用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPC 2020~21交流區
樓主: WindyChow
go

SPC 2020~21交流區  

dormom 發表於 20-4-13 14:48
大家好,我仔去完 spc 好鍾意,同 spc 用家傾過,決定放棄自行同另一間,好期待聽日註冊。

我地住得近,車 ...

都算近哦

johnsonson 發表於 20-4-15 00:10
回覆 Ontheway13 的帖子

馬鐵沿線,港鐵應最快最穩陣,別無他選了!

日後再慢慢發掘其他路線啦!如果有快車去到佐敦,可以試吓轉換 970,或者旺角轉西環/香港仔紅van。

dingdingdong 發表於 20-4-14 23:11
我都覺得要再預多D時間,搭lift又要排,條行人路又窄⋯⋯

條路又真係好鬼窄,想像下開學時可能整條路全部都係學生哥

WindyChow 發表於 20-4-14 23:18
希望疫情快D完,開學前順利可以上升中預備班,等佢地可以適應一下!

期待這天

謝謝提點!贊成再發掘其他路線,暫時地鐵先,起碼時間可控制。
他說不怕辛苦,因喜歡SPC,希望是真的!

受到警告

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:29
會呀,方便返學放學聯絡。今日行過下附近街道睇下有咩食,一般都要$55-$60(寫明學生餐),你地傾好俾錢錢 ...

附近餐廳有平有貴,學生餐$50左右,食好D就$80左右……外賣$40左右。

其實擔心難搵位多D

我哋打算畀$1000-1200一個月,佢自己安排邊日食好D,邊日慳D啦

Ontheway13 發表於 20-4-15 00:41
附近餐廳有平有貴,學生餐$50左右,食好D就$80左右……外賣$40左右。

其實擔心難搵位多D

今日同佢傾過,佢都話擔心搵位問題,我話到時自己執生啦,媽咪返工都係1小時食飯,邊到有位去邊到囉!我話每星期俾一次錢飯錢,車錢另計

大家好!今天已註冊SPC! 多多指教。

Ontheway13 發表於 20-4-14 23:48
我只記得校內唔畀用。帶應該可以吧,我係街上都見到SPC學生用電話

不過佢哋比較乖,好少一邊行一 ...

入學校門前熄電話,校內用電話,被發現,學校要收電話,家長回校取回。

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:44
今日同佢傾過,佢都話擔心搵位問題,我話到時自己執生啦,媽咪返工都係1小時食飯,邊到有位去邊到囉!我話 ...

學校小賣部同學生會都有訂飯服務,$20一個, 阿仔食左一學期,暫時未厭,出去食都要$4x-5x

johnsonson 發表於 20-4-15 00:35

謝謝提點!贊成再發掘其他路線,暫時地鐵先,起碼時間可控制。

提議家長都同阿仔除港鐵外,多發掘其他回校路線,今年同學仔試過塞在港鐵兩個鐘,香港大學站A出口被封,現在停學都試埋,真是難忘

banhung 發表於 20-4-15 07:03
提議家長都同阿仔除港鐵外,多發掘其他回校路線,今年同學仔試過塞在港鐵兩個鐘,香港大學站A出口被封,現 ...

如搭港鐵,可試港大站山道出口,及試西營盤站回校,讓他們懂得應變

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:29
會呀,方便返學放學聯絡。今日行過下附近街道睇下有咩食,一般都要$55-$60(寫明學生餐),你地傾好俾錢錢 ...
其實都幾貴,可能要行去高街附近有些茶歺廰或近英皇附近都有幾間,重有麥當勞。

winniegor 發表於 20-4-15 09:28
其實都幾貴,可能要行去高街附近有些茶歺廰或近英皇附近都有幾間,重有麥當勞。 ...

高街個邊食店都係細間,如果同一時間放飯,應該唔易搵位,學校有得食就平好多

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:31
都算近哦

係呀,算近,比返小學時仲方便左少少添。

你地個個都山長水遠黎,好佩服小朋友。

banhung 發表於 20-4-15 07:00
學校小賣部同學生會都有訂飯服務,$20一個, 阿仔食左一學期,暫時未厭,出去食都要$4x-5x
...

請問師兄訂飯好食嗎? 係每日訂的?

附近仲有 phD pizza, 大約 $50 有汽水有意粉/pizza/飯,可能算平了。

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:34
期待這天

我都期待bridging course能順利舉行。
見張通告只提7月返去完成註冊,之後就9月再見,希望疫情快D過去,順利升中開學
[

winniegor 發表於 20-4-15 09:28
其實都幾貴,可能要行去高街附近有些茶歺廰或近英皇附近都有幾間,重有麥當勞。 ...

高街大部份變晒西餐廳了…soho區咁,仲貴  

比較多聖提嘅女仔落嚟食晏

dormom 發表於 20-4-15 09:48

請問師兄訂飯好食嗎? 係每日訂的?

Pizza box 近D