用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 實體書 vs kindle
樓主: janiceau88
go

實體書 vs kindle  

MrBeast 發表於 20-4-15 13:19
我s4看了幾頁就放棄了,實在慚愧

真係悶呀!

little_yolky 發表於 20-4-15 12:39
呢個都係我鼓勵佢地睇kindle既理由之一。
me3, 仲有之前S君提過的vocab builder,不過暫時仲未用

MrBeast 發表於 20-4-15 13:40
me3, 仲有之前S君提過的vocab builder,不過暫時仲未用

呢個仲未識用。我真係IT盲

MrBeast 發表於 20-4-15 13:32
呢d都是社會大學的一科,有次有本書借出左幾個星期我叫小朋友攞番,從不同同學朋友的behaviour,引導一下閲 ...

你唔好咁講呀,有D一套既書,整污糟咗一本,買唔返㗎!

little_yolky 發表於 20-4-15 13:44
你唔好咁講呀,有D一套既書,整污糟咗一本,買唔返㗎!
借得出去的就預有損傷㗎喇,珍藏就唔好借,我單身時都好緊張身邊的物件,有左細路,見識到他們的破壞力,已經成左佛

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-15 14:07
借得出去的就預有損傷㗎喇,珍藏就唔好借,我單身時都好緊張身邊的物件,有左細路,見識到他們的破壞力,已 ...
基本上借得出去嘅嘢預咗無回頭,所以我極少借嘢俾人,尤其錢銀

我女試過將我珍藏一套60本已絶版兒童文學故事嘅其中一本借咗比同學,同學唔見咗,我女請佢再搵吓,同學就晦氣話都話唔見咗,追佢都冇用...我傷心咗幾個月,好彩咁啱有人放二手...之後我同女講明借書比人要我同意

閱讀媽 發表於 20-4-15 18:17
我女試過將我珍藏一套60本已絶版兒童文學故事嘅其中一本借咗比同學,同學唔見咗,我女請佢再搵吓,同學就晦 ...

點解唔搵佢阿媽問?俾我一定氣死!

我都掙扎過好唔好搵佢亞媽...最後都係算

回覆樓主:

我在疫症期間,也買了Kindle俾個仔。主因都係就算有錢不停放血,屋企都無位放咁多書。同時,也希望引個仔多睇中文書;所以,目前是英文書「黑白」e book, 中文書彩頁實體;這個月彩中英文書時間嘅比例平衡返好多。

這是一個意外收穫。

我盡量慳位用kindle,但仔都係鍾意實體,我多數第一集實體,引佢入左黎,就俾kindle version

little_yolky 發表於 20-4-13 14:00
仲有,kindle唔係手機,唔會近視加深。
近視加深最大原因是看東西的距離,kindle也有可能的。

2jkidsfather 發表於 20-4-17 22:11
近視加深最大原因是看東西的距離,kindle也有可能的。

睇手機乜距離都係死。

MrBeast 發表於 20-4-15 13:19
我s4看了幾頁就放棄了,實在慚愧
我記得小學初初睇阿爸推薦的三俠五義之類的書,隔離鄰居姐姐見到,話果D武功太不值一提,要睇梁羽生的書。咁就開始睇冰川天女傳,覺得好神奇。之後鄰居姐姐話梁羽生寫的唔算好,金庸先至最正。結果就開始睇金庸,驚為天人!
睇書可能都係朋輩影響多D。

MrBeast 發表於 20-4-13 20:09
悶仲買set 返來?你見右邊那幾本咁厚見到都唔開胃。
利申,已放棄了hp,但至少部kindle 在疫情下尤paper we ...

其實HP1及HP2很薄, 字又大, 女兒重看HP1及HP2時基本是一天可以看一本. 最重要的是小朋友興趣。HP7是我女兒重看最多的一本, 重看超過5次。HP的書有些雖厚, 但進口書的紙質很輕, 拿起手不會覺重, 女兒最近偏愛看實體書.

sarahdad 發表於 20-4-20 17:05
其實HP1及HP2很薄, 字又大, 女兒重看HP1及HP2時基本是一天可以看一本. 最重要的是小朋友興趣。HP7是我女兒 ...
compare to order of the pheonix, sure.
通常我小朋友唔想看某些書的excuse 通常是:咁厚、字咁細粒⋯⋯

同意最重要是興趣,如看片一樣,我中意未必=其他人中意

sarahdad 發表於 20-4-20 17:05
其實HP1及HP2很薄, 字又大, 女兒重看HP1及HP2時基本是一天可以看一本. 最重要的是小朋友興趣。HP7是我女兒 ...
ps, 好奇一問你女兒喜歡hp7 什麼而令她看5次呢?

MrBeast 發表於 20-4-20 17:37
ps, 好奇一問你女兒喜歡hp7 什麼而令她看5次呢?
剛問完女兒, 女兒的答案很出奇, 因為HP7在床邊, 就手, 懶得去換新書看。

IloveJJ 發表於 20-4-21 10:07
HP真有吸引力,讓人看完1-7嗎?我常常懷疑

各人喜好有所不同嘛, 有人喜歡睇故事,有人喜歡睇資料性嘅書。有人喜歡睇歷史故事,有人喜歡睇魔法故事。
我仔都睇晒咁多集,書+戲,做report都係HP ,而且做得出色,可能因為鍾意。

可以讓咁多小朋友睇,佢嘅魔力不可睇少