用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月會如期開學嗎?
go

[加拿大] 9月會如期開學嗎?

請問大家最遲幾時決定? 會推遲一年過去? 或是9 月過去?

我希望可以9月如期過去,但Agent話依家加拿大簽證停咗,唔知幾時開返。煩惱緊

回覆樓主:

是剛停嗎?我3月中through  agent 申請,3月底就批出來, 我仍希望9月可過去開學..

回覆樓主:

我都15/16 唔夠膽買機票。

豬仔肥媽咪 發表於 20-4-13 00:34

agent 都叫我不要買機票,直至情況明朗爲止

豬仔肥媽咪 發表於 20-4-13 00:34

疫情變化仍大,唔洗急於買機票,特別係今年才出國升學的,睇定一點吧。如疫情減退,機票貴左,米考慮坐轉機囉。

但學校已經要4月尾前交一年學費,及confirm監護人,無得拖,點算(emoji)

我哋今日去做body check , 希望visa 會批啦, 希望9月順利入讀

kct18 發表於 20-4-14 11:48
但學校已經要4月尾前交一年學費,及confirm監護人,無得拖,點算(emoji)

嘩!要交一年學費
其實係一家四口子

應該可以推遲入學, 現在校區都問我2020年定2021年入學, 我已交晒學費, 但校區話可以延遲, 我覺得美加第一波疫情都未攪掂, 如到9月開學有第二波點搵? 所以, 都想推遲一年入學

有些學校好貼心, 已出email 話可以10月中報到, 或明年1月或summer term.  再唔係, 退留位費都可以。 因此可以晚點再決定。

kit567 發表於 20-4-12 21:11
我希望可以9月如期過去,但Agent話依家加拿大簽證停咗,唔知幾時開返。煩惱緊
...

冇停喎。我哋剛收信去body check.你問番agent

I got student visa approved in this month.  

回覆 wonwon5 的帖子

你間學校咁好有update

我哋都好快approved, 一星期已經完成,雖然approved, 但我哋仍然係restriction 下未入到境,所以都係遲下先算,校區亦未有新updates

其系body check 完一星期就收到approval letter 好高效率

剛收到温哥華教育局3個options,請問大家有收到嗎?

mansim 發表於 20-4-30 22:21
剛收到温哥華教育局3個options,請問大家有收到嗎?

我不是那校區,可知道是關於什麼嗎.

出個三個Option1 Deferral to September 2021
2) Full Refund
3) continue with current registration for the 20-21school year
(但有機會delay 要 online  learning

阿女梗係想如期過去,但老師都未見過要行online learning 又有啲膽心,所以都煩惱中,睇下大家會如何選擇。

回覆 mansim 的帖子

我都收到Vancouver School board email, 都有啲唔明option 31)咁我仍想繼續今年飛去讀, 但因封關而不能去,就代表可online course training?
2)若到時加拿大回復正常返學上堂, 但海外新生因仍封關而未能到, 仍然可online?
真係唔太明, 我唸要send email問清楚佢哋
你哋嘅理解係点呢, 可分享吓?