用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 精英班
樓主: richy
go

精英班 [複製鏈接]

asweetmom 發表於 20-4-18 10:40
放棄B1和B3,努力B2A~B2B,應該不難。尤其你還可以負擔直資的話,會有不錯的選擇。
...

依家間B2尾紅底直資我都無十足把握,做到B2a-b我就唔駛愁啦,直入聯中,仲駛乜咁煩,依家佢入唔入到B2成問題呀,今年pre-s1死硬,肯定B3創新高!

little_yolky 發表於 20-4-18 12:22
依家間B2尾紅底直資我都無十足把握,做到B2a-b我就唔駛愁啦,直入聯中,仲駛乜咁煩,依家佢入唔入到B2成問 ...

羅定邦考慮嗎?

回覆 little_yolky 的帖子

亞細乖,操行好,係咪入番直屬中學有機會呢? 我聽d家長朋友講,佢地話有d band1的中學,都會收d band2頭的直屬小學學生。唔同收外來生咁揀擇。

asweetmom 發表於 20-4-18 12:40
羅定邦考慮嗎?

這間學校校長及部分老師唔好。所以唔考慮了。

Jane1983 發表於 20-4-18 15:22

亞細乖,操行好,係咪入番直屬中學有機會呢? 我聽d家長朋友講,佢地話有d band ...

我哋B2聯中21個位,自行時只收B1或邊緣人,年年收得1-2個。小學部同家長講佢係B1,所以多咗B1邊緣人揀,所以睇我搏唔搏大抽獎,否則,自行揀間B2尾,就無得大抽獎了。

唔敢比意見,祝福亞細搵個好地方落腳。

Jane1983 發表於 20-4-18 17:47

唔敢比意見,祝福亞細搵個好地方落腳。

阿細好鍾意聯中,但並唔係非君不嫁,所以我考慮緊,可能自行揀間合適的。考慮中⋯⋯

可惜聯中要大抽獎,抽中機會率大不大?大都可以搏。聯中起碼校風不用擔心。

Jane1983 發表於 20-4-18 18:05

可惜聯中要大抽獎,抽中機會率大不大?大都可以搏。聯中起碼校風不用擔心。 ...

大呀,舊年有幾個唔中。但都要阿細做到B2至得。

咁就谷谷佢,谷到band 2尾,入聯中似乎係最好選擇。

Jane1983 發表於 20-4-18 18:32

咁就谷谷佢,谷到band 2尾,入聯中似乎係最好選擇。

如果今年照考pre-s1,真係唔知計幾多% B3好

其實你識操細路的,記得你會自己出卷比亞大做,不如你亦都咁樣幫亞細。band 3上band 2尾,有機會的。

Jane1983 發表於 20-4-18 21:27

其實你識操細路的,記得你會自己出卷比亞大做,不如你亦都咁樣幫亞細。band 3上 ...

阿大六年我出過三份咋。

阿細唔係阿大,佢懶,無耐性,一唔happy,就手有手做,靈魂出竅,根本浪費時間。講過既注意點,唔記入腦,所以補習都無用。佢係無學好既心!仲覺得自己好勤力。

Jane1983 發表於 20-4-18 21:27

其實你識操細路的,記得你會自己出卷比亞大做,不如你亦都咁樣幫亞細。band 3上 ...

而且最大問題係,今年咁,唔知個B3率有幾驚嚇!

同佢傾吓計,傾吓利害。佢係討人喜歡,重視身邊人感受的小朋友。呢種小朋友係願意為佢愛的人 go the extra mile,你講得佢明的。佢努力少少,可以去到佢鍾意的聯中,可以和同學仔一齊升學,有吸引力的。
band 3學校比較少人講,除非識人係果度讀,或者果度教,又或者係街坊,否則真係唔知真貌。

little_yolky 發表於 20-4-18 21:14
如果今年照考pre-s1,真係唔知計幾多% B3好

我記得小玉考完畢業識(當年),已經操Pre-S1,現在大圍放假,裝備好自己先係王道,加油呀細同媽媽!

IloveJJ 發表於 20-4-19 11:28
我哋學校都係咁,今次真係無眼睇
有d小學,依家日日網上派卷操小六學生,可能志在取多些B1位。

b3410 發表於 20-4-19 11:52
有d小學,依家日日網上派卷操小六學生,可能志在取多些B1位。

吓!咁好既?!

MrBeast 發表於 20-4-17 17:55
未算,仲有放棄班

慘!雖然第一眼笑左。
band幾學校會有放棄班?
斷估入得band1學校底子不至太差, 唔會有放棄班掛。
‹ 上一主題|下一主題