齊考入民小,而經統計後,民小多年來依以上三條渠道大概收返8成以上嘅民幼生,唔好問我數據點得嚟,所有民幼家長皆清楚知道,而學校亦唔會因為有一些無關係街外人嘅疑惑而要公開什麼升小數據,ok?

最後,幼稚園教育唔係要支援學生升到咩直私名校,所以教育局從來無要求幼兒教育課程要包括什麼面試技巧,presentation,深度學術同如何突出自我等等課題,希望妳作為新手父母,會真徹明白何謂幼教。

monodad 發表於 20-4-25 18:55

我清楚答你一次,民小係首輪預留85%小學學位俾民幼,備取生除咗有機會被call ...

現在明白了,民小首輪先收85%小學學位俾民幼學生,
但由於民小學額比民幼少,
所以扣減民小學額後約4成大約百多名學生,
這階段下可視為被民小rejected。

投考直私外,他們可選擇自行/大抽獎或再報返民小。
而跟據傳聞,每年約有8成學生能夠最終獲取民小offer。
對嗎?

Dollys 發表於 20-4-25 19:04
現在明白了,民小首輪先收85%小學學位俾民幼學生,
但由於民小學額比民幼少,
所以扣減民小學額後約4成大 ...

1)唔係reject,係waiting

2)民小係私校,無自行及大抽獎機制。民小公開招生嘅面試日定於每年6月,任何人都可以報考。

資料完全正確!
利申:民幼用家

終於明白了,之前理解錯左 thanks

回覆 monodad 的帖子

我真心佩服你嘅耐性🤣😂🤣😂
大家好!~~~我是阿包子~~~ 阿包子個阿~~~ 阿包子個包~~~ 阿包子個子~~~ 謝謝~~~ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

回覆樓主:

我哋自己嘅年代做超大b就好稀奇。 而家你問下身邊嘅11,12月嘅b家長好多都會轉做超大b,只係睇家長幾時幫佢轉 。

民生,有龍揀龍。

謝謝你的分享和耐心解釋

我當年都係LH PN 轉龍校, 無後悔決定正確.
不過我見有唔同人support LH 同 MS.

我想講下,龍係咪百份百安全, 我又覺得唔係全部係安全.
有好幾間都係11月先通知小學有冇offer, 其實係咪都係要考學校.
就算9月通知, 萬一無offer , 你唔可以乜都冇準備出去interview .
當然點計有back up 心態係唔同, 出去公海嗰班11月都可能仲等緊
second in 咋.

至於LH ,課程好就一定. 係咪可以乜都唔做交哂俾學校, 唔該唔好咁
儍. 十個有九個都出去補, 亦都解釋到點解佢地學術咁強.
人地考到神校無補習, 係人地囉. 你又點知人地係屋企點教又有咩背景哩.
當年我嗰班有1/3 人走, 多數係考到龍, 有d 無考, 有d 考唔到.
不過我覺得讀得大多LH 人唔係兩䄂清風去考學校, 有d 人係old boy old girl 又或者
係有20/25分自行搞掂, 講到尾都有back up.
如果係n 無人仕, 要認真考慮下.
如果你有龍校offer唔要, 升小又考番呢堆學校就比較無謂.

最簡單係諗龍小間學校係咪你杯茶,係咪滿足.

樓主個問題仲要考慮埋大細B ,所以要再諗多層.

我自己就未聽過11月細b, 可以考到好多小一offer . LH 係咪可教到佢咁勁可以出公
海應付, 我唔敢肯定.

pollywcw 發表於 21-1-5 23:37
我當年都係LH PN 轉龍校, 無後悔決定正確.
不過我見有唔同人support LH 同 MS.
上年去做囝囝學校 mock interview 的家長義工,見到隔離班有個11月細b女,令人大開眼界,答題快而準,有自信,樂於同陌生人溝涌,勇於嘗試,最殺食係佢有細B 年紀的童真,簡直令人一見愛上,最後係满手 offer 情況下揀了佐敦女神校。細B 要成功係有機會,只是機率偏低,家庭在背後的付出亦不可估計。