用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校DSE成績比較(SJC/SPC/YW……)
樓主: IloveJJ
go

男校DSE成績比較(SJC/SPC/YW……) [複製鏈接]

呢幾間學校正常係睇5+,更甚係5**和 5* %,男校當然要睇埋科中文3+啦。

IloveJJ 發表於 20-4-13 23:53
嘩,個作者咩人嚟?點解咁俾面英華?居然用皇仁、喇沙、男拔來同佢比?
希望有日真係會响EK見到「 ...

今年係第一年,正常會比前幾年好唔少,尤其科英文應該唔會咁難看。

IloveJJ 發表於 20-4-14 11:48
今年咁既環境,都幾驚,有啲仔真係放棄晒(唔係指書院中六嗰班,純粹指大圍)
...
認真,有目標嗰班冇問題㗎。要學校,補習督住溫習嗰啲就要小心啲。其實班運動員,樂團等多咗時間溫書,可能會跑出來。

請參考呢個帖,補充資料
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 EarlySun 的帖子

好勁呀!通問有無高人有女校呀?想知果幾間名女校DSE成績又點呢?大家見到都可以分享下嗎?

IloveJJ 發表於 20-4-14 11:47
哈哈,係,我同你睇法一樣,你之前都回應過我。

唔知大家有無SPC全部科5+成績呢?
今年都係好似以前咁, SPC 公佈了部分科目的5+。  不過今年自信心再大了一點, 多公佈了幾科 5* 的成績。相信將來有年度報告時, 會再公佈多點資料。

IloveJJ 發表於 20-7-29 04:35
見到今年SPC成績好好,同佢開設咗IAL有無關呢?佢哋點分兩個Stream呢?自由選擇嗎?還是有特定成績既人? ...
今屆中六 GCE 門生不足20人。 往年 GCE 班一直收生不足, 今年升F. 4 揀 GCE 要爭, 成五六十人爭30位, 當中不乏級前30 名好手。由於報名人多, 好像要睇成績揀人。

IloveJJ    發表於 20-7-29 11:25

Pigdripy 發表於 20-7-28 19:21

好勁呀!通問有無高人有女校呀?想知果幾間名女校DSE成績又點呢?大家見到都可以分 ...

協恩

http://www.hys.edu.hk/2020-hkdse-examination-results/

Pigdripy 發表於 20-7-28 19:21

好勁呀!通問有無高人有女校呀?想知果幾間名女校DSE成績又點呢?大家見到都可以分 ...
可以去greenapple 帖子睇最新的。或者hkpapa 也出過女校幾年的成績對比。

升中版,版主已經幫手總括了佢哋的帖子。寶庫,要慢慢睇

IYY 發表於 20-7-29 11:22
今屆中六 GCE 門生不足20人。 往年 GCE 班一直收生不足, 今年升F. 4 揀 GCE 要爭, 成五六十人爭30位, 當中 ...
點解要爭?是有學額限制嗎,SPConvent 的學生是自由選擇的.

vincenthocs 發表於 20-7-29 11:48
點解要爭?是有學額限制嗎,SPConvent 的學生是自由選擇的.

呢間女校,IGCE全級要考,GCE只開二班,要睇成績

醒目開學勳章

bbc2018 發表於 20-7-29 12:04
呢間女校,IGCE全級要考,GCE只開二班,要睇成績
呢間可能會迫人考gce至真

醒目開學勳章

見到今年SPC成績好好,同佢開設咗IAL有無關呢?佢哋點分兩個Stream呢?自由選擇嗎?還是有特定成績既人? ...
呢個有可能係令到佢哋中文考好咗嘅原因,因為(我估)中文唔掂先考gce al。不過理科成績都好咗就應該唔關事,因為佢哋al只開理科,照道理會搶走咗啲客源

醒目開學勳章

話時話,今年ywc考成點?今年應該係第1年有親生仔

bobbob 發表於 20-7-29 12:16
呢間可能會迫人考gce至真
其實係學生可以多一個選擇

‹ 上一主題|下一主題