用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 實體書 vs kindle
go

實體書 vs kindle  

背景:
我自己加2女一向習慣睇實體書,亦日日買份報紙,的女會攤開睇,少開電視。 但大女10 歲剛發現有100 度近視, 我絕對希望可以拖慢或不要大增長。屋企地方亦有限。

大女呢輪想睇Harry porter , 我話好,買住一本先,睇完一本再買(因為我覺得對佢可能深左的)但我老公話一次過買一套。冇位放啊,所以我想不如買kindle 咪可以慳的位,但又怕近視加深。

請大家比的意見我買近實體書定kindle . 其次亦可以比一的其他意見我(可能我末想到) 謝謝。

janiceau88 發表於 20-4-13 12:46
背景:
我自己加2女一向習慣睇實體書,亦日日買份報紙,的女會攤開睇,少開電視。 但大女10 歲剛發現有100  ...

點解個個老公都係咁!

我阿女又係,我買咗第一集HP kindle版俾佢,老公「靜雞雞」買套box set俾佢!!

有kindle既書就買kindle,唔係一千尺屋都唔夠放。

背景:
我自己加2女一向習慣睇實體書,亦日日買份報紙,的女會攤開睇,少開電視。 但大女10 歲剛發現有100  ...

仲有,kindle唔係手機,唔會近視加深。

little_yolky 發表於 20-4-13 13:59
點解個個老公都係咁!

我阿女又係,我買咗第一集HP kindle版俾佢,老公「靜雞雞」買套box set俾佢!!:he ...

其實我自己都喜歡實體書多的,好明白攞上手的實在感,但耐何屋企冇位咋

janiceau88 發表於 20-4-13 14:07
其實我自己都喜歡實體書多的,好明白攞上手的實在感,但耐何屋企冇位咋
...

係囉!連條走廊都安咗書架了!

回覆樓主:

回覆樓主:

仲有係Kindle可以隨時買,疫症呢段期間用Kindle買書,著實覺得方便,除咗快,仲唔洗抹。

多謝大家的意見。但爸爸一聽到個女講多次*悶*字,已經飛咗去買左套返黎啦。
我會再次研究下kindle , 希望下次再買小説之前作決定。

背景:
個人愚見,近視影響:手機平板 > kindle > 實體書。不過kindle 的確是方便d,尤其疫情之下

little_yolky 發表於 20-4-13 13:59
點解個個老公都係咁!

我阿女又係,我買咗第一集HP kindle版俾佢,老公「靜雞雞」買套box set俾佢!!:he ...
set 應該平d我估

janiceau88 發表於 20-4-13 18:27
多謝大家的意見。但爸爸一聽到個女講多次*悶*字,已經飛咗去買左套返黎啦。
我會再次研究下kindle , 希望下 ...
悶仲買set 返來?你見右邊那幾本咁厚見到都唔開胃。
利申,已放棄了hp,但至少部kindle 在疫情下尤paper weight 變返paper white

MrBeast 發表於 20-4-13 20:04
set 應該平d我估

係問點解個個老公都要買實體書唔買電子書,搞到間屋七國咁亂

MrBeast 發表於 20-4-13 20:09
利申,已放棄了hp,但至少部kindle 在疫情下尤paper we ...

點解?阿大疫情下仲係睇緊實體書喔,paper white still a paper weight!

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-13 20:09
利申,已放棄了hp,但至少部kindle 在疫情下尤paper we ...
恭喜晒!

MrBeast    發表於 20-4-14 08:25

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-4-13 22:19
點解?阿大疫情下仲係睇緊實體書喔,paper white still a paper weight!
我個小3開始已經冇乜買實體書,中文書除外

bobbob 發表於 20-4-13 22:28
我個小3開始已經冇乜買實體書,中文書除外

咪係囉,又環保、又慳位、又平D,真係唔知佢諗乜既!

little_yolky 發表於 20-4-13 22:19

咁介紹啲香港難揾實體書嘅書比佢,自然就用Kindle ,仔睇gone series都係睇Kindle.呢段時間我亦無喺海外網購,無謂得個等字,而且Kindle最大好處係快,㩒個掣就得

S-Kwok 發表於 20-4-13 23:39

咁介紹啲香港難揾實體書嘅書比佢,自然就用Kindle   ...

佢咪就係有C6響背後無限加持囉佢開句聲就得架啦,C6就可以網購俾佢

以前BB時,買過一隻Jack & Jill既女仔俾佢,隔咗幾年,阿女話要幫佢搵返個男朋友Jack,但都唔興停咗產,C6就天涯海角響澳洲網站搵到俾佢

最近買好多ebook, kindle 版面太細,想買部大D既!
中文書都係網站訂

little_yolky 發表於 20-4-13 22:17
係問點解個個老公都要買實體書唔買電子書,搞到間屋七國咁亂
物以hon為貴,d細路好得意,有好多本放在眼前反而唔睇