用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS收生標準?
go

DGS收生標準?   [複製鏈接]

DGS比其他學校早開始安排一面, 二面, 大家都知當時是未有教育局提供呈分次第, 大家也理解DGS是有一套評分標準.  
朋友問了一條問題, SPCC最後也會睇呈分次第, 整個DGS收生程序真的完全不參考呈分次第嗎?  連CALL WAITING也不會參加呈分次第?  那麼對於報考DGS的囡囡來說, 小四成績其實是否比小6更重要呢?
請問有無家長可分享下見解?   謝謝!

7    0    0    0

直資係可以好早拎到RANK ORDER(個次只有小五),到3月個次就有埋呈1+呈2

tautaub 發表於 20-4-13 16:23
DGS比其他學校早開始安排一面, 二面, 大家都知當時是未有教育局提供呈分次第, 大家也理解DGS是有一套評分標 ...

會睇小五下學期,小六上學期成績表。
成績重要,但我個人覺得面試、技能都佔好重要

02413124 發表於 20-4-13 16:37
直資係可以好早拎到RANK ORDER(個次只有小五),到3月個次就有埋呈1+呈2

教育局只會提供一次呈分排位,係二月尾三月初~~~

回覆 02413124 的帖子

但DGS無咩提過他們是否會參考呢2批次第..

回覆 mcl203 的帖子

我一直都咁以為,但今年係一位在直資負責收生的老師親口同我講原來可以有2次,官津就得一次.終於解開左HYS,DGS點解可以咁早收.不過當然我冇辦法証明你睇,又係信不信由你.

happybebebe 發表於 20-4-13 16:42
會睇小五下學期,小六上學期成績表。
成績重要,但我個人覺得面試、技能都佔好重要

DGS唔係強制性要追交小六成績表的~~~

回樓主:成績就係成績,基本上P4/5/6可供參考性分別不大,呈分試都係其中嘅成績評估~~~

回覆 happybebebe 的帖子

DGS係要交埋小4成績表, 到出2ND IN名單時, 好多學校仍未出小六第一次考試成績表呢...
朋友囡今年小四, 但今年這情況, 她擔心以這份成績表, 連交DGS的50蚊既機會也沒有..

回覆 tautaub 的帖子

第一階段申請程序,校方會根據以下範疇作甄選準則:

• 學業成績及操行(25%)
  • <---咁RO都可以當係學業成績

02413124 發表於 20-4-13 16:49

我一直都咁以為,但今年係一位在直資負責收生的老師親口同我講原來可以有2次,官津就得 ...

DGS係有求家長提供STRN No.,亦會提家長佢會去取,我非常懷疑佢哋可以係EDB咁高效率下可以取到排位囉。當然,EDB唔排除對直資非常寬鬆,有問必覆,但,SPCC/SPCS又係3月先面試嘅~~~

唔好忘記,OS 都好早出OFFER,點比較各校級一叻D理論上呈二1月交,3月都有,呈一係7月交分,即9月尾點都有.3月先面好處係可以睇晒呈1+2,,太早只有呈一

02413124 發表於 20-4-13 16:58

唔好忘記,OS 都好早出OFFER,點比較各校級一叻D理論上呈二1月交,3月都有,呈一係7月交分 ...

SPCC OS係有學校推薦嘅,仲使Rank Order?~~~

已有呈一RO,可以早啲安排面試,一樣可以三月中至尾先出offer~~~

全港咁多級一,如果面試分數差唔多,又或得番幾個位,我相信只係睇香港區個十幾間小學既級一要簡幾個出黎都唔易

02413124 發表於 20-4-13 17:08

全港咁多級一,如果面試分數差唔多,又或得番幾個位,我相信只係睇香港區個十幾間小學既 ...

收漏咗咪下轉囉~~~

不過,我估啫,學校有個自己嘅Database嘛~~~

咁有未又睇下LAW

02413124 發表於 20-4-13 17:16

咁有未又睇下LAW

你指SPCC/DGS先?我一路無否定SPCC係好睇RO,只係OS有無咁啫!

樓主問DGS,我估,DGS出offer前就未必有咁啫,佢哋都唔係只睇成績先後做決定!

我以前以為只得3月個次就覺得冇,但自從知道可以咁早拎多次,我覺作為學校NO COST,佢有拎會參考下又唔出奇.因為我知有D學校收左入黎會用RO 比較3年校內名次,自己做左個DB後,就知有D RO入面既學校唔可信(靠操PRE S1),邊D既學校RO一般,但入到黎唔錯,所以RO有佢既可用性.
甚至有直資會拎到2次RO,可以睇到呈一同呈一+呈二2個分,可以用不同WEIGHTING計

02413124 發表於 20-4-13 17:28

我以前以為只得3月個次就覺得冇,但自從知道可以咁早拎多次,我覺作為學校NO COST,佢有 ...

我唔否定EDB咁好招呼㗎,只係,望埋其他又唔似囉~~~

只講DGS,係唔似囉,佢都唔係排位先決~~~

有睇唔等於係佔最重,DGS一定係睇面試先決不過口講無憑,你當我發UP風啦
因當事人都係口講

02413124 發表於 20-4-13 17:33

有睇唔等於係佔最重,DGS一定係睇面試先決不過口講無憑,你當我發UP風啦

我又講多少少觀察返黎嘅料,當年,我校成績前列學生,係申請表都無份,另一非常前列嘅學生,二面後出局,後補都無。反為,未及呢兩位同學嘅朋友仔順順利利,呢個場景,並非只係出於某一年~~~

我講咗咁耐,都係講時間,可唔可以夠時間取到份RO去決定~~~

‹ 上一主題|下一主題