用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 ABC Pathway Zoom Class
go

ABC Pathway Zoom Class

我仔K1,上開 iLearn,因為疫情停了課,最近收到通知話5月份開始,改為用zoom 上堂,照舊每星期3堂,每堂1.5小時。。。煩惱中,因為我自己都要home office,冇可能陪佢一齊上堂,但唔陪佢,佢咁細個,連mute / unmute 都唔識,佢上堂有咩technical 問題都處理唔到,老師也幫唔到佢。況且,佢咁細個要佢對住部電腦上 1.5小時堂,真係得?最擔心佢到時自己行開行埋,又或者有咩technical 問題,到時錢就比咗,堂又冇上到。。。

大家點睇?係咪都會照上?

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 DenWenMa 的帖子

Zoom真的合太細小朋友
我3月上過(不是ABC),4月唔上了,我又要陪上,小朋友又無回應,自己掛住做,不值

我經驗係k1 小朋友最多30mins 加有大人係隔離幫幫,k3 以上自己上1hour 都ok
1.5 hr 對k1 太長了,佢地望住個mon 眼又攰又未必集中到咁耐

我話左比佢地聽唔上住 但佢地話進度落後左第日可能要再評估編班

回覆樓主:

我小朋友都係K1, 都收到說要轉zoom上堂。我就不會上,四歲小朋友怎能對住電腦咁耐,根本毫無作用。

hkcalvin 發表於 20-4-13 15:39
我話左比佢地聽唔上住 但佢地話進度落後左第日可能要再評估編班

佢哋答覆我係話,就算報讀zoom class,9月開學都係要接受評估,換句話講繼唔繼續上,9月都係要評估一次小朋友,先決定小朋友升唔升到level。

我冇信心小朋友上zoom class 後進度會跟到,因為我覺得zoom 教學小朋友吸收程度非常低,我唔會浪費錢同時間去上zoom class

maggie196 發表於 20-4-14 19:06
佢哋答覆我係話,就算報讀zoom class,9月開學都係要接受評估,換句話講繼唔繼續上,9月都係要評估一次小 ...

咁更加冇理由上

回覆樓主:

謝謝大家意見,咁我都唔上喇,講真我都覺得根本唔會學到幾多,又唔係學校,唔升班咪算,最緊要跟進度學到野。

回覆 DenWenMa 的帖子

我小朋友都係ILEARN , 佢呢家K2, ABC 用ZOOM 上堂, 我唔覺得小朋友會吸收到, 同埋小朋友點會有耐性坐個半鐘, 我個人覺得浪費金錢..所以我唔報..

DenWenMa 發表於 20-4-12 09:41
我仔K1,上開 iLearn,因為疫情停了課,最近收到通知話5月份開始,改為用zoom 上堂,照舊每星期3堂,每堂1. ...

我仔都係讀緊Ilearn 就黎5歲 一樣諗緊上唔上 主要原因係擔心對眼唔好 而且對住部腦點集中到咁耐 又不是一對一  效果成疑 就算上 預左效果打個6折

我一樣要返工 如果上 就唯有姐姐睇住

我有打過去反映 話小朋友極限最多1個鐘 如果有咩意見 可以打去講

回覆樓主:

我仔4歲半K2 - 有上緊zoom class, 唔係你講呢間,每堂30mins,我近來都work from home, 所以一直在旁睇住佢,佢上得幾好,但如果冇家長陪冠就真係唔建議了。

我覺得30mins已經係4、5歲小朋友的極限。

有冇人真係照上zoom? 得唔得?

覺得無用,上了一個月無再上

回覆 hkcalvin 的帖子

依家改左一星期上5日, 每堂45分鐘, 我覺得又OK WOR

改左每日上zoom 45mins ok 呀⋯⋯小朋友都跟到

我上Vxxkxx, 百幾蚊半個鐘,又可以即時用手機觀課,幾好