用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中走讀1個半鐘的請進
go

初中走讀1個半鐘的請進   [複製鏈接]

囡囡9月升中,目前手上有MCS、SPCC、HYS三家學位,三家MCS車程最短,單程從家出發到學校約為1個鐘,HYS次之,約為1小時10分鐘,SPCC路程最遠約為1個半鐘。因為家庭經濟原因,不太可能搬家。目前家長傾向于選擇MCS,囡囡則喜歡SPCC,請問每天來回三個鐘頭走讀是否可行?長期走讀對孩子的學習影響大嗎?有沒有類似選擇的家庭可以分享相關的經驗。
   5    0    0    0

SPCC幾時deadline要簽番?時間無多了吧……

回覆樓主:

請考慮:
1) 能否接受因活動、補課等故 6:30 離開 SPCC, 8:00 先至返家(如果計埋放工時間阻礙,可能 8:30)
2) 如果小測/校隊練習要求 7:30 或更早到校,有何安排?

3小時車程,唔係講笑,日日咁,好辛苦。不過就算MCS,也要2小時,一樣頗遠。

可否晨早返學車小朋友一程,去到最近的巴士/地鐵站,可以節省好多時間。

放學,如果係SPCC,好多同學一起行落金鐘/中環,再各自地鐵巴士返屋企,當多些social time

也可以考慮返學搭一程的士。
有朋友住香港仔,在天水圍做老師,每日call 的士返工。放工因為唔趕時間,巴士慢慢返。

另,當初自行揀MCS,應該都係覺得佢有過人之處,好過屋企附近地區名校?以囡囡成績,應該報邊間都會收。

IloveJJ 發表於 20-4-11 10:55
每個人不同,除了看車程,也要看車怎樣轉,一次過坐巴士,和不斷轉的地鐵,和要坐車又要走路的感覺都不同 ...
我仔之前放學因為等車,轉車都要好耐先返到。佢之後自己搵到方法,中間一程唔搭車,自己快速行/跑,行程縮短了半個鍾
不過對皮鞋就好快爛

回覆 YolandaTam 的帖子

我家初中生都係因為呢個原因就近入學。當然,所謂就近都係需要一定時間,半小時至40分鐘左近。如果係我,我會選擇中四等個細路大個幾年先高中轉校。

初中一定多活動,而且科目繁多,連體育衫、鞋等等真係好多野,特別係一年要清幾次locker更甚。呢個只係體能上的要求。
反而係精神上同放學後對課業的要求更甚。上邊經已有同人問早上7時起活動(基本上)經已不能參加(除非你有心坐頭車,但亦不能時時咁做),又或者夜晚夜返(呢個反而係我最頭痛的,說而家治安不靖實不為過,你見有幾多「被自殺」的不明case?)。  在香港這個不安全的城巿,這個不能不考慮。

其實問返轉頭,如果係介意每天三小時往返的話當初就根本不可以選太遠的。
事到如今,搞左咁耐,細路個心紅哂,都唔到你話事。

YolandaTam 發表於 20-4-11 11:03
請考慮:
1) 能否接受因活動、補課等故 6:30 離開 SPCC, 8:00 先至返家(如果計埋放工時間阻礙,可能 8:30 ...

SPCC,可能,少啲校隊嘅憂慮呢~~~

1個鐘 Vs 1個半鐘,似乎都唔係多好多,車程復雜性都會有影響~~~

b3410    發表於 20-4-11 12:49

Ygbc 發表於 20-4-11 09:44
囡囡9月升中,目前手上有MCS、SPCC、HYS三家學位,三家MCS車程最短,單程從家出發到學校約為1個鐘,HYS次之 ...

我一定會以車程為主要考慮因素。 試想你每日返工來回要用三小時,你會覺得攰嗎? 而且小朋友每日放學返屋企仲要做功課温習。 三小時可以足夠小朋友做功課温習吧!  
而且中學大多數每星期都有至少一、兩日課外活動,假設放五點,返到屋企都六點半,澡涼食飯休息片刻都一小時,長此下去真的可以嗎?

kate_85    發表於 20-4-24 12:12

囡囡9月升中,目前手上有MCS、SPCC、HYS三家學位,三家MCS車程最短,單程從家出發到學校約為1個鐘,HYS次之 ...

不能搬即係買既樓啦。可唔可以出租依家度,然後再租近SPCC?日日三個鐘你知唔知可以做到幾多嘢。

babyyiu 發表於 20-4-11 11:14
回覆 YolandaTam 的帖子

我家初中生都係因為呢個原因就近入學。當然,所謂就近都係需要一定時間,半小時至 ...

有幾多「被自殺」的不明case,香港這個不安全的城市 ...

1.每條路線是否容易有後備路線?如果錯過一班車,要等半個鐘才有下一班,這樣的路線就好危險。

2.每條路線換乘次數,多次換乘一個鐘和單次一個半鐘差別好大。路程長,可以善用路上時間。但多次換乘就無法利用路上時間。

3.一個半鐘,早上六時起床。是否有早睡早起的生活習慣?

4.最後才是對學校的喜愛程度。喜愛是一個非常主觀的感覺。可以此時喜歡,過了一段時間又不喜歡。可以喜歡一方面,不喜歡另一方面。參觀一兩次學校,憑藉他人或網絡上的隻言片語,就貿然談喜歡。甚至由用家來選擇的說法,我均無法苟同。

回覆 IloveJJ 的帖子

如果谂得咁多,咁都唔使喺香港返学㗎

回覆 S-Kwok 的帖子

我都覺得唔係好實際

我小朋友返學車程一個鐘多d,佢有參加學校活動,好多時6pm先離開學校,最重要睇小朋友返屋企快唔快手,同埋佢自己time management.....

經過今年社會運動,跨區返學真係要諗係咪得一條路/一種交通工具返學,因返學多數都係用巴士/鐵路,如果突然停駛或封站,有冇第二個方法到達,呢樣係初時我無考慮嘅一點,好彩我地有幾個方法。

gigayan 發表於 20-4-11 17:37
我小朋友返學車程一個鐘多d,佢有參加學校活動,好多時6pm先離開學校,最重要睇小朋友返屋企快唔快手,同 ...

好似有次停交通,你女女話想行返去

little_yolky 發表於 20-4-11 17:40
好似有次停交通,你女女話想行返去

佢應該係講深水埗行返去,我同佢行過幾次個條路,其實15分鐘就到..... 不過無事無幹佢懶坐地鐵唔肯行

gigayan 發表於 20-4-11 17:43
佢應該係講深水埗行返去,我同佢行過幾次個條路,其實15分鐘就到..... 不過無事無幹佢懶坐地鐵唔肯行:quie ...

行過對面就有地鐵咁誘惑,又好難揀行路既
‹ 上一主題|下一主題