用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 GSIS vs CIS
樓主: Mintchocs
go

[其他] GSIS vs CIS

Jane1983 發表於 20-4-13 21:38
仲有幾個方面可以考慮:
1. 外語 - 重唔重視?Gsis學德文。有人覺得德文ok容易,去歐洲升學有用。有人覺得 ...

呢2間都有得揀French 嗎?

回覆 小加子 的帖子

都有。G校國際stream,英文係1st language,德文係必然2nd language。如果第三語文揀法文,就在學校就無中文exposure了。C校係bilingual,第三語文可選法文或西班牙文。

回覆樓主:

Another point to consider is CIS is all IB school and won’t do IGCSE, but GSIS will do IGCSE and the curriculum is somewhat closer to British national curriculum with some IB features, and IBDP for the last 2 years.
There are pros and cons for both systems.

Jane1983 發表於 20-5-14 11:42
回覆 小加子 的帖子

都有。G校國際stream,英文係1st language,德文係必然2nd language。如果第三語文揀 ...

如果想插班G6/7呢兩間應該要如何準備?GSIS學術方面要求會去到咩程度?小孩現在local 一綫英文直資大約是b1b 生,有參加一體一藝校隊,有咩可以令佢portfolio stand out more?

回覆 小加子 的帖子

實力做卷。
除非有錢買債卷,或者有兄姐priority,否則咩體藝都係假。

Jane1983 發表於 20-5-15 12:11
回覆 小加子 的帖子

實力做卷。

是做中英數3份卷?卷的程度同same grade 嘅local school學術 會高d嗎?方間有冇專幫考插班的training course 可以上?

另外這2間是有報便有得interview 還是有空位才跟報名次序call人in呢?

回覆 小加子 的帖子

兩間都係Year 7有mass intake。G校考英文和數學卷,無面試。C校考中英數卷,加英文和普通話面試。
深唔深好難講,考到就易,唔得就難。

回覆 小加子 的帖子

C校係報得就一定有得坐低考。
G校講就話睇吓人數先決定,你驚可以早一兩年報定,但據呢幾年了解,都係早一年都有位考。

Jane1983 發表於 20-5-15 12:49
回覆 小加子 的帖子

C校係報得就一定有得坐低考。

Thanks