用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月會如期開學嗎?
樓主: 大件仔
go

[加拿大] 9月會如期開學嗎? [複製鏈接]

chboy 發表於 20-5-1 10:07
回覆 mansim 的帖子

我都收到Vancouver School board email, 都有啲唔明option 31)咁我仍想繼續今年飛去讀 ...

如封關去不到,怎樣online learning?, 未揀科,揀科要直接同counselor 倾

mansim 發表於 20-5-1 00:53
出個三個Option1 Deferral to September 2021
2) Full Refund
3) continue with current registration for  ...

我會揀如期去,BC疫情比Ontario和Quebec都輕微(可能有luck吧)。Defer呢,又唔知到時2021係咩環境。

mansim 發表於 20-5-1 00:53
出個三個Option1 Deferral to September 2021
2) Full Refund
3) continue with current registration for  ...

我係另一個校區,之前收過電郵兩個選擇,一延半年開学,二refund,如到時仍封關,我會選擇延半年

回覆 ing2004 的帖子

開學前仲有test Eng 同Math, 揀科亦要同 counselor傾, 我仔讀Grade 11, 唔想等多年先飛, 我唸我會選option 3

chboy 發表於 20-5-1 10:41
回覆 ing2004 的帖子

開學前仲有test Eng 同Math, 揀科亦要同 counselor傾, 我仔讀Grade 11, 唔想等多年先 ...

grade 11又真係等不到,但有時差,online都幾辛苦.

回覆 486 的帖子

你student visa 係3月18封關前批?我係4月先批, ㄧ定要解封關後才可入境, 希望全世界疫情有好轉, 快啲開返關

ing2004 發表於 20-5-1 10:27

如封關去不到,怎樣online learning?, 未揀科,揀科要直接 ...

呢個都未諗到,但收到學校通知時已填選科意向表,因為呢間公校冇得中途插班,  所以我都應該會選(3)因為阿女都好想如期過去,唯有最壞打算在港上半年Online learning。希望全世界疫情快啲過去啦。

回覆樓主:

yes,最希望疫情快點過去

我都收到Vancouver School board email, 都有啲唔明option 31)咁我仍想繼續今年飛去讀 ...

以我理解開學就會開關 ,因為聽Agent 講果邊對學生照顧會謹慎啲,所以已經將所有summer course 都取消晒, 希望我有冇理解錯。

回覆 chboy 的帖子

我路過多嘴啫,我地係加藉,今年仔會返加入U。

我同我仔依家喺多倫多
安省到依家都未有任何消息話幾時回復正常
我仔今年都要再續簽証
4月頭申請到依家都未有消息幾時打指模
Quebec 之前已經放風話小學會5月中
中學/大學就9月
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

mansim 發表於 20-5-1 12:49
以我理解開學就會開關 ,因為聽Agent 講果邊對學生照顧會謹慎啲,所以已經將所有summer course 都取消晒, 希 ...

問題係冇人知幾時會開關
Summer course 取消係因為有禁聚令
我又唔覺得呢邊對學生謹慎啲
1-2月都唔比戴口罩
我仔讀私校
戴咗都要除咗先比入學校
直至3月中靚仔總理老婆中招
先即刻話停課
依家安省每日幾百確診
連醫護人員都唔夠防疫用品要市民捐

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

我已選擇DEFER一年到2021/9.因為亞仔今年只是YR9, 遲一年都無所謂, 明年yr10都跟到。

因家人在溫哥華, 佢地話最擔心係美國開關後, 疫情第二波由美國去加拿大, 所以,決定在香港讀多一年先過去。

回覆 甜思思 的帖子

請問bodycheck 檢查什麼項目?謝謝。

aa06 發表於 20-5-3 00:09
回覆 甜思思 的帖子

請問bodycheck 檢查什麼項目?謝謝。

照肺,驗尿,醫生問同摸下肚嗰啲,好快攪掂,(emoji)

mansim 發表於 20-4-30 22:21
剛收到温哥華教育局3個options,請問大家有收到嗎?

唔好意思,我是經agent申請。所以沒有收到school board email, 請問是哪一個校區?如果唔方便講,請pm. 因為今個月要交費用,不知交不交好,苦惱中!

方便透露是哪一個校區?謝謝你
我沒有收到電郵,或者要打去問agent

我係温哥華校區,我都係經agent ,不過可能我已交學費所以我兩邊都收到email

mansim 發表於 20-5-4 05:09
我係温哥華校區,我都係經agent ,不過可能我已交學費所以我兩邊都收到email
...

謝謝你,我也是溫哥華校區,都已交學費。但兩邊都無通知,可能我要聯絡agent.

回覆樓主:

剛剛Ontario 宣布今個學員中學都會唔會開學. 我女早一個星期已經決定叫佢返返香港。

嚟緊九月去入讀一間私校, 本應要安排 guardianship同埋好host family. 擔心九月返到去又要佢自己quarantine 14天, 睇新聞啲scientists 話如果有第二波,好可能係今年嘅fall.

都唔知究竟可唔可以 繼續 online learning。如果有,我想佢留香港多半年,出年第二個sem才返學。
‹ 上一主題|下一主題