用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 VS 曾肇添
樓主: blackbe
go

德望 VS 曾肇添   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-2-24 08:08
0530出門,六年

今年油天升TST 果個都叻吖,屯門返沙田。0600 出門,上堂訓覺比例高。

Cliokohonda 發表於 21-2-24 08:05
我女都係要0645 上校巴,知道某些住福田的外校生0530已出門。

意即不近人情地方係選擇特工外校生而放棄1B ...

對,不近人情是選擇特工外校生,而1B親生女這些年投放了幾多額外資源去變特工。或許,妳會覺得放咁多資源變唔到特工就唔好再浪費。

這是現實。現實的確是不近人情。

nicolemummy 發表於 21-2-24 09:05
對,不近人情是選擇特工外校生,而1B親生女這些年投放了幾多額外資源去變特工。或許,妳會覺得放咁多資源 ...

近兩年有17x德小生上中學部,假設有40人係特工,都有130人係B1A成績?

粗略計,德小b1率近9成,而1A率過半。

講開忠誠,GH級頭學生一樣落山。

nicolemummy 發表於 21-2-24 09:05
對,不近人情是選擇特工外校生,而1B親生女這些年投放了幾多額外資源去變特工。或許,妳會覺得放咁多資源 ...

對不起,可能有點離題

「做特工」學生本人想嗎?

以前讀津校,老師會推薦d同學參加某d活動,可能合唱團之類,都唔俾缺席練習,好有spirit的,但好忙,有無人間接因此唔夠分原校升中六真係唔知。

nicolemummy 發表於 21-2-24 06:27
妳的孩子插入GH中學可能是讀書型,但妳不是在小學又怎知小學生安於逸樂?

朋友A是從其他B1B 小學插入GH小 ...

請問朋友A小六時的成績屬於B1B嗎?

路過插嘴,其實大家睇野角度唔同。GH畢竟私校,要保持競爭力先可以保持地位,從幼稚園,小學,中學,一直可以吸引到優質學生。堅持龍校如St. Mary, 成績方面好明顯退步,如果唔可以挽回,可能將來名校光環不在,小學也吸引唔到人插班,都幾麻煩。不過佢係優質津校,唔愁冇人讀。
HYS,要脫龍,去吸引全港精英。

PC,也因為中學人數少過小學,唔會全部都收。不過,因為絕大部分位留俾自己學生,人情味十足。不過也少了外來精英。

SPCC和DGS,佢哋一條龍,因為中學位多過小學,已經可以補血。而且吸力十足。

GH決定唔做一條龍,無可厚非。不過,最好可以明示升中標準和比例,咁家長同學都可以早做準備。

b3410 發表於 21-2-24 09:37
路過插嘴,其實大家睇野角度唔同。GH畢竟私校,要保持競爭力先可以保持地位,從幼稚園,小學,中學,一直可 ...

同意,要保持競爭力,脫龍無可厚非,最緊要是一早已講明你知唔係guarantee直升,等家長同小朋友做好準備,升小時亦可作為考慮因素。

pinkupinku 發表於 21-2-24 09:59
同意,要保持競爭力,脫龍無可厚非,最緊要是一早已講明你知唔係guarantee直升,等家長同小朋友做好準備, ...
某種程度我都理解學校點解唔會公佈標準,因為一定唔係齋睇成績。如果話成績,好易喎,畫一條線即可。不過要考慮特長就比較麻煩,soft skills 例如team work, 有冇potential進步 更加主觀。所以  無可奉告
所以我估會繼續保持依家處理方法。如果GH有大智慧,解決咗呢個問題,透明的來又有彈性,最佳。

無論如何,GH是好學校,唔可以因為升中一樣而被否定。

Cliokohonda 發表於 21-2-24 08:11
今年油天升TST 果個都叻吖,屯門返沙田。0600 出門,上堂訓覺比例高。
一向覺得路程好重要,每日路上花費2個鍾,如有一半用在學習或體藝,得益匪淺,就算用作休息(個人認爲)亦比花在坐在車上值得.
當然,個同學甘遠返學放學,值得

PS:當年亦有個鍾意係課堂上訓覺的同學,成績出奇地好

medicine 發表於 21-2-24 10:53
一向覺得路程好重要,每日路上花費2個鍾,如有一半用在學習或體藝,得益匪淺,就算用作休息(個人認爲)亦比花在 ...
講D 我懂的課程, 迷藥容易入睡 !

medicine    發表於 21-2-24 11:15

一向覺得路程好重要,每日路上花費2個鍾,如有一半用在學習或體藝,得益匪淺,就算用作休息(個人認爲)亦比花在 ...

可能係沉睡中的巨龍,或無聲抗議中,那位同學上學期考獨奏滿江紅。

medicine    發表於 21-2-25 08:25

體藝,或許,都係要搭車的,並非咁簡單將撘車時間轉去做體藝就得~~~

mcl203 發表於 21-2-24 16:55
體藝,或許,都係要搭車的,並非咁簡單將撘車時間轉去做體藝就得~~~
...

而且體藝上堂時段亦未必好fit 做功課、作息時間

mcl203 發表於 21-2-24 16:55
...
講得非常準確

係我表達不夠詳盡,所指的體藝僅僅是興趣而已,並不包含比賽的成分,主要目的就係爲了鍛煉身體.正因此,小女係無體藝.

medicine 發表於 21-2-25 08:24
講得非常準確

係我表達不夠詳盡,所指的體藝僅僅是興趣而已,並不包含比賽的成分,主要目的就係爲了鍛煉身體.正因此,小女係無體藝.
咁交通時間都可以段練身體, 例如追巴士, 迫地鐵, 行去轉車

medicine    發表於 21-2-25 13:37

小鹿揀學校 發表於 21-2-25 10:06
咁交通時間都可以段練身體, 例如追巴士, 迫地鐵, 行去轉車

或者,步行返屋企,或,目的地~~~

medicine    發表於 21-2-25 13:38
‹ 上一主題|下一主題