用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基書院2020新生進嚟交流下
樓主: lamhe
go

沙田培基書院2020新生進嚟交流下  

火炭有校車咩?

lamhe 發表於 20-4-13 12:32
我哋都會咁坐車,開頭幾個禮拜可能會送下佢先,等佢熟悉咗環境再自行返學。大家可以一齊返學有個照應呀!
...

7點前上水站座到火炭轉小巴就不會 遲到,

JuicyChueng 發表於 20-4-13 14:33
火炭有校車咩?

我係呢度睇前幾年培基家長分享,得知火炭火車站有校巴服務,但詳細情況吾好意思我吾清楚,但我知火炭火車站坐小巴都可以到校

JuicyChueng 發表於 20-4-13 14:33
火炭有校車咩?

有,不過如果到咗火炭就搭小巴,5分鐘左右就到學校啦。

4768 發表於 20-4-13 13:36
新加了806A小巴可返學放學,我我地係住大埔中心果頭,你住那裡附近?

大埔中心上車會唔會冇位坐?我哋住喺村屋,諗住出去大埔中心或頭站坐

Hugo173 發表於 20-4-13 13:40
請問培基是什麼時候通知收生的? 網上說四月底或之前, 但沒有明確日期. 謝謝
...

4月底前仲會有通知嘅,你都報咗?

erickwok 發表於 20-4-13 13:13
好呀,好高興認識你,好開心加入培基大家庭
開學頭幾日,可能爸爸車佢返,熟悉之後就自己返放學,係怕有活 ...

刮風落雨、或者係有課外活動時我會去接佢放學。如果就到時間到時一齊接埋其他同學仔,互相照應下

好(emoji)(emoji)大家互相幫助,互相照應
我已經疊埋心水,吾參加大抽獎,因為我覺得培基已係最好最合適選擇

我都簽咗名放棄大抽奬,費事囉囉攣冇覺好瞓(emoji)

回覆 lamhe 的帖子

係呀,有報,不過上網睇是處理中,所以想知。現時已幫仔仔選擇了李國寶,仔仔對培基好有興趣,而且比較近(我住大埔),但一來李國寶已收,二來看到一些有關政治取向的評論,覺得在李國寶可能會讀得更開心。但如果培基也有offer,會與仔仔再詳細分析選校。雖然我較喜歡李國寶,但上學的是他,我只可對他昨出詳細分析及俾意見,選擇權應該是他的。

mokcnine 發表於 20-4-13 01:37
hello 小囡沙田區內,9月一齊做同學仔

期待九月份嘅開始,感恩可以認識你,大家可以互相交流分享多多指教

Hugo173 發表於 20-4-13 16:46

係呀,有報,不過上網睇是處理中,所以想知。現時已幫仔仔選擇了李國寶,仔仔對培基好 ...

4月份直資應該會大洗牌,好多人入咗自行津校會抽飛,繼續會有通知。我都住大埔呀!希望小朋友可以做到同學仔

我都簽咗名放棄大抽奬

大家好!我囡是沙田區內小學,很高興九月可以和大家做同學仔。

係呀,有報,不過上網睇是處理中,所以想知。現時已幫仔仔選擇了李國寶,仔仔對培基好 ...

路過答一句,呢一年發生甘多事,作為家長我從未感到校內校長老師有任何政治取向灌輸俾同學,只有家長會提過同學要互相尊重,保護自己,甘算唔算有顔色?
網上好多根本唔系家長,又唔update 又唔清楚。選校不要只看網評,最好問下現時家長。
李國寶有同學仔讀緊,校長係有表態既,你最好問下現役家長。
Btw 兩間都讀得好開心,啱性格最緊要。
祝你地各人都入到適合既學校  
CU各培基師弟妹

我都覺得奇怪,小兒話校長老師告知同學們要互相尊重,以我所知任教小兒的老師沒有任何立場灌輸。

情況一樣﹗剛幫阿仔註冊李國寶,培基則仍在等消息...

回覆 pokemonmon 的帖子

多謝你的回應。
我個人相信今年幫小朋友選中學的家長大部份都會經歷{是否應該同時考慮學校的政治取向?}這一個問題。2019年的社會運動,歷歷在目,今年選校的又多了一份擔憂!大家都希望孩子們能開開心心的在中學享受人生另一階段,開心學習,增廣見識。所以定必會多一分考慮。

我個人只是盡我之所能去看相關資料,但我也明白必不能收到全面正確的資訊,只可由我自己去衡量,當然可能會有錯的時候,但能盡心為小朋友在入學前把關,我認為作為父母的的我們,能做到便做,只要孩子讀得開心,日後再加強與孩子溝通,只希望他不會踏上不歸路,我覺得是我的責任。

我相信所有辦學者的初心都是好的,都是愛護小朋友的,這我從來不會懷疑。

我的帖文,只簡單說了我自己的選擇原由,我不是想去影響別人或想別人認同,我亦從沒說過培基的不是,每個人都有自己在選校時的心路歷程,錯與對真的無法預期。

我沒有分顏色,也不希望別人為我油上顏色。

最後,多謝你的分享,我會再細心為我孩子付出我的努力,希望他能享有開開心心的中學生活

回覆樓主:

請問今年培基中一收多少位,?請班多少學生?申請人數有否2400人?

想問今年培基是否只收band 1生?有冇係band 2生收到offer? 因小兒網上status顯示仍在處理中