用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊度補習Biology
go

邊度補習Biology

邊度補習Biology 好 ? 我小朋友中四 比較弱Biology ,吾識點溫習, 請各位指教 謝謝 !

回覆樓主:

恐龍書會有用,不過其實textbook幫到最多,主要靠勤力同肯背野,要清concept可做ce mc或者自己買練習,至於補習是否有用因人而異
(利申Bio由唔合格到全校前三,無補過習

你個女, 是名校
出卷癲

你補習,根本唔夠應付

習可以補,  一個個補習老師 去試

我建議可以考慮ANDY TSE先

https://www.beacon.com.hk/tutors/andytse/

試一個月, 唔得就轉其他老師, 一個個試
上到手, 可以CUT 補習

BIO, 補習, 我覺得無乜用
最好, 試多一個學期, 自己讀

急才直接找

急= 被DROP BIO 科風險

建議, BIO  4- 8套BIO 書去用

1套BIO恐龍 書如BOOK 1,2,3,4 (ELECTIVE 5,6 )

恐龍另出MC, 同長題, 再另外買

恐龍, 如果只睇書不夠, 要買長題

仲有REVISION GUIDE,

如中四, 可以買返,相關TOPICS, 但3,4個出版社先

不用一次過買十幾 , 二十本, 有機會無心機睇

PAST PAPERS 要做

其實form 4 bio最主要都係識organise 要背既野同埋背得夠仔細,答題技巧都佔左好大部份,但佢始終form 4,操by topic既past paper就ok啦,睇吓恐龍書真係有用架。

Kellylo00 發表於 20-5-2 02:29
其實form 4 bio最主要都係識organise 要背既野同埋背得夠仔細,答題技巧都佔左好大部份,但佢始終form 4,操 ...

什麼是恐龍書?

eatmonmon 發表於 20-5-5 11:38
什麼是恐龍書?

Bio參考書,封面是隻恐龍。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 hehehaha2017 的帖子

校工叔叔, 好耐無見呀 ! 好多謝你保貴分享, 我明白了,  大家加油吧 !!雖然囡學校問題多多, 但我們作為家長鼓勵小朋友試下吾同方法, 學下解難,吾好易放棄

醒目開學勳章

亞女升中六,可以用邊套幫到,請各位 姐妹 指教

Kellylo00 發表於 20-5-2 02:29
其實form 4 bio最主要都係識organise 要背既野同埋背得夠仔細,答題技巧都佔左好大部份,但佢始終form 4,操 ...

即係按topic做分類的pass paper嗎?我以為只有按年份分的,請問在哪裡買?