用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中走讀1個半鐘的請進
樓主: Ygbc
go

初中走讀1個半鐘的請進  

Ygbc 發表於 20-4-11 09:44
囡囡9月升中,目前手上有MCS、SPCC、HYS三家學位,三家MCS車程最短,單程從家出發到學校約為1個鐘,HYS次之 ...

用家喜歡SPCC, 路程再艱巨都會有動力去返學。

如果麻麻地喜愛,就算學校响屋企樓下,都提唔起勁去返。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

SPCC 係女女自己考到返黎,亦係佢心儀,佢已經唔係 6 歲,而係 11/2 歲嘅青少年,雖然諗野未必好透徹但佢嘅意願應該唔係貪新鮮、一時衝動。
係自己鍾意、有歸屬感嘅地方,再遠都去。冇歸屬感又冇好感,屋企樓下都唔願意踏出門口。我以前啲同學住寶琳、深井、屯門元朗天水圍,都堅持足 12 年早起遲返。
不過女女真係要諗下自己有冇呢個能力去早起遲返。初中生唔一定有校隊,但一定有唔少活動可以參加,有時候有需要早半個鐘返學,有時候補課、活動,可能留到 6 點先走。高中仲可能要去補習、有職務。因為時間用左黎搭車,佢要明白自己如果想專心上堂,一定要早睡,甚至要犧牲溫習、做功課時間,亦要明白如果要咁遠返學,好大機會部份活動參加唔到,因為要趕返屋企。

有啲縮短車程嘅方法,就係睇下有冇同學住附近、順路。約佢地一齊搭的士到臨過海嘅地鐵站,或者去到港島,再一齊搭的士去 SPCC。

我估你係觀塘區?

b3410    發表於 20-4-12 07:19

我識人住離島,每日6:30搭船出中環,再轉巴士去spcc

回覆 1998Ruby1998 的帖子

您分析得好詳細,這些問題都好實際,我會叫阿女好好的考慮,多謝您!

回覆樓主:

堅持spcc,遲到機會大,spcc對於遲到是何政策了解了嗎?
p.s.某港島區名校是扣操行分

IloveJJ 發表於 20-4-12 12:03
才不呢!住得遠通常不會遲

哈哈,通常住得遠的才不會遲到,住學校隔離街的才是遲到常客

其實有呢三間學校offer,女女一定係叻女,分析咗利幣。比佢自己揀,無怨無悔!

LeeCC 發表於 20-4-12 12:24
哈哈,通常住得遠的才不會遲到,住學校隔離街的才是遲到常客
yes, 驚遲到的就唔會遲到。
而且早出門交通順暢,遲2個字出門,交通已經完全唔同嗮,最後可以遲30分鐘。所以情願一早出門去學校嘆早餐。

我哋如果車小朋友返學,可以自己再去游水,食早餐,再去返工。

IloveJJ 發表於 20-4-12 23:01
呢樣又係睇人。
以前响中環返工,就係早兩個字,就多半個鐘可以响公司嘆個早餐先開工。我就選擇早兩字。但 ...
我哋只係比平時遲半個鍾起身,好似暑假作息時間,應該好快適應,隨時可以轉。

IloveJJ 發表於 20-4-12 23:43
嘩,好勤力呀!咁咪好早起身?我哋又唔係好晏,都係8:30起身,不過都比返學遲2個鐘了!
...

因為要一早跟返學時間上堂,所以只可以瞓多半個鍾(車程時間)有D同學一早已經入online classroom, 仔話想一起入去玩一陣。

回覆 IloveJJ 的帖子

正解! 有同學以前住學校附近,經常遲到,搬入大埔之後,7:10 就到班房。
不過同學住深井又做 prefect,要 7 點三開始企門口 check 校服,真係打更咁早起身。要我朝朝 6 點出門口返學,難度高過要我中文攞 5**。

不過呢個同學真係會寧願唔做功課唔溫書都訓覺同娛樂,不過可能因為好夠訓同夠開心,DSE 考得好。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你這位同學咁好體力,每朝咁早企學校門口都頂得順,你知唔知佢幾點睡?

回覆 Ygbc 的帖子

樓主, 題外話, 有事請教, 怎麼可以同時有2間直資在手?  是可以同學校講比你多考慮幾天嗎?  謝謝!

回覆 tautaub 的帖子

spcc已經交咗資料,唔想讀可以4.16號之前攞返來,HYS收到通知唔久可以考慮几日。

回覆 Ygbc 的帖子

明白了, 同學近來也收到HYS OFFER但只有2天考慮, 所以我還以為你有其他方式可拉長一點時間呢?  你也是上星期完成HYS視面嗎?  謝謝!

回覆 tautaub 的帖子

係呀

tautaub    發表於 20-4-13 16:27