用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 比人話儍
go

比人話儍

小朋友巳5歲,自閉加有限智能,今日比小朋友出去跑下,有個小朋友同我仔話玩,但聽到小朋友話我仔儍,話佢唔識講嘢,我仔不是唔識講嘢,只是有時九唔搭八,我知道應該不要介懷,但心中仍不喜歡,講真邊個喜歡自己個仔比人話儍?
好擔心升小學返主流學校

mo515 發表於 20-4-13 22:06
小朋友巳5歲,自閉加有限智能,今日比小朋友出去跑下,有個小朋友同我仔話玩,但聽到小朋友話我仔儍,話佢 ...

其實人哋講咩真係控制唔到,唯有係教自己小朋友唔好介懷人哋講嘢嘢,免得自己唔開心,教佢每個人總有嘢叻同唔叻。我哋做家長嘅最重要嘅係安撫自己小朋友嘅感受

opclk99    發表於 20-6-18 20:11

明白媽媽嗰種心痛,我自己都有一個三歲嘅自閉 發展遲緩小朋友,(依家都未有乜嘢單字識講)都預咗之後佢成長條路,都會好難行,會有機會被歧視、同白眼。作為媽媽,我哋一定要堅強啲,唔好俾其他人/小朋友嘅說話影響,要多啲為我哋小朋友打氣,鼓勵佢。亦都唔好同其他小朋友比較,小朋友每日都有進步,能開心,健康成長就夠啦。

glamourstar 發表於 20-4-14 02:57
明白媽媽嗰種心痛,我自己都有一個三歲嘅自閉 發展遲緩小朋友,(依家都未有乜嘢單字識講)都預咗之後佢成 ...

我都明白,其實現在E 位又接近停晒,自己同佢做訓練,都覺得佢進步咗,我成日逼佢做訓練,我知道佢好辛苦,特別是言語治療,可能他講嘢唔叻,每次做佢都有少少抗拒

mo515 發表於 20-4-13 22:06
小朋友巳5歲,自閉加有限智能,今日比小朋友出去跑下,有個小朋友同我仔話玩,但聽到小朋友話我仔儍,話佢 ...

我仔都係自閉加有限智能,宜家主流小學4年級,首先自己要豁出去接受阿仔成績排到可能最後,科科不合格,要自己接受求學不是求分數,明白阿仔返學目的為咩?我本人希望阿仔返學可以學習與人相處及溝通,自理能力,尼啲係我哋教唔到,學術分數差因為言語理解及表達差影響好大,加上教書又快又多,對我地小朋友來說未消化又有新野,所以大人小朋友都辛苦架,我都經歷過好多難受嘅野架,喊完同自己講唔好同人比,他每次有進步,什麼也值得架,你要升小一前跟他準備一下,例如學校要守規矩、服從老師指令,特別寫字要有心理準備係多同埋抄好手冊。

anniemiwow    發表於 20-4-21 12:56

回覆 mo515 的帖子

其實 就算正常小朋友都會比其他人蝦主流/特殊學校 亦一樣有惡人

最緊要係教識小朋友點保護好自己

opclk99    發表於 20-6-18 20:12