用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Lh VS SPK
樓主: bibilove116
go

Lh VS SPK   [複製鏈接]

nman0802 發表於 20-4-14 20:26
回覆 triceramum 的帖子

但係讀LH + 讀直私(如果考到) >  需要既銀彈都唔會少。而且要係公海同人爭小一,K ...

我小朋友讀LH無補過,都一樣考到好多學校呀

唔係個個要補,至少學校語境好,小朋友又專心,基本上唔洗補phonics普通話

但spk至少要phonics吧?另外我知考到直私嘅spk學生仲有上埋面試班

triceramum 發表於 20-4-14 21:24

我小朋友讀LH無補過,都一樣考到好多學校呀

請問你小朋友考到咩小學吖?

Lh n班同學唔係個個都考到學校,跟本好個人

bibilove116 發表於 20-4-15 01:06
請問你小朋友考到咩小學吖?

Sorry 我都係del返個list,唔想俾人起底
總之一線學校,得男拔唔中(spcc無考)

我識LH既n班同學家長,一樣有唔少人補幾樣,一對一上私補英文,額外上兩個面試班都有(LH本身已有),而家去邊間學校都多左家長狂谷

yee123480 發表於 20-4-15 01:11
我識LH既n班同學家長,一樣有唔少人補幾樣,一對一上私補英文,額外上兩個面試班都有(LH本身已有),而家去邊 ...

有需要,同學校已有語境但唔安心去補係兩回事
至少有小朋友係有語境學校已夠去考學校

都啱嘅,但係考唔考到真係睇小朋友,如果考唔到你之前又放棄左一間有八成機會直上嘅學校到時就會後悔

Triceramun我一按引用回覆就彈出,所以就咁回覆,thx

嗰陣時我哋家長都講話如果學之園有聯繫小學中學就好啦,咁我哋就一定會揀佢haha..可以煩少d

wg_ann 發表於 20-4-14 16:28
SPK,但最好預左一讀1X年,不要打算騎牛搵馬(外出考小),因為請假考小好容易被人發現有離心,而且程度真 ...

入得嘅都希望讀上去, 最驚唔知咩原因唔升唔到小一, 如果唔係出面考定, 到時唔收咁咪兩頭唔到岸?

bibilove116 發表於 20-4-15 03:13
入得嘅都希望讀上去, 最驚唔知咩原因唔升唔到小一, 如果唔係出面考定, 到時唔收咁咪兩頭唔到岸?
...

100%安全,條龍你又未必鍾意啫...
兩間學校都唔係100%保險,LH可以冇好offer,SPK都可以係果20%,但你讀邊一間都唔會咩都唔理將個細路交哂俾學校。有得必有失,又要語境好、課程豐富,又要升小有保證,我都想知咩幼稚園俾得到...

朋友個仔讀LH,話LH班家長好緊張成績,就算學術已不錯,依然8-9成都有外補,起碼補3科。LH學生不是流的,學校選學生有一套,大部分都係坐得好定同高專注力,但進補得咁多,也只有少數人入到神校,就知道公海競爭有幾激烈。

hariet909 發表於 20-4-15 08:36
朋友個仔讀LH,話LH班家長好緊張成績,就算學術已不錯,依然8-9成都有外補,起碼補3科。LH學生不是流的,學 ...
我覺得個別分校如灝景凱帆,神校率超高。而且係神校以外,其他入一線率都好高,
lh呢方面確係有信心。
當然,spk vs lh,如果心儀spc,無可能放棄spk。
但不計升小因素,lh就好過spk了

Spk 用家,讀Spk你唔好預學校會教到學術嘢,絕對不足夠,外補英文是必須,補中文就大約半班。老師教學方式傳統,不是不錫學生,但對小朋友行為嚴格,無論上堂或玩耍。一年三次家長日,你預每次都比老師批評小孩不足(特別乖巧醒目除外,可惜小女並不是),k2開始日日審犯咁問小朋友要帶什麼/預備什麼,因為很多口頭通告,目的是訓練小朋友。整個k2承受很大壓力(這部份與大部分認識的家長感覺一樣),深怕小孩在校表現不夠集中,怕帶漏嘢(不要指望別人提你)。
痛苦的k2過去,迎來k3等升小结果,一等就等到11月,自9月開始不敢鬆懈,每天返學希望小孩狀態穩定,不要有任何差池,中間有其他學校面試,有些家長因為不敢請假而放棄其他學校2面機會。小女慶幸手持一些offer等結果,才未至於有太大壓力。
總括而言,龍幼的壓力只有家長自己知,風雨過後,同老師傾談,體會到老師的批評和高要求,是希望培養他們獨立,專注,守規則,應該將來升小學部的需要,用心良苦。
問問自己,Spc 是否你杯茶?如果是,就Spk

Dollys 發表於 20-4-15 10:29
我覺得個別分校如灝景凱帆,神校率超高。而且係神校以外,其他入一線率都好高,
lh呢方面確係有信心。
當然 ...

如果有留意開Lh成績,這兩間入B1B的也不少,莫說其他分校了。

回覆 hariet909 的帖子

b1b係乜來o架?

K6dd 發表於 20-4-15 10:32
Spk 用家,讀Spk你唔好預學校會教到學術嘢,絕對不足夠,外補英文是必須,補中文就大約半班。老師教學方式 ...

老師雖然高要求,但都唔惡,而且好有愛心,重培育小朋友獨立+專注。女女亦都因為咁學識自己做自己事,不依賴。班裏同學返學好開心,知道什麼時候該做什麼事情。總的而言,我非常滿意阿女過往三年的幼稚園生活。

hariet909 發表於 20-4-15 10:59
老師雖然高要求,但都唔惡,而且好有愛心,重培育小朋友獨立+專注。女女亦都因為咁學識自己做自己事,不依 ...

對啊!女兒返學好開心!亦很喜歡老師。
壓力不壓力,視乎家長心態,自問道行不夠,老師一言一語已經令自己好憂心呢!

K6dd 發表於 20-4-15 10:32
Spk 用家,讀Spk你唔好預學校會教到學術嘢,絕對不足夠,外補英文是必須,補中文就大約半班。老師教學方式 ...

你認為你女考到其他offer係因為有外補而非SPK嘅教育模式?

SPK/SPC有自己一套教學法,這麼多年來,由幼稚園一張白紙選拔出來的學生,大家到中學都能有很好的公考成績,這套教學法實在不簡單。

我的立場是,對於spc只要信,不需要太多考究,相信學校老師,女兒將來應該也不會差。
‹ 上一主題|下一主題