用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育教師協會的資優課程 / 活動 ...
go

香港資優教育教師協會的資優課程 / 活動 [複製鏈接]

請問有沒有人報過香港資優教育教師協會的資

優課程 / ?請分享吓,  唔該!

2    1    1    0

我仔仔參加過佢哋啲數學比賽,就話佢哋啲數比較食腦而唔係死做數,我仔仔比較鍾意呢種
第一次cm希望幫到你

請問佢哋D資優數同奧數有乜唔同?唔該!

回覆樓主:

學校帶阿B參加過朗誦和作文比賽,我兩次都有跟去,有個waiting room比家長坐。見到好多名校細路著校服去參加,感覺d比賽水平都幾有水準。

adio 發表於 20-4-14 01:00
我仔仔參加過佢哋啲數學比賽,就話佢哋啲數比較食腦而唔係死做數,我仔仔比較鍾意呢種
第一次cm希望幫到你 ...
謝謝你分享! 請問你仔仔之前有冇玩過奥數?如果有,佢話有乜分別?

他們的比賽是跨地區的,上次我小朋友參加了澳門的數學比賽,由香港老師帶他們過去,我小朋友話D題目幾挑戰性

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔參加過佢地第一屆同第二屆嘅數學比賽,當時主題係創意解難,而唔係奧數,我唔知兩者分別係咩,玩咗兩年就無玩,因為初期安排好亂,參加人數少,第一屆分冠亞季軍,第二年就金銀銅獎分豬肉,我唔清楚之後發展,只係等嘅時間太長,問題答案玩創意,好似無標準咁,覺得無太大代表性

FYI,我仔無受過奧數訓練,第一屆攞到亞軍,所以幾肯定"當時"唔係考奧數
恐龍家

回覆 auntykw 的帖子

據我所知奧數就係同類型、同性質的數學題要反覆操練去比賽。
而資優數我覺得就應該係比較著重創意、解難能力、高階思維、邏輯、推理、數感,把學過的數學已有知識應用出來,D數學會比較融入生活

仔仔曾經參加過佢哋喺西貢舉行的科學天文營,
整體安排(交通和膳食)都唔錯。仔仔話佢喺活動中
學到野。

小曳人 發表於 20-4-15 08:50
我仔參加過佢地第一屆同第二屆嘅數學比賽,當時主題係創意解難,而唔係奧數,我唔知兩者分別係咩,玩咗兩年 ...

謝謝你分享,你囝囝好叻喎!

最近我在網上睇咗段停課不停學資優數學堂嘅片https://www.facebook.com/ChinaMobileHK/videos/226281635278382/,佢都話有D題目唔止ㄧ個計法,覺得幾得意,所以先留意到呢個會。

我比個女激死呀,成日話學校D嘢悶,但佢又好鍾意數學,我想揾D好玩嘅嘢比佢

唔知有冇其他家長都有同感呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

auntykw 發表於 20-4-15 12:50
謝謝你分享,你囝囝好叻喎! 最近我在網上睇咗段停課不停學資優數學堂嘅片https://www.facebook.com/ChinaMo ...
幾大?
如果佢興趣廣,可以試試 d free online course
我仔上緊Harvard 嘅free online course... 朋友話MIT 都有

恐龍家

小曳人 發表於 20-4-15 13:03
幾大?
如果佢興趣廣,可以試試 d free online course
我仔上緊Harvard 嘅free online course... 朋友話MIT ...

can.share the search words or link ma? thank you very much

小曳人 發表於 20-4-15 13:03
幾大?
我仔上緊Harvard 嘅free online course... 朋友話MIT ...
謝謝分享! 呀女讀F2, 興趣都廣,尤其是科學, 我search吓以上嘅online course 先

醒目開學勳章 貢獻勳章

mamaokasan 發表於 20-4-15 23:49
can.share the search words or link ma? thank you very much

https://online-learning.harvard.edu/catalog?keywords=&paid%5B1%5D=1&max_price=&start_date_range%5Bmin%5D%5Bdate%5D=&start_date_range%5Bmax%5D%5Bdate%5D=

廣告
  • search for free online course by MIT harvard

恐龍家

我阿女好喜歡參加香港資優教育教師協會舉辦嘅活動,佢哋有好多不同嘅比賽,有不同嘅範疇,
比到小朋友好多發揮創意嘅空間!
阿女話佢地嘅數學比賽好好玩,好有趣,
次次都主動話要參加!
而家個個老師都好有Heart!
希望日後有更多活動!值得推薦!

小曳人 發表於 20-4-15 08:50
我仔參加過佢地第一屆同第二屆嘅數學比賽,當時主題係創意解難,而唔係奧數,我唔知兩者分別係咩,玩咗兩年 ...
我同你處境差唔多, 又係玩咗頭兩年, 之後覺得佢哋好似搞得太濫, 所以冇再玩. 我咁啱都係覺得佢哋辦嘅第一個比賽最難最有heart, 嗰次是在中大搞的.

真奇怪, 這topic有好多新會員入內討論同讚好...

醒目開學勳章 貢獻勳章

setom 發表於 20-4-16 23:06
我同你處境差唔多, 又係玩咗頭兩年, 之後覺得佢哋好似搞得太濫, 所以冇再玩. 我咁啱都係覺得佢哋辦嘅第一個 ...真奇怪, 這topic有好多新會員入內討論同讚好...
又係喎~
第一次响中大真係OK架,到响TKOGSS嗰次,要等結果....又分豬肉,我連等都唔願...
無第3次!

講開,我記得去過一次响TKOGSS搞嘅分子料理,整雪糕,呢個唔錯!嗰時位女校長好鍾意出風頭,依家調走咗lu...
恐龍家

小曳人 發表於 20-4-17 10:47
又係喎~
第一次响中大真係OK架,到响TKOGSS嗰次,要等結果....又分豬肉,我連等都唔願...
無第3次!
分子料理整雪糕又幾特别喎,留意吓仲有冇得玩先 希望疫情早D過去, 有番正常嘅暑假活動。

我留意到呢個會有資優STEM 暑期精研計劃(GSSP) , https://www.facebook.com/723952690982860/posts/3179724945405610/,好似唔錯,跟大家分享.

auntykw 發表於 20-5-22 14:50
我留意到呢個會有資優STEM 暑期精研計劃(GSSP) , https://www.facebook.com/723952690982860/posts/3179724 ...
我見到這個還有亞洲版,有D吸引, https://drive.google.com/file/d/1PN7mbuyHz2lsDa_0jmjXyM6pFTh9ht4C/view?fbclid=IwAR1_pAq1BXpf9l8dDUQGbcfQ231t2qgEN63rNLLRy_kf63DwN8WvEzf2nFk
‹ 上一主題|下一主題