用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官vs st Paul boys?
樓主: qq6a
go

荃官vs st Paul boys?

qq6a 發表於 20-4-11 17:13
謝謝,離題一問,有冇偏黃偏藍?

聽阿仔講,SPC內黃與藍並存,校方一直強調同學要互相尊重

個別同學搞任何活動,亦跟學校有商有量

"弘我藍傲"嘛!

IYY    發表於 20-4-11 17:57

kiwi2007 發表於 20-4-11 16:58
揀 SPC:
~源校長最少仍有5年或以上才退休,有以往佳績可尋,信心保證
~副校袁sir及多位資深老師也是保羅人 ...

我都俾你講到心郁郁tim

kiwi2007    發表於 20-4-11 17:56

回覆 qq6a 的帖子

申報利益:
1)死黨兼同學仔現正就讀SPC, 4個字形容: 開心愉快2)有好友在 SPC 工作
3)如果 SPC 進入第2期擴建工程,要有心理準備在工地旁上學

02413124 發表於 20-4-11 17:23
我都俾你講到心郁郁tim
唔好玩啦, SPC 俾埋船都留令郎唔住啦

IYY 發表於 20-4-11 17:59
唔好玩啦, SPC 俾埋船都留令郎唔住啦

真心,如果我係住港島區,選擇一定唔同。港島呢2間係真心有興趣讀先報

荃官。SPC雖然多優點,不過同荃官比較,感覺又未必好到值得俾學費 +過大海去讀。
林護,荃官都好好,無論最後自一還是自二都唔會揀錯。

如果只想返學方便/收心養性讀書,一定係荃官。
如果係想全人發展,鍾意 brotherhood,唔介意早起身返學,咁 SPC。
但要諗清楚,入讀之後,會有機會唔同原因要早半個鐘返學/遲走 1 個鐘,要用家問下自己,有冇呢個毅力 6 點鐘撐起身,7:30 返到 SPC。仲要考慮下高中之後有可能放學要去補習之類,返到荃灣都好夜。
我的確欣賞 SPC,如果住港島就毫無懸念。

如果住荃灣,會揀荃官。不過,很少荃官用家在Ek發言

qq6a 發表於 20-4-11 15:52
多謝詳細分析,自一係林護,放棄林護的人,機會應該都唔大?

自一林護; 自二荃官, 是否較喜男女校??

咁有冇問問用家男女校 VS 男校??

坦白講, 我知道荃官DSE 成績比 SPC 好, 但我之前已講唔覺得 SPC 唔夠荃官好.  我家選校考慮合適程度 / 喜好 / 配套 / 路程.  成績不是不考慮, 但DSE 那幾個巴仙的距離, 我們就不大在意, 因為我家孩子不是 top student.

利申: 大仔在SPC 讀中三, 我們感恩入到此優秀英中.  自問小兒只是中人之資, 在小學的成績只是中上; 在小五時, target QES / 迦密 / 華英; 小六時, 小兒 order 轉軑, 要 target 男校, 一度亂了陣腳, 要重新搜集資料.  最後幸運地入到 SPC, 是我兒打從心底裡喜歡的學校.

我覺得應同孩子傾傾 林護 VS 荃官 VS SPC.  首先如喜歡林護, 基本上就要放棄SPC.  每年都有人放棄林護, 雖然位子不多, 但天外有天, 人外有人; 不少人願意為 SPCC / DGS / HY / DBS / LS / QC / MCS / QES 而放棄林護和荃官.  喜歡林護的話, 就手執荃官放手一搏.  搏輸都有荃官, 都算嬴家.

第二, 如孩子對林護沒有 preference, 那就真的變成 荃官 vs SPC; 那就要考慮男女校 VS 男校 + 荃灣 VS HKU 地鐵站, 以後6 年是否願意清晨 6 點幾出門上學.  返學的是用家, 讓他決定.  當年犬兒很堅定地跟我說每天用50 mins 去上學不是問題, 他不會要我每朝鏟他起床, 叫我放心讓他讀SPC, 就此拍板.

b3410 發表於 20-4-11 18:33
荃官。SPC雖然多優點,不過同荃官比較,感覺又未必好到值得俾學費 +過大海去讀。
林護,荃官都好好,無論最 ...

同意,始終一過海感覺就遠。不過識人spcc vs hy,住青衣,佢話交通spcc仲方便d.

catatv 發表於 20-4-11 16:19
入伊中放棄林護

兩間也是官津, 冇話放唔放棄喎!
自一伊中?

02413124 發表於 20-4-11 18:40
同意,始終一過海感覺就遠。不過識人spcc vs hy,住青衣,佢話交通spcc仲方便d.
...

HY暫時冇地鐵,所以就算住大西北,都係返SPCC更方便。青衣地鐵幾個站去到中環,的確非常方便。

IYY    發表於 20-4-11 19:06

b3410 發表於 20-4-11 19:05
HY暫時冇地鐵,所以就算住大西北,都係返SPCC更方便。青衣地鐵幾個站去到中環,的確非常方便。 ...

剛google map應該差不多,都係要駁多程車

回覆 subb 的帖子

yes.

IYY 發表於 20-4-11 18:39
自一林護; 自二荃官, 是否較喜男女校??

咁有冇問問用家男女校 VS 男校??
想請教SPC 的學生學習氣氛如何?上課時,秩序良好嗎?學習壓力大嗎?

以我所知,肯定只少3個放棄林護,因為選擇去直資

我個人覺得, SPC的最大特點是它的全人教育.  SPC有個叫"ALPS"課程, 規定每個初中生在 Achievement, Leadership, Participation, Service 四大範疇都要有少少參與, 每個範疇起碼要參與一樣.  

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/alps_booklet_final.pdf

要達標是唔難的, 參與少量亦可以, 但不可以完全不參加.  好處是讓學生在課外活動, 比賽和服務中學到不少 soft skills.   

samsam88 發表於 20-4-12 01:00
想請教SPC 的學生學習氣氛如何?上課時,秩序良好嗎?學習壓力大嗎?
大少話上課氣氛睇老師, 有嚴謹有輕鬆, 但都係開心既多.

由於他成績唔好, 所以學習壓力不大  

他是愛玩型, 十分感謝學校俾機會佢, 在他心目中, SPC 是 happy school.  十分期待復課.

b3410    發表於 20-4-12 13:39

IYY 發表於 20-4-12 12:52
大少話上課氣氛睇老師, 有嚴謹有輕鬆, 但都係開心既多.

由於他成績唔好, 所以學習壓力不大  
Thank you.