用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Lh VS SPK
樓主: bibilove116
go

Lh VS SPK   [複製鏈接]

St. Paul convent 小學成42 人一班
一個net teacher 都冇

pug902 發表於 20-5-2 19:13

中小學都有3-5個net,另外老師好俾心機細執學生英文,所以paul con英文好出眾

hariet909 發表於 20-5-2 23:10
無net teacher,但老師好俾心機細執學生英文,所以paul con英文好出眾

加上好多去minimind 上英文堂
所以佢地英文吾差

回覆樓主:

miniminds是否教得很好?

patsm 發表於 20-5-3 00:57
miniminds是否教得很好?

Minimind 教writing 一流
價錢仲要吾平

Foundation in Writing (P1 to P2), $720/lesson (90 min) Max: K3 (6 students) / P1 to P2 (5 students)

bibilove116 發表於 20-4-13 12:15
女兒在讀LH PN 會升普英班,Lh上學開心愉快的。
女兒性格活潑開朗,好勝心強 ,喜歡尋求答案, 說話不停,  ...

Spk 吾會比你有太多創意
傳統修女學校,要求小朋友守規矩為主

pug902 發表於 20-5-2 19:13

42人一班其實不理想。

但縱使無net, 佢哋啲英文真係比有net 的學校仲好。這不是單外補可做到。

paul con有net啦,可以去睇下學校網頁,班相有幾個外國人老師。

hariet909 發表於 20-5-3 20:40
paul con有net啦,可以去睇下學校網頁,班相有幾個外國人老師。

中學是有net 的
小學仲未有net

路人甲都忍唔住出聲,pug902我見你5分鐘內係咁頂幾個spk post,突然爆出又話自己係用家,跟住係咁講負面野想d人唔好讀佢,你同spk咩事咁大仇口?還是...?

呼籲各位,KD 內容唔好盡信,好多人懷住目的唱衰某d學校,有可能最近學校註冊,自己waiting緊唔想人地讀佢,又或者有其他目的。

網上嘅野唔好亂吸收,都係自己睇大數據最實際。好多人無數據自己喺度亂嗡,無謂比d亂嗡嘅人影響自己判斷。講完。

pug902 發表於 20-5-3 21:04
中學是有net 的
小學仲未有net

ohalotus 發表於 20-5-3 21:05
路人甲都忍唔住出聲,pug902我見你5分鐘內係咁頂幾個spk post,突然爆出又話自己係用家,跟住係咁講負面野 ...

有個朋友,佢個囡之前 係讀SPK  ,之前一直曬命話佢個囡讀SPK ,帶上名校光環,但到k3 收到waiting offer,至此之後,就一直同所有朋友講學校點差點差,差到極點,不過佢最後收到call,上返小學部,又即刻再次周圍同人講自己嗰囡讀SPC ,

Poyau    發表於 20-5-15 07:41

storymum 發表於 20-5-9 14:26
有個朋友,佢個囡之前 係讀SPK  ,之前一直曬命話佢個囡讀SPK ,帶上名校光環,但到k3 收到waiting offer ...

正常都會答你SPK。比著係我都會。不過好老實,我識親讀paul con的人性格都自大同不理人感受。這是我跟朋友們一致認同。當然,我們都只是random sampling

DengCK 發表於 20-5-13 00:01
正常都會答你SPK。比著係我都會。不過好老實,我識親讀paul con的人性格都自大同不理人感受。這是我跟朋友 ...

大量SPK候補生等緊 call waiting,其實成績係家長及外補谷,吾好以為真係中六合彩好嘆。

我認識一位 convent old girls 係吾識同其他人溝通,佢好積極參與活動,鍵盤前對答如流但 face to face 時就好似另一個人。

回覆樓主:

俾個理由我揀LH放棄SPK??? 我就完全諗唔到。你L H喺公海考到同St.Paul Convent差唔多level嘅學校係少過10%!中SPK同中咗六合彩差唔多吧,唔好信人哋道聽塗說啦!有好多別有用心的。

chan123123 發表於 20-5-13 13:31
俾個理由我揀LH放棄SPK??? 我就完全諗唔到。你L H喺公海考到同St.Paul Convent差唔多level嘅學校係少過10% ...

最實際上Lh網頁,
睇返以前啲offer,
同paul con same level嘅少之又少

SPK for sure ... 考過直私就知有幾咁辛苦...有間小學係手....真係出去考成點都冇所謂

回覆樓主:

從來未聽過有人揀LH,唔要SPK。

每年spk call waiting都得小貓幾隻。

bibilove116 發表於 20-4-27 02:53
其實都幾鍾意蔡繼有新派學校, 但係繼續讀學之園都未必一定考到蔡繼有。但係都欣賞學之園, 其實今個學年只 ...

LH同SPK係兩間風格完全不同的學校,如果你buy LH果套,未必認同SPK,我有朋友由LH轉SPK, 坦言和LH截然不同,小朋友/家長都需要一段時間去適應,話雖如此,SPK係一間令家長十分自豪的學校,而且始終SPC係一間出名的學校,亦係靚龍,入SPK的目標其實好清晰,如果放棄SPK,你要想想將來會否後悔。
‹ 上一主題|下一主題