用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿小學 vs 港大同學會
樓主: KN0603
go

聖保祿小學 vs 港大同學會  

snowiemama 發表於 20-4-14 19:09
比我會spk.傳統就係價值所在

好傳統
連教材既material 十几年都冇轉左
相信spk 既媽媽好清楚面發生乜事

pug902 發表於 20-4-14 21:54
升小係小學校長揀人
完全冇patten 可睇
Spk 的學生要家長全程投入,因為學校零學術,又冇net teacher

你認為真係小學校長㨂?

pug902 發表於 20-4-14 21:56
好傳統
連教材既material 十几年都冇轉左
相信spk 既媽媽好清楚面發生乜事

吓~咁都得  

KN0603 發表於 20-4-13 12:50
先生覺得百年老校有光環,社會人脈廣,校風好,咁多年都係band 1a有保心啲,不過谷足12年果個係我同個女, ...

其實大家都係不停係你呢兩點loop

名氣,定切合未來社會,邊樣重要真係得你至知

triceramum 發表於 20-4-14 22:16

唔係入咗名校有名氣就會人脈廣,視乎小朋友性格,尤其是樓主打算送囡兒到海外留學,香港校名冇乜作用。

triceramum 發表於 20-4-14 22:16

妳好似好肯定港同適合未來需要,而SPCS畢業會變原始人咁喎⋯⋯我諗大家了解多少少先啦⋯⋯

monodad 發表於 20-4-14 22:00
你認為真係小學校長㨂?

好多年前,去跟進叩門嘅面試機會,回答話修女決定人選。引證之前要求KG校長補發推薦信,校長話無謂浪費時間,佢知嘅KG學生從未聽過有機會面試~

monodad 發表於 20-4-14 22:28
妳好似好肯定港同適合未來需要,而SPCS畢業會變原始人咁喎⋯⋯我諗大家了解多少少先啦⋯⋯
...

你睇返樓主個段野先啦,我都係quote佢段野咋。
不過你又不妨講下你見解?等樓主快啲決定到可放位嘛

monodad 發表於 20-4-14 22:28
...

SPCS嘅學生一路都有參與外間活動,見嘅比HKUGA更積極,就算原始人一樣適應文明生活~~~

mcl203 發表於 20-4-14 22:33
SPCS嘅學生一路都有參與外間活動,見嘅比HKUGA更積極,就算原始人一樣適應文明生活~~~
...

我留意到你係名校死忠喎 個個Vs post有名校一定見到你

triceramum 發表於 20-4-14 22:39
我留意到你係名校死忠喎 個個Vs post有名校一定見到你

你否定咗某些學校係名校乎~~~

不過,你似乎唔多留意我嘅回覆,我係注重樓主嘅Vs,睇學校多啲~~~

triceramum 發表於 20-4-14 22:33
你睇返樓主個段野先啦,我都係quote佢段野咋。
不過你又不妨講下你見解?等樓主快啲決定到可放位嘛 ...

我意思係有學校係有名氣又會切合未來社會需要,即係港同對好友fans嚟講都係好有名氣,而SPCS對好多人嚟講佢嘅畢業生都好受社會所需要。

monodad 發表於 20-4-14 22:42
我意思係有學校係有名氣又會切合未來社會需要,即係港同對好友fans嚟講都係好有名氣,而SPCS對好多人嚟講 ...

SPCS嘅學生根本就現身於社會不同階段,視而不見者例外~~~

mcl203 發表於 20-4-14 22:41
你否定咗某些學校係名校乎~~~

不過,你似乎唔多留意我嘅回覆,我係注重樓主嘅Vs,睇學校多啲~~~:wa ...

是嗎,我見你港華,高主教都力撐,但呢兩間都跌到落band 2囉喎

triceramum 發表於 20-4-14 22:50
是嗎,我見你港華,高主教都力撐,但呢兩間都跌到落band 2囉喎

你見過我的敷淺論評港華Vs港同嗎,咪視而不見下立論喎~~~

或許,你對港華,高主教有深厚認識啦~~~

monodad 發表於 20-4-14 22:00
你認為真係小學校長㨂?

小學校長會去Spk Spn 做面試但並非1對1既面試
係好似觀課形式咁
而當校長係課室期間,幼稚園既班主任會被邀請離開課室

比較名氣,德育和成績的話,就spc優。成績spc一直保持band 1Atop果批,港同處於A的臨界,介乎於A與B之間。

個人認為地點也是SPC較優,四通八達。

回覆樓主:

曾經有家長問一個假設性嘅選擇題,喺一間 band1A 做中至下游定係喺一間 band 1B 做 top tier? 兩校都係 band 1, A定B 係咪咁重要?最重要係讀邊間較有滿足感及開心啲呢。

回覆樓主:

princesscupcake 發表於 20-4-15 09:17
曾經有家長問一個假設性嘅選擇題,喺一間 band1A 做中至下游定係喺一間 band 1B 做 top tier? 兩校都係 ba ...

Delete