用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 實體書 vs kindle
樓主: janiceau88
go

實體書 vs kindle   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-21 10:43
原來真係咁好睇架?

我仲成日懷疑我仔係睇開唔想唔完成,所以先睇埋落去。
真係唔奇,當年阿仔都係2個禮拜鋤晒成套書,連啲我覺得幾悶嘅集數都一氣過睇晒

sarahdad 發表於 20-4-20 21:08
剛問完女兒, 女兒的答案很出奇, 因為HP7在床邊, 就手, 懶得去換新書看。
原來如此。印象中當年作者寫到d人物死哂要同fans say sorry,所以有些好奇,不過我知有些人是喜歡同一本書或片看幾次

Kindle 真係好。我部kindle paperwhite 2 出嗰時買,到而家幾年從未壞過

b3410 發表於 20-4-18 15:00
我記得小學初初睇阿爸推薦的三俠五義之類的書,隔離鄰居姐姐見到,話果D武功太不值一提,要睇梁羽生的書。 ...

所以你明唔明點解要孟母三遷?你係咪細個一直無搬過?

MrBeast 發表於 20-4-20 17:36
compare to order of the pheonix, sure.
通常我小朋友唔想看某些書的excuse 通常是:咁厚、字咁細粒⋯⋯

你小朋友D理由好似阿細⋯⋯咁阿細鍾意睇漫畫大英百科、康軒雜誌⋯⋯呢D,咁你接唔接受?

little_yolky 發表於 20-4-23 12:30
你小朋友D理由好似阿細⋯⋯咁阿細鍾意睇漫畫大英百科、康軒雜誌⋯⋯呢D,咁你接唔接受?
...
漫畫曾經struggle 過,今天的我覺得只要有看其他類型的書,本身不是大問題,in fact多看picture books 可以擴闊幻想空間。的確小朋友大多捨難取易,有時亦要威迫利誘,層幾何時,我要求一本漫畫後要看一本文字書

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-21 10:07
HP真有吸引力,讓人看完1-7嗎?我常常懷疑
HP 算係幾好睇. 小朋友會幾容易融入個故事背景, 因為都係講學校有關的事.

MrBeast 發表於 20-4-15 09:57
小一都有人睇hp, 唔好當係norm 就得

我朋友個仔真係小一看緊Harry Potter, 佢話佢好多同學仔都睇緊,不過佢地係讀國際學校。

annie133 發表於 20-4-27 07:33
我朋友個仔真係小一看緊Harry Potter, 佢話佢好多同學仔都睇緊,不過佢地係讀國際學校。
...
我覺得同peer group 和父母培養有關多一些,小一看到的可喜可賀,未看到亦無需太緊張

只是好奇,P1讀HP。他們會覺得其他書太無聊嗎?他們大一點的時候會重讀?

Kindle 或電子書有一個好處係實體書冇, 就係可以查字典, 依家仲可以買埋Audiobook, 令我由一個唔鍾意睇書嘅人, 變成一個鍾意睇書嘅.

HP 的內容好多dark side, 死亡、復仇、吸走靈魂的dementors, 我唔明點解初小、甚至小一小朋友會明白?同埋家長會否俾啲指導?否則唔怕佢哋太早接觸呢啲題材?

醒目開學勳章

Deutsche 發表於 20-5-5 18:38
HP 的內容好多dark side, 死亡、復仇、吸走靈魂的dementors, 我唔明點解初小、甚至小一小朋友會明白?同埋 ...
我唔係好記得每一本的故事, 不過應是由Goblet of Fire 開始就每本都有人死, 所以我一直無鼓勵小朋友睇. 但係有一日同小兒傾開, 佢竟然一早睇完我KINDLE 內的Harry Potter 中文版, 仲要無覺得內容駭人. 我相信明唔明, 理唔理解內容, 是因人而異.

Deutsche 發表於 20-5-5 18:38
HP 的內容好多dark side, 死亡、復仇、吸走靈魂的dementors, 我唔明點解初小、甚至小一小朋友會明白?同埋 ...

我女就係小一睇,因為她看了一個Harry Potter展覽,好奇便看,第一本都好D,第二三本就愈睇愈驚,又廁所有鬼,又dementors吸晒人的靈魂,父母又比人害死而家仲要來殺佢,我女睇完好驚,晚上疑神疑鬼,可能她特別細膽,我叫佢不要再看收起了。
我知總有些小朋友冇問題,不過真係唔睇人人啱。

964000 發表於 20-5-8 16:01
我女就係小一睇,因為她看了一個Harry Potter展覽,好奇便看,第一本都好D,第二三本就愈睇愈驚,又廁所有 ...

我小朋友細個第一次睇時都係咁驚,但到升小二暑假又無端端翻睇,睇到入曬迷
有時小朋友角度真係估佢唔到

babieblue 發表於 20-5-9 00:01
我小朋友細個第一次睇時都係咁驚,但到升小二暑假又無端端翻睇,睇到入曬迷
有時小朋友角度真係估佢唔到
...

小朋友真的unpredictable, 我女突然又攞翻起本書,繼續看之前話驚而不敢看的結局,看完現在又說好看冇話驚了,想繼續看下一本,真巧她現在正是快升小二的暑假,就突然變了。
‹ 上一主題|下一主題